Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!

Кметът отказва да ги настани, въпреки че бежанците са със статут
388
Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!
Снимка: Кадър bTV

Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

Още по темата

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Според кмета на града Ивайло Симеонов жителите на Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци.

Така че заради тях той е категоричен – няма да пусне семейството да се засели трайно там.

"Те трябва да намерят друго място, където да живеят. Не смятам да допусна, който и да нарушава мира на моите съграждани", отсече кметът пред bTV.

Акрам Наюф, представител на сирийците у нас заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека, както и българските закони.

"Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН", каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

"Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво", споделя Фахим Джабер. Не след дълго  получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин. Така семейството попада в омагьосан кръг.

"В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което  те са заявили да пребивават. Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината", коментира Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
леле да чуем че в България були много хубаво..:)тия що не са при мерклката
254
19
 
3
 
! Отговори
д-р Нинов преди 7 години
Да бъдем толерантни !!!
253
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историятя е свидетел как втората световна война от европейските страни към мюслюманските страни та сега говрите мног но незабравайте Бог забавя но незабравя
252
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да отиват в Банкя!Дебелия тюф.лек ни ги докара тия и той на загроби да гледаме чужди деца ,вместо собствените си.Дебелия да ги учи да садят картофи и да пасат овце.Той има опит.
251
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато говорим за руската заплаха , това не означава , че сме за заселването на разни бежанци , просто степенуваме заплахите !
250
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако питаш мен нито един руснак нямаше да стъпне на българска земя, заради 1913, 1917, 1947 = 60 000 + 500000 + 30000 _? загинали във войните за Македония 1913, 1917, 194Х, коминтерна, пропагандата, враговете на народа и прочее дивоти от скапаната империя.
249
3
 
28
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Браво кмете! Който реве по телевизиите че милите бежанци нямало къде да идат да си ги вземе у тях!
248
4
 
4
 
! Отговори
до 310 преди 7 години
Ти си лъжеца тук , ти с болшевишката си пропаганда !
247
18
 
8
 
! Отговори
до 302 преди 7 години
През "сигурните" години на социализма , 2 пъти ми обираха апартамента , 3 пъти ми разбиваха колата и ми крадяха радиото , България беше като дискотека -спираха тока през 2 часа и то години наред , аварии на парното имаше непрекъснато , а лятото нямаше по 1 месец топла вода , за опашки и липсата на безчет стоки от първа необходимост да не говорим . Пътувания зад граница пълна химера ,не пускаха никой до с. Калотина даже , това ли ти е социалистическия рай бе комунистче ?
246
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти можеш ли да броиш толкова, колкото българи са загинали заради руснаците? Ега ти перверзника никой не му откраднал колата, на мен пък ми я откраднаха.
245
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обърнете се към Бойко Борисов,той прие постановление 208 за разселване на бежанци/мигранти.Българоубийците от ГЕРБ пак се гласят за първа политическа криза.Тия и досега пускаха мигранти през недостроената граница.Докато се усетим,ще ни претопят.
244
0
 
14
 
! Отговори
решение преди 7 години
ето, хърватският министър Орепич се оплакал, че бежанците бягат от Хърватия, липсват му 1563 бройки по квотите, бързо нашите да пратят стотина за начало преди да са се усетили другите!
243
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото руснаците ни хвърлиха в канавката 1913 за да загинат 500000 българи в първата световна и после още веднъж са ни душили агентите на Сталин в съюз с Германия и самостоятелно 45 години с неизвестен брой убити. И пак империята *** на вратата!
242
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За чий ни този космос бе , да не би да беше безплатна екскурзия , платихме си като попове за целия масраф. Каква ,впрочем беше ползата двама руски агенти с български паспорти да летят , това си беше чист скъпо платен политически PR на комунистическия режим !
241
3
 
12
 
! Отговори
Дедото преди 7 години
Айде феновете на тея неканени навлеци да отидат да им сготвят, почистят, изперат. Айде да ги видим лебералчетата.
240
17
 
7
 
! Отговори
до Марио преди 7 години
По-голяма "азиатска ***" от руснаците няма , а и България винаги от векове си е патила от тях . Само да не ми се говори за Освобождението , което е страничен и неочакван резултат от плана за Задунайска губерния !
239
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фашист. Кога излезе от панделата?
238
8
 
5
 
! Отговори
странно преди 7 години
От животни като Ценко Чоков нямаме страх, ама от един беззъб дядка и дебелата му бабичка имаме. Като дойдат катун с евроинтегрирани и почнат да крадат всяко околно село също няма проблем.
237
16
 
5
 
! Отговори
бъдеще преди 7 години
А за това , че руснаците са окупирали половината Черноморие никой не протестира ! Там е истинската заплаха , защото Асад няма да дойде да иска български територии , но Путин/Русия със сигурност ще направят след време един "кримски"референдум и довиждане моренце, само с руски визи вече !
236
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът е герои ли са Динко и кметът на Елин Пелин или престъпници?