Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!

Кметът отказва да ги настани, въпреки че бежанците са със статут
388
Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!
Снимка: Кадър bTV

Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

Още по темата

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Според кмета на града Ивайло Симеонов жителите на Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци.

Така че заради тях той е категоричен – няма да пусне семейството да се засели трайно там.

"Те трябва да намерят друго място, където да живеят. Не смятам да допусна, който и да нарушава мира на моите съграждани", отсече кметът пред bTV.

Акрам Наюф, представител на сирийците у нас заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека, както и българските закони.

"Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН", каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

"Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво", споделя Фахим Джабер. Не след дълго  получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин. Така семейството попада в омагьосан кръг.

"В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което  те са заявили да пребивават. Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината", коментира Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
10
 
! Отговори
торбалан преди 7 години
До *** до Българинда това е самата истина съверена е закона и институциите ,а това е народа, това е България , щом народа не ги иска значи не ги иска, тия , каквито и да са не съм ги канил , но изглежда има и ето такива гости като тоя Акрам Наюф, представител на сирийците у нас заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека ами като не му харесва да лови пътя, що е избягал като там са били като агънца..
214
10
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
И как така има хора които говорят от името на народа, народът е 7.3 млн. българи, които са създавали тая държава и тия закони. И някой, който вчера е станал кмет няма да ги спазва. Кой си ти бе?
213
0
 
13
 
! Отговори
мкай преди 7 години
До БългаринКметът не нарушава закона. Законът не може да го задължи да ги регистрира. Това е право на местната власт.Отделно постановлението не е закон, затова не е прието от Парламента, а от Министерския съвет, тоест от няколко души и то тихомълком.
212
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българиноплачи се на Вилдерс или на Льо Пен, обаче първо си избери едно от двете гражданства, иначе ще те екстрадира. на Тръмп не се оплаквай, той тия дни е съвсем негостоприемен.
211
13
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Има си конституция ако не знаеш, и закони чрез които функционира една държава. Не спазваш законите, и при това си кмет, разрушаваш държавата. За това ли се борим?
210
0
 
14
 
! Отговори
Как така преди 7 години
Тия двамата са просто параван на цялата кампания за заселване на араби и прочие мюсюлмани в България, ако не беше така, никому впечатление нямаше да правят. На нас ни писна да ни показват майки с дечица от Сирия вместо ордите млади мъже от половин свят. Не са виновни децата и старците, че ги използват така. Но пък как клетите бедни и безпомощни възрастни хорица са имали толкоз сили да лазят по баирите на границата и пари да плащат на трафиканти? Пенсионерите в Елин Пелин едва ли имат толкоз.
209
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай ганюакрам, отивай във Виена, там търсят лекари и други афгански висшисти,а което съскаш за жителите на Елин Пелин, го писа и за жителите на Широка лъка, които ти пратиха много поздрави от кмета, и тия ще ти пратят.
208
0
 
10
 
! Отговори
Циник до Българин преди 7 години
Върховният Суверен в България е НАРОДЪТ ! Законите се променят - СУВЕРЕНЪТ НЕ! Макарче както е тръгнало....
207
12
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Българите трябва да спазват законите а не да ги коментират, так е навсякъде по света. Ако не правиш значи не можеш да се наречеш Българин.
206
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Длъжни са да им дадат ЕГН"? И защо да са длъжни? Трябва ли да им дадат автоматично и всички привилегии на български граждани само защото са минали нелегално границата? Ако този статут е временен, както се полага на бежанци от война, ЕГН не е нужно да се издава. Жителите на Елин Пелин ще е най-добре да ги пуснат тези мигранти тайничко към Германия.
205
2
 
15
 
! Отговори
Циник до Българин преди 7 години
Ти не си българин! Български турчин - със сигурност....като са ти толкова мили тези нелегални търтеи - покани ги у вас!Дай личен пример за толерантност!
204
11
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Това не е вярно. Животните са еднакви навсякъде по света. Но в България е важно да ги заклеймяваме където ги видим и да си знаят че са животни. Особено на ниво кмет. Как няма да спазваш закони бе, кой си ти?
203
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всеки един от тези нашестеници е един в повече и трябва да бъде депортиран. в случая това семейство трябва да бъде екстрадирано в турция.
202
15
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Тоя национал-нацист кмета на Елин Пелин е за затвора, за злоупотреба с власт и обществено положение. Как можеш публично да прокламираш, че няма да изпълняваш законите на България. Крайно време е прокуратурата да се задейства и да сложи на мястото им такива борци за народа -наред с Хитлер или Сталин, но в най-гадната пандела. С много време да мислят за християнските ценности.
201
15
 
1
 
! Отговори
не е хубаво така преди 7 години
Ако хората искат да се интегрират , да учат , да работят и т.н. , не виждам защо тярбва да бъдат гонени ВСе пак някой да напусне държавата си и да се заселва тук / природно България е много хубава страна / , ама икономически сме на дъното . Щом имаме 2млн българи навън , всеки може да си направи изводите От хубаво никой няма да тръгне да се заселва в България
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ABCИрак ни държеше милиарди, но да не споменаваме за опрощаването им ББ дори за сравнение. ББ тук е невинен като младенец.
199
0
 
9
 
! Отговори
Ллал преди 7 години
До бай ганюЕй го поредният, който съжалява, че на прекрасна страна като България са се паднали *** като нас и мечтае да ги замени с по-подходящи от нас хора, дошли от нам де си.
198
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГогоДа, де, ама повечето сирийци у нас ние ги храним. Като как така те ни давали ДДС?А малцината, дето са започнали работа, върнали ли са ни парите, с които сме ги издържали месеци наред? Остана шепа хора да са се задържали от тошово време, дошли като студенти, оженили се за българки и други подобни.
197
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че показаха този Акрам как нагло подскача по телевизията и крещи заучени клишета. Просто символизира наглостта на тая идеологична инвазия която пропагандират в Европа а сега и в България.
196
13
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До НЯКОЙимаме прекрасна страна но за съжаление оббитавана от прекалено много бай *** на които им липсват хуманност и мисловни елементарни процеси осакатени от комунизмасподелям напълно коментара ти за съжаление *** е далеч от реалността за да те разбере