Пиеш, друсаш, качваш се и шофираш... КАТ не сваля номерата!

При около 70% от случаите водачите карали чужда кола
13 фев 2017 18:56,
40
Пиеш, друсаш, качваш се и шофираш... КАТ не сваля номерата!
Снимка: архив Булфото

КАТ не може да свали номерата на около 70% от неправоспособните, дрогирани или пияни водачи, тъй като карат коли, които са чужда собственост. Това стана ясно по време на обществен дебат за сигурността по пътищата, информира "Дарик".

Още по темата

Статистика, изнесена от директора на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, показва, че патрули на КАТ хващат на седмица средно по 500 водачи без книжка или такива, употребили алкохол или наркотици.

Според последните промени в Закона за движение по пътищата регистрационните табели на тези шофьори трябва да бъдат свалени на място. Оказва се, че около 350 от тях обаче карат чужда кола и не подлежат на санкцията.

По думите на началника на КАТ Бойко Рановски причината е, че в закона се посочва, че въпросното наказание се прилага на собствениците, а не на водачите на автомобили.

"Изпълняваме закона, така както е записано, собственик, който управлява след употреба на алкохол, наркотични вещества или е неправоспособен. Но няма как да свалим табелите, ако този, които управлява е водач, а автомобилът не е негова собственост", обясни той.

Рановски припомни, че текстът е бил дискутиран многократно, но в крайна сметка е гласуван така с аргумента, че собственикът на колата не може да търпи санкции заради действията на шофьора.

"За тези, които не са собственици и управляват автомобил в тези случаи, си важи старото правило - спира се автомобила от движение за срок до един месец. Собственикът пак търпи някаква санкция, но не и каквато, ако е собственик и водач", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
21
 
! Отговори
пак всичката пара преди 7 години
наскоро отиде само в cвиpкaтa, както редовно става у нас!Много шум се вдигна покрай чутовния "закон", който явно специално беше така измайсторен, че да не свърши никаква работа. Нямат грешка другарЕте!И сега? Кучетата си полаха, пияндурниците, наркоманите и наглите ще си карат "чуждите" коли и ще трепят безнаказано!
13
0
 
18
 
! Отговори
Лотос преди 7 години
Не това е важното!Мойта кола твойта кола,дъра дъра!Престъпния наглец ще кара каквото си иска и както си иска!Кат знаете тях не ги закачат.И какво сега?Театър!
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ и Канада има тел номер на, който да се обадиш и провериш дали човека на, който даваш колата има валидна книжка и дали има провинения. Колата е твоя и отговорността е твоя. За превишаване на скоростта и употреба на алкохол сипрат колