Бюрократична България: На 50 души по чиновник

От 889 жители в Трекляно, 35-има работят в администрацията
13 фев 2017 07:50,
21
Бюрократична България: На 50 души по чиновник
Снимка: архив, Булфото

В България има общини с изумителна гъстота на чиновници. Например в Ковачевци, Бойница, Макреш на 1000 души население се падат по 20 и повече общински служители, отбелязва анализ на Института за пазарна икономика.

За сравнение - в общини отличници като Добрич, София, Перник, Казанлък на 1000 жители се падат само по двама бюрократи.

"Продължаващият спад на населението в редица райони на страната води до все по-фрапантни съотношения между размера на общинските администрации и броя на обслужваното от тях население", посочват от ИПИ, като се позовават на данни, предоставени им от Министерството на финансите.

Оказва се, че в големите общини няма тежки диспропорции, но в някои от най-малките чиновниците са прекалено много на фона на оредяващите обитатели. В тези населени места икономиката обикновено е зле и на практика местната администрация се явява един от най-големите работодатели. Много местни хора си изкарват заплатата на общинска служба.

Данните на МФ показват, че най-скромни са администрациите в Добрич, Бургас, София и Русе - под двама служители на 1000 души население. Подобна е ситуацията и в останалите големи областни градове. А на другия полюс живеят общини като Трекляно в област Кюстендил, където при население от 889 души 35-има са общински служители. Близо до този своеобразен рекорд са Бойница, Видинско (с 1143 жители), Ковачевци, Пернишко (1760), и Макреш, Видинско (1438), където на 1000 души се падат над 20 чиновници.

Прави впечатление, че много от общините с несъразмерно голяма местна администрация са в Северозападна България. Освен Бойница и Макреш са Кула, Ново село, Грамада и други. Диспропорциите са почти задължителни там, където върви обезлюдяване и възможностите за работа са оскъдни, пише "Сега".

Данните налагат ясен извод - макар че териториално-административната реформа в момента не е на дневен ред, тя няма как да бъде избегната в близко бъдеще, коментират авторите на анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето тези чиновници ядат парите на здраве образование и пенсии.
16
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
България има спешна нужда от 2 фундаментални Реформи - Правосъдна и Административна. Тези институции са в основата на "законсъобразното" ликвидиране на държавата което тече вече почти 30 години! Вижте демографските справки на която и да е международна организация по избор и друга не ви трябва! Забележете! 7 милионна България има повече министрества от 300 милионна Америка /САЩ/!!
15
1
 
2
 
! Отговори
Крив макарон преди 7 години
В Трекляно всички са родени за "рУководотели". Нормално е администрацията да достигне 300-400 души
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този, който е съчинил "сензацията" какво иска? Да остане само общинската администрация в областния град ли? Селата се обезлюдяват и е нормално да се получи така с общинската администрация.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо сензационно в тази новина. изборът в случая е *** - или закриваме общината и изселваме населението й или оставяме администрацията в нея.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
слънцето на сполуката ще изгрее над нас, когато на по-малко от 50% мат'рял се обзаведат като чиновници! И тогава ще настане такъв живот, че си викам дано! Дано!
11
2
 
8
 
! Отговори
бюрократ преди 7 години
Доста манипулативни сравнения. Малките общини са в очите ви. Ами я вижте хилядвите чминовници в различните министерства, банове-манове, инститгуции, фондации, асоциации и т.н., които са на държавна ясла.
10
0
 
18
 
! Отговори
Геле от Бусманци преди 7 години
Ами така е - дайте възможност на хората като в Америката - да печелят , а не да чакат на държавната ясла - навъдили са се министерства , 48 агенции със статут на министерства , знайни и незнайни служби , институции - ум да ти зайде - и всичко се прави с цел - да назначим на работа едни наши хора - всяка следваща власт идва с щуротиите си да назначава свои хора - така до никъде не се стига, то бюджета - каца без дъно да беше пак нема да стигне
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tова е безпорна заслуга на компартията и нейните произодни - работлив комунист не съм видял - все бяха партийни секретари, профсъюзни деятели или некакви началници!
8
0
 
13
 
! Отговори
Слънчеви градини преди 7 години
ЧИНОВНИЦИТЕ СА ГЛАВНАТА АОРТНА НЕНА НА ТУМОРА НАРЕЧЕН КОРУПЦИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
7
2
 
15
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Да си държавен чиновник в днешно време...
6
0
 
27
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ако се запази скороста с която българите "напускат" България (30-40 000) годишно...скоро ще останат само чиновници,малцинства, и политици!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
I HITRINO RASDELI 10mil. na 110 kushti.
4
0
 
17
 
! Отговори
И малките, преди 7 години
и големите общини имат дейности, за които трябва чиновници. Обединявате 5 малки общини в една по-голяма и решавате проблема, ако изобщо това е проблем за някой, извън уволнените чиновници.
3
1
 
10
 
! Отговори
мадафака преди 7 години
Ама за сметка на тва Петрунката(кмета) на Трекляно е голем пич.
2
0
 
34
 
! Отговори
Дзъ преди 7 години
Така и не се случи реформа в местното самоуправление. Всяко село от кметство стана община и вместо 5 човека в кметството се назначиха 30 като община. Имаме 32 големи града- нека си останат общи и всичко друго да е кметство. Бюджетите за издръжка на кметства са в пъти по- ниски от тези на общоните, но не....друго си е да създаваме работни места с нулев принос към БВП и малкото работещи да плащат като шашави
1
1
 
38
 
! Отговори
Счетоводител преди 7 години
Кому са нужни тия "общини" ?