Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!

Кметът отказва да ги настани, въпреки че бежанците са със статут
388
Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!
Снимка: Кадър bTV

Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

Още по темата

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Според кмета на града Ивайло Симеонов жителите на Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци.

Така че заради тях той е категоричен – няма да пусне семейството да се засели трайно там.

"Те трябва да намерят друго място, където да живеят. Не смятам да допусна, който и да нарушава мира на моите съграждани", отсече кметът пред bTV.

Акрам Наюф, представител на сирийците у нас заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека, както и българските закони.

"Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН", каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

"Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво", споделя Фахим Джабер. Не след дълго  получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин. Така семейството попада в омагьосан кръг.

"В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което  те са заявили да пребивават. Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината", коментира Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 7 години
А ти се научи как се пише -Бай ***!
194
3
 
17
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До ГогоВ голяма грешка си, Гого - българите в чужбина харчат пари, изкарани с тежък труд! Тези тук чакат на нашите данъци - чакат наготово да ги настанят в общинско жилище, да им дават соц. помощи, да им плащат здр. осигуровки и т.н. Тъй че всеки лев, който харчат, е откраднат от родителите ни, които са работили по 40 г. и получават по 25-300 лв. пенсия! Срам и позор за тези, дето са приели онова ПМС 208 от 08.2016 г.!
193
14
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
елин пелин доказа че се оббитава от животни а не от хора
192
1
 
6
 
! Отговори
Циник до Гого преди 7 години
ЦИТАТ: Нека сравним цифрите. Едната е 1.7 млрд. евро, другата 1.2 млрд. евро. Първата показва колко пари са изпратили българските емигранти у нас през 2013 г., втората колко са били преките чуждестранни инвестиции. Разликата е в полза на емигрантите. Тоест българите в чужбина остават най-големите инвеститори в икономиката ни.Край на цитата!СТАТИЯТА Е ОТ МАРТ 2014!!!! БЪЛГАРСКИТЕ ЕМИГРАНТИ ЗА ТЕЗИ 3 ГОДИНИ СА СТАНАЛИ ПОВЕЧЕ...И ВНАСЯТ ОЩЕ ВАЛУТА В БЪЛГАРИЯ!А ти си просто нагъл ! Хранил бил пфууу
191
2
 
12
 
! Отговори
Да, бе преди 7 години
До Гого 215Ти ако имаше фирма с 15 човека, нямаше да пишеш по форумите фермани в защита на имигрантите, ами щеше да си гледаш фирмата
190
0
 
12
 
! Отговори
Точно преди 7 години
До до големи професориХа-ха-ха, ами да! Все още криво-ляво, по-скоро криво, отколкото ляво, но ние избираме Парламента, кмета, общинските съветници и президента. Не ги избират пришълци от Азия и Африка, колкото и да се мъчат да ги заселят тук, че да получат до време пълни граждански права. Затова кметът на Елин Пелин не ги регистрира. Защото там живеят българи и са избрали българин, а не пакистанец, като кметът на Лондон.
189
13
 
3
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Елементарно , всеки който живее в БГ , та дори и сириици , се хранят пазаруват , демек всички плащат ДДС тези пари отиват в хазната , и от там се разпределят , също и за пенсии, а тези нащенци който са в чужбина внасят ДДС за държавите в който живеят , и вдигат стандарта на тези държави, ако се махнем всички , пенсионерите ще гризнат дръвцето.
188
4
 
4
 
! Отговори
Гого преди 7 години
До някой, приятел аз имам фирма не много голяма , около 15 човека ,но им плащам заплати и данъци и се мъча да правя и развивам дейност в БГ . за сведения БВП на БГ е 37 милиарда евро за 2016, а в БГ работят около 2 милиона даже и по малко , а имигрантите са около 2 мил. всичките в работоспособна възраст , за миналата година са привели на роднини около 1 милиард и половина за 2016 тези пари заобикалят държавата, а и всички който сте в чужбина работите за техните държави , като внасяте ДДС там.
187
17
 
2
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 7 години
Мдаа, още една история за прословутото българско гостоприемство. Също като другите истории за пословичните наши интелигентност, трудолюбие и красиви жени ... Колко добре щяхме да си живеем, ако цял свят не правеше заговори срещу нас и не влагаше толкова енергия, за да ни направи бедни и неграмотни.Интересно, ако 2-та милиона българи, които дори не бягат от война, бъдат посрещнати по този начин в Европа. Какво ли ще кажем - че европейците ни дискриминират и не разбират колко готини сме.
186
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До: МамаКойто българин е изкарал пари в Сирия, ги е изкарал с труд. Никой не го е издържал, защото се е появил там. Не се е заселвал трайно и не е придобивал правата на сирийците.Немалко сирийци пък получиха добро университетско образование у нас.Не знам как не се усещаш, че сегашното положение няма нищо общо с миналия обмен. Малко ли французи са изкарали добри пари в арабски държави, че сега арабите да ходят да ги гърмят.
185
0
 
