Бебето герой, което се роди само 600 грама, но оцеля!

Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха живота на Катя, заченато ин витро
13 фев 2017 14:30,
10
Бебето герой, което се роди само 600 грама, но оцеля!
Снимка: УМБАЛ Бургас

Историята на бебето е истинска одисея – заченато ин витро, родено преждевременно, прекарало три месеца в Отделението по неонатология, то скоро ще е в обятията на майка си. Най-малката героиня на УМБАЛ Бургас се казва Екатерина Гогова, а нейната история звучи като истинска одисея. 

Екатерина е дълго чакано бебе, зачената е ин витро, но заради проблеми с бременността идва на бял свят преждевременно в началото на осмия месец с тегло много по-ниско от нормалното - едва 600 грама. Днес животът ѝ е вън от опасност и тя ще се развива нормално като другите деца, благодарение на общите усилия на лекари от три отделения на УМБАЛ Бургас.

Първоначално майката е настанена в Родилно отделение, където се опитват да задържат раждането максимално дълго, за да дадат още време за развитие на плода, след това жената постъпва и в Гинекологично отделение. Майката е под постоянно наблюдение на лекарите, които са готови да реагират във всеки един момент.

На 24-и ноември 2016 -а, в деня на Св. Екатерина, бебето проплаква във вещите ръце на  д-р Антонио Душепеев, а веднага след това е преведено в Отделението по неонатология. Именно там вече трети месец грижи за нея полагат д-р Стилияна Томова и нейният екип.

"В началото Екатерина бе в кувьоз и не можеше да диша самостоятелно. Днес тя вече тежи близо 1800 грама, храни се с биберон и е усмихнато бебе, което обича да спи през деня и да плаче вечер", споделя с усмивка началникът на Отделението по неонаталогия д-р Томова.

Когато достигне тегло от 2 килограма, Екатерина ще бъде изписана и най-накрая ще се озове в прегръдките на майка си за постоянно.

Малката Катя не е единственото чудо в отделението, където са свикнали да се борят за живота на недоносени бебета. Под грижите им в момента е момченце с тегло 1100 грама, родено преждевременно в 31-та гестационна седмица. Също и момиченце, което тежи само 850 грама, родено в 25-та гестационна седмица, докато майка му пътува в маршрутка. За всички малки пациенти се полагат денонощни грижи, уверяват от многопрофилната болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
9
 
! Отговори
бизнес преди 7 години
Жените имат право на ТРИ БЕЗПЛАТНИ ин витро процедури! Колко от тях забременяват от ПЪРВАТА ПРОЦЕДУРА???п.п. Процедурите всъщност не са безплатни!!!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и тук има деца за осиновяване , но са от онези с тъмната кожа . И гледат да ги пробутат и да се отърват от тях . Иначе желаещи да си вземат дете много , но рискът да гледаш такова дете е много висок . Свидетели сме на такова осиновяване в нашия род и е малко да се каже ,че сме шокирани от контраста в това семейство . Желая на тези доктори здраве и успехи и да радват родители и роднини .
6
8
 
15
 
! Отговори
истината преди 7 години
Чакам някой да изговори истината, ако на този свят е останал поне един доблестен лекар - истината, че ин витро процедурите са много опасни!!! Много млади жени умират от рак, след ин витро процедури.Хормоналната бомба,презкоято преминават жените е убийствена....Инвитрото обаче, е бизнес за милиони!
5
25
 
11
 
! Отговори
азе преди 7 години
Браво. Хубава ножина но с това инвитро мъчат и себе си е децата. Това дете е добре но толкова маики правят толкова оптити от които се раждат страдащи деца, които или умират или остават с увреждания, а в същото време има толкова деца по света без родители които чакат да бъдат осиновени...ама то егото е голямо...
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво на юначето,дано живота и е по-лек! браво и на лекарите,които и дават живот !
3
1
 
49
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Здрави да сте, мънички геройчета.Господ да поживи тези лекари!
2
2
 
49
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Ооо да е живо и здраво бонбончето:-):-):-):-)
1
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех, мъниче!