Бебето герой, което се роди само 600 грама, но оцеля!

Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха живота на Катя, заченато ин витро
10
Бебето герой, което се роди само 600 грама, но оцеля!
Снимка: УМБАЛ Бургас

Историята на бебето е истинска одисея – заченато ин витро, родено преждевременно, прекарало три месеца в Отделението по неонатология, то скоро ще е в обятията на майка си. Най-малката героиня на УМБАЛ Бургас се казва Екатерина Гогова, а нейната история звучи като истинска одисея. 

Екатерина е дълго чакано бебе, зачената е ин витро, но заради проблеми с бременността идва на бял свят преждевременно в началото на осмия месец с тегло много по-ниско от нормалното - едва 600 грама. Днес животът ѝ е вън от опасност и тя ще се развива нормално като другите деца, благодарение на общите усилия на лекари от три отделения на УМБАЛ Бургас.

Първоначално майката е настанена в Родилно отделение, където се опитват да задържат раждането максимално дълго, за да дадат още време за развитие на плода, след това жената постъпва и в Гинекологично отделение. Майката е под постоянно наблюдение на лекарите, които са готови да реагират във всеки един момент.

На 24-и ноември 2016 -а, в деня на Св. Екатерина, бебето проплаква във вещите ръце на  д-р Антонио Душепеев, а веднага след това е преведено в Отделението по неонатология. Именно там вече трети месец грижи за нея полагат д-р Стилияна Томова и нейният екип.

"В началото Екатерина бе в кувьоз и не можеше да диша самостоятелно. Днес тя вече тежи близо 1800 грама, храни се с биберон и е усмихнато бебе, което обича да спи през деня и да плаче вечер", споделя с усмивка началникът на Отделението по неонаталогия д-р Томова.

Когато достигне тегло от 2 килограма, Екатерина ще бъде изписана и най-накрая ще се озове в прегръдките на майка си за постоянно.

Малката Катя не е единственото чудо в отделението, където са свикнали да се борят за живота на недоносени бебета. Под грижите им в момента е момченце с тегло 1100 грама, родено преждевременно в 31-та гестационна седмица. Също и момиченце, което тежи само 850 грама, родено в 25-та гестационна седмица, докато майка му пътува в маршрутка. За всички малки пациенти се полагат денонощни грижи, уверяват от многопрофилната болница.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
9
 
! Отговори
бизнес преди 2 години
Жените имат право на ТРИ БЕЗПЛАТНИ ин витро процедури! Колко от тях забременяват от ПЪРВАТА ПРОЦЕДУРА???
п.п. Процедурите всъщност не са безплатни!!!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и тук има деца за осиновяване , но са от онези с тъмната кожа . И гледат да ги пробутат и да се отърват от тях . Иначе желаещи да си вземат дете много , но рискът да гледаш такова дете е много висок . Свидетели сме на такова осиновяване в нашия род и е малко да се каже ,че сме шокирани от контраста в това семейство . Желая на тези доктори здраве и успехи и да радват родители и роднини .
6
8
 
15
 
! Отговори
истината преди 2 години
Чакам някой да изговори истината, ако на този свят е останал поне един доблестен лекар - истината, че ин витро процедурите са много опасни!!! Много млади жени умират от рак, след ин витро процедури.Хормоналната бомба,презкоято преминават жените е убийствена....Инвитрото обаче, е бизнес за милиони!
5
25
 
11
 
! Отговори
азе преди 2 години
Браво. Хубава ножина но с това инвитро мъчат и себе си е децата. Това дете е добре но толкова маики правят толкова оптити от които се раждат страдащи деца, които или умират или остават с увреждания, а в същото време има толкова деца по света без родители които чакат да бъдат осиновени...ама то егото е голямо...
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
браво на юначето,дано живота и е по-лек! браво и на лекарите,които и дават живот !
3
1
 
49
 
! Отговори
Пешо* преди 2 години
Здрави да сте, мънички геройчета.
Господ да поживи тези лекари!
2
2
 
49
 
! Отговори
1453 преди 2 години
Ооо да е живо и здраво бонбончето:-):-):-):-)
1
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успех, мъниче!