Машинното гласуване не спасява от манипулации

Разликата е само в начина на преброяване, обясняват специалисти
Обновена: 13 фев 2017 09:32 | 13 фев 2017 09:30, Петя Славова
36
Машинното гласуване не спасява от манипулации
Снимка: Bulgaria ON AIR

Възможно ли е нашият глас да бъде манипулиран чрез машинното гласуване, коментираха софтуерният специалист Божидар Божанов и политологът Борислав Виларов пред Bulgaria ON AIR.

Божанов предупреди, че машинното гласуване не е онова, което може да ни спаси от манипулиране на вота. Той посочи, че съществуват рискове, включително да има вируси и нарочно написан зловреден код, който да манипулира гласа си.

Още по темата

"Аз не казвам, че това непременно ще бъде така, но възможността да се случи я има", каза той и обясни, че машината има USB порт, през който могат да влязат вируси, които да направят така, че всеки глас за партия Х да отива за партия У. "Така може да се получи един резултат, който да не личи, че е манипулиран, а всъщност да е", поясни Божанов.

Борислав Виларов пък е на мнение, че действително проблеми съществуват, но такива има и с обикновените бюлетини.

"Не трябва да забравяме, че при това гласуване има и книжни бюлетини, които се броят паралелно, тъй че проблемът не е чак толкова голям", настоя политологът.

По думите му в началото на 21 век, в продължение на 3-4 дена, да не се знаят какви са резултатите от изборите, е меко казано срамно, а машинното гласуване определено ще скъси процеса.

Божидар Божанов подчерта, че машините скъсяват броенето на част от бюлетините на място.

"Дали ще си пуснеш гласа на хартия или на машина, разликата е в това как после ще бъде преброен", каза софтуерният специалист.

"За да сме сигурни, че машините функционират правилно, трябва техният изходен код да бъде видим за всички. Но предполагам, че някои фирми, които доставят такъв софтуер и хардуер, биха били резервирани към възможността някой да им гледа кода", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто не гласувайте и няма да има манипулация !!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машинното гласуване не спира манипулациите, то само променя начина за манипулиране.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още няма обществена поръчка, чиновниците се мотаят. Поне месец ще отнеме тромавата процедура, а после ако някой обжалва дори и за следващите избори няма да има машини за гласуване
28
1
 
1
 
! Отговори
чавез преди 7 години
Фирмата производител на машините е от братска Венецуела. Ще са ви доста честни изборите, гарантирано от експерти.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всички е ясно, че няма да има машинно гласуване. Следователно служебното правителство на Радев няма да се справи с основната си цел : организиране на законни избори.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво са тия бюлетини като вече с джи си ем от тия как им викаха ифончета може да се поръча образец,да се избере артикул,да се поръча примерно като се плати все едно се одобрява и се даде вот,и поименно т.е. лично се следи движението на поръчката до коя станция е стигнала или инстанция като потвърдение и с необходимия бар код или графична холограма като печат да се яви човек и да си получи пакета от изпращача,билета за пътуване или печялба от томбола,лотария,срещу потвърдена сметка и участие
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Римляните са го казали:dura lex, sed lexТака, че ако искате да сме нормална държава законите трябва да се спазват, а не всеки *** и пульо да се прави на законодател. Ако законите ни са лоши, трябва да изберем умни хора които да направят добри закони, а не да живеем в общество без закони. Беззаконието води до унищожаване на общността, всеки се спасява поединично в други общностти където законите се спазват.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да се гласуват законите в НС, тези двамцата е било добре да кажат своето мнение. Сега, след като закона е приет на ход са юристите, те могат да го тълкуват и да го прилагат.
23
0
 
1
 
! Отговори
От ААА преди 7 години
До Do AAA ?! и до Анонимния лудит!!! В Световната история всичко се повтаря!!!Ха-ха-ха намерил се кой да го каже!!! Ужас те тресе, че оставаш на сухо, а? Сега ще може да се види РЕАЛНИЯТ ВОТ на хората, а не подстриган, напудрен и лустросан от партийната мафия и олигарсите! СТРАЙ И УЖАС, ги тресе!!!
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам БОЙКОТ на зловредните машинки. Ще си гласувам с бюлетинката. Тя поне няма да отиде за партия "Y".
21
1
 
2
 
! Отговори
Do AAA преди 7 години
Не си много умен май. Личи че технологичното ти ниво е на етап 'каменна епоха'.
20
6
 
1
 
! Отговори
ААА преди 7 години
Ей ГОЛЯМ СТРАХ ОТ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ :) Има защо -- кранчето за мошенници и далавери секва!
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време, като се появиха дебитните карти, майка ми пак така уплашено питаше:- Не те ли е страх, като ходиш на море с това, че ще те ограбят. Хакери, това-онова... Може да се случи.Може да се случи, да. Но ВЕРОЯТНОСТТА е многократно по-малка, отколкото ако ходя с парите в джоба, без карта!
18
2
 
6
 
! Отговори
коко преди 7 години
Най-голямата манипулация, ще се окаже при машинното гласуване.Устройството издава "бележка" с която "избирателя" си получава "хонорара", като с нея "доказва правилния си вот".Така се осигурява възможност за купуване на "правилни" гласове.Няма закон който да е регламентирал вида и изисквания към машините за гласуване.Това прави недействително , противозаконно този вид гласуване, към този момент.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - А тея дето сега мъкнат чували с хартия посред нощите с лични коли?!? Това нормално ли е ?Ми-и, изглежда съвсем нормално, защото как да ги мъкнат посреднощ няколко километра. И аз съм ги мъкнал едно време.Дали "организаторите" на изборите не са се сетили за това или така им е по-изгодно, защото по-лесно се внасят всякакви съмнения.
16
4
 
2
 
! Отговори
ААА преди 7 години
ЛЪЖАТ! Защото така няма да могат да правят далавери! Бюлетините и дистанционното електронно/интернет гласуване са голямата далавера! При машинното няма невалидни бюлетити, няма объркани протоколи! И лъжата ще лъсне!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тея дето сега мъкнат чували с хартия посред нощите с лични коли?!? Това нормално ли е ?Некви баби с чували , кой се прибрал да хапне,кой сменил чивалите...
14
0
 
5
 
! Отговори
До 4. "Специали преди 7 години
До 4. "Специалистите" не са "умни и красиви" и затова не ги пита никой.----------То пък едни красавци и манекенки в политиката през последните 27 години...
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук всеки се е втурнал да убеждава, колко лесно щели да се манипулират данните с изборните машини. Никой, посветен в компютрите, не търди обратното. За целта има изборна комисия и наблюдатели. Това, обаче, няма нищо общо със закона, че във всяка секция ТРЯБВА ДА ИМА МАШИНА ЗА ГЛАСУВАНЕ. Може да не бъде използвана изобшо от никого. Иначе, липсата на машина е достатъчно уместен повод за искания за обявяване изборите за незаконни.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да им кажа на тъй наречените специалисти, че така манипулиръният вотъ в Турция ще се пресече. Последният пъти нали показаха в запечатаните урни какво има - по една педя старателно подредени на купче бюлетини, поне да ги бяха разбъркали... та това безобразие поне няма да го има отиваш изсипваш урната и слагаш подмененият вот с няколко хиляди гласа... аман от специалисти...