0
 
! Отговори
интернасионал преди 7 години
До Обратното ечу ли другаря Гутереш как внушава колко нетолерантно са постъпили Исабела Кастилска и Фернандо Арагонски
184
10
 
2
 
! Отговори
до големи професори преди 7 години
Не държавата е прогонила българите, защото държавата, това е народа. За 27 години как не разбрахте с празните си глави, че ВИЕ избирате парламента, кмета, обинския съвет, президента ... . Как с празните си глави не го разбрахте. Това, че хората напускат е вследствие на собствените Ви избори ... ако всички си плащахте реалните осигуровки, ако не си купувахте контрабандно гориво, ако не пушехте контрабандни цигари, ако не давахте пари на катаджиите ... На изборите пак ще са същите ... Вие си ги из
183
2
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
До ГогоАми ти, Гого, драги, си предател, който работи за чужди държави. Тъй че не се обаждай. Не сирийците хранят пенсионерите в България, а е обратното. Ний сме работили за тази държава по 30-40 години. Тия идат да живеят наготово и колкото по-скоро си тръгнат, толкоз по-добре.
182
9
 
12
 
! Отговори
Циник до Гого преди 7 години
Абе нахалитет...КОГА ТИ СИ ХРАНИЛ БАЩА МИ И МАЙКА МИ???!!! АРЕ У ЛЕВО!!! НИЕ ЕМИГРАНТИТЕ ХРАНИМ ВАС!!! ПУСНИ В ГУГЪЛ КОЛКО СА ПРИХОДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 3ТЕ МИЛИОНА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА, И ТОГАВА МИ ГОВОРИ ПРО*СТОТИИ! И ДАНЪЦИТЕ СИ ГИ ПЛАЩАМ САМ...ДАЖЕ И ТЕЗИ НА НАШИТЕ ПЛАЩАХ...КОЛИ...НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ВСИЧКО!! СУПЕР НАГЛИ СТЕ! ПЛАЩАМ ДАНЪЦИТЕ СИ В ГЕРМАНИЯ - ТА БОЙКО И КОМПАНИЯ - ДА ВИ ДУНДУРКАТ..И ДА ВЗЕМАТ МИЛИАРДИ ЗАЕМИ! ТЕ НЕ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО - АЗ ГИ ПЛАЩАМ!
181
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, Гого да не мислиш, че от убаво са избягали хората на запад. От мизерия и по принуда е човеко и никак не им лесно
180
2
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
БРАВО НА КМЕТА --- Аз лично бих стиснал ръката на такъв достоен човек -- ТОЙ е избран от хората и спазва - ТЯХНИТЕ желания-- а те са -- Да няма чужденци в тяхното населено място-- ПРАВИ са хората - че след това миловидно семейство-- ДЪРЖАВАТА БГ ще вкара няколко хиляди още -- ЗАщото държавата се чуди къде да намери място в което емигрантите са ДОБРЕ ДОШЛИ -- такова място в БГ НЯМА !! И НЯМА ДА ИМА __ Дойче Либерале !!!!
179
0
 
10
 
! Отговори
Има сходства преди 7 години
До До: 185Да, че и те и ние сме гонени от земите си, защото през тях минава световното противостояние и от няколко страни точат зъби да ги вземат. И че ние първо трябва за България да се погрижим, защото тя е нашият дом.
178
13
 
8
 
! Отговори
Гого преди 7 години
А тези който са в чужбина да не дават акъл, зарязаха си родителите ние да им ги храним а също и тези сирийци ще плащат на техните родители под формата на ДДС всеки божи ден дори и един хляб да си купят. Предателите да не се обаждат, защото работят за чужди страни , а не за България.
177
3
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Тези...и всички останали тарамбуки минали през Турция, или Гърция не са бежанци , а 100% НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ!!! Вместо да ги храним, и поим трябва да ги съдим за нелегално преминаване на границата! Милиони социални гъртеи на европейската кьорсофра! Навремето нас източноевропейците ни караха да минаваме през иглени уши, и в Германия ни преследваха с митничари и кучета - истински хайки, и потери!
176
3
 
13
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Не ги хранете тези талибани.Дайте парите за някое болно българско дете.