Колкина дупка - новата най-дълбока пещера в България

408.5 метра денивелация са изследвани до момента
Обновена: 20 фев 2017 12:28 | 11 фев 2017 07:34, Елка Василева
35
Колкина дупка - новата най-дълбока пещера в България
Снимка: Facebook

Пропастната пещера Колкина дупка е новата най-дълбока пещера в България с изследвани до момента 408.5 метра денивелация.

Това е първата пещера в страната, преминала границата от 400 метра дълбочина, съобщи за БТА Цветан Костурков, председател на Пещерен клуб /ПК/ "Под Ръбъ". Тя е проучвана в продължение на 10 години от клуба, който направи и последните открития през декември 2016 г. и януари тази година.

Изследванията на такъв тип пещери толкова продължително време представляват особено тежко начинание, което може да бъде осъществено единствено от силно мотивиран екип. Пещерняците от "Под Ръбъ" променят географските понятия за България, а Колкина дупка предстои да докаже или да промени ред научни теории, отбелязват те.

Пропастната пещера "Колкина дупка" се намира близо до село Зимевица, община Своге, област Софийска.

Входът й е на 1285 м надморска височина, в близост до билото на Понор планина, част от Стара планина.

За първи път пещерняците от местния клуб "Под Ръбъ" със седалище в съседното село Церово, посещават пещерата през 2007 г. Тогава тя е с едва 85 метра дълбочина.

През 2009 г. спелеолозите откриват внушителен отвес, който ги отвежда в нова и непозната дотогава част на Колкина дупка. Необходими са четири години /до 2013 г./, за да се стигне до ново откритие, което им дава надежди, че пещерата има наистина огромни мащаби. През 2017 г. е следващото голямо откритие, което чупи всякакви рекорди, свързани с пещерното дело в България, казват от клуба.

"Изкачихме се и се озовахме в елипсовидна, огромна зала с дължина между 70 м и 80 м и ширина около 30 метра в най-широката си част. Таванът беше на около 20-30 метра височина", описа своите впечатления Делчо Топалов, един от пещерняците от "Под ръбъ".

"Входните зали вече ни се струват като зрънца в сравнение с тази. В горния край на залата има изсъхнал натек, по който да се изкачим. На върха му зееше огромна черна паст, предизвикваща ни да я изкачим. Преценихме, че ще ни трябва въже. Открихме и мястото за новия лагер", разказа Топалов.

В пещерата има няколко реки, красиви водопади, огромни галерии и изключително трудно достъпни части. За щастие на изследователите пещерата няма край и експедициите в този обект ще продължат. Според хидрогеоложки изследвания районът има потенциал за достигане до 800 м денивелация и галерии с развитие в дължина до 10 км.

Проучването на подобен тип пещери изисква дълъг престой под земята от две, три и повече денонощия. За това е необходимо организирането на лагери, в които пещерняците да могат да нощуват, ако изобщо направят разлика между деня и нощта. Престоят под земята е свързан с постоянен студ, влага, преодоляване на тесни пространства, липса на удобства и постоянно търсене на път все по-навътре и навътре в пещерата.

В тези условия човек е подложен на непрестанно физическо и психическо натоварване. Нужни са поддържащи групи спелеолози на повърхността, които да оказват помощ на влизащите и излизащи пещерняци. Необходима е екипна работа на много хора, мотивирани единствено от безкористното желание човешки крак да стъпи на ново място.

Такъв тип пещерна система би бил изключително сложен за изследване поради неприветливите условия, през които спелеолозите трябва да си проправят път - тесни пасажи, отвеси обливани от вода, полунаводнени галерии и др.

Освен емблематичния характер на географското откритие Колкина дупка е и доказателство за това, че там, където има воля, има и път. За поколение изследователи Колкина дупка ще остане позната като олицетворение на постигнатите цели и сбъднатите мечти на скромен, селски клуб, обединен от приятелството и страстта към изследване, разказват пещерняците.

По думите им изследванията на пещерната система навлизат в най-тежкия си, но и най-интересен за момента етап. Ниските температури, тесните пасажи, дълбоките отвеси и завидното разстояние за преминаване правят Колкина дупка една от най-тежките за проникване и изследване пещери в България, отбелязват те.

За да продължат напред пещерняците имат нужда от голямо количество алпийски инвентар - въжета, карабинери; бивачни съоръжения - спални чували, преносими котлончета; предпазна екипировка - каски, гащеризони, хидро-костюми и др. Представители на бизнеса и институциите, които желаят да подкрепят изследванията или се интересуват повече от най-дълбоката пещера в България, могат да се свържат с клуба на адрес в интернет pod_rb@abv.bg.

Пещерен клуб "Под Ръбъ" е доброволно сдружение и негов основен двигател е приятелството и изследователската страст. Клубът е регистриран на 25 юни 2007 г. Основна му цел е развитието и насърчаването на спелеологията на територията на община Своге в страната и в чужбина.

ПК "Под Ръбъ" е участвал и организирал алпийски и пещерни прояви на територията на България, Украйна, Албания, Хърватия, Черна гора, Сърбия, Словения и др. В момента основен приоритет за "Под Ръбъ" е да използва целия си наличен ресурс за амбициозното изследване на най-дълбоката пещера в България - Колкина дупка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не разбрах точно как пещерата преминава 408 метра, пълзешком или бегом..... ***
23
0
 
14
 
! Отговори
Рибла преди 7 години
Пътуване до центъра на земята?Вълнуващо приключение в стила на Жул Верн!Завиждам им благородно и им желая успех.Браво!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-дълбоката пещера е на ул. Боян Магесник в София, толкова е дълбока, че с цялата кола успях да вляза вътре...
21
21
 
7
 
! Отговори
логистик преди 7 години
Абе вие пещерняците де серете като сте 3-4 дни под земята?Изнасяте ли си после говната или остават за бъдещите поколения?
20
6
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
Имат достъп до жилищните ви входове.. Ние откъде да знаем, че вие психиатрите не сте убийци и разследване ли искате?!Или психиатрите остават без достъп и отдалечен достъп до заключващи се системи или ще бъдат разследвани и то докрай!!Не се отнася само за България!И подменят близките ви с двоийници-убийци!! С кого всъщност сте в едно жилище?!
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като чета получавам клаустрофобия. Иначе браво на хората! Детето във всеки от нас иска да стане изследовател и да открива непознати места :)
18
7
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Откакто преди 30 години прочетох "Приключенията на Том Сойер",загубих всякакъв афинитет към спалеологията...
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лично аз , не бих издържал психически , преди години съм посещавал "Бачо Киро " и като ти изгасят лампите си даваш сметка какво е- тъй както си на 20 метра от входа.
16
2
 
23
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Много хубав материал.
15
2
 
46
 
! Отговори
читател преди 7 години
БРАВО НА МОМЧЕТАТА!ИМА ВСЕ ОЩЕ ХОРА, КОИТО НЕ МИСЛЯТ САМО ЗА НАСЪЩНИЯ!БРАВО!!
14
5
 
17
 
! Отговори
тъпака преди 7 години
има ли нещо по-дълбоко от гърлата и джебовете на белите якички, чиято производна са т.н. политици?
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, как може да изтриеш коментара ми:"Мен в мазето ме е страх, но се възхищавам на тези смелчаци. Безаварийно проучване!"а да оставиш някой от другите?????Ясно е какво толерирате! Засрамете се!
12
4
 
29
 
! Отговори
край преди 7 години
Най дълбоката дупка в България е *** на един корпулентен политик - пое сума ти държавни предприятия - Булгартабак, цяла банка, сума ти обществени поръчки.
11
1
 
2
 
! Отговори
до да преди 7 години
Комента рите са доста разнородни, за да употребяваш "само"! Май ти си "само"!
10
7
 
9
 
! Отговори
да преди 7 години
само умствено изостанали по тия сайтове, които за едното внимание всичко правят
9
2
 
47
 
! Отговори
Страхотно преди 7 години
Браво на тези момци!
8
36
 
5
 
! Отговори
??? преди 7 години
E нема що на баба ми нужника е по дълбок.
7
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пускайте робот с камери, не се правете на герои. Той ще мине навсякъде и оборудване не му трябва.
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер, значи рекордът за най-дълбока пещера е официално подобрен :) При условие, че в късния соц повечето такива места са проучени и картографирани подробно, това си е страхотно постижение, браво!
5
4
 
15
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До ВътреземенТака си мислиш. Ти май никога не си слизал под земята, затова само знаеш да ланкаш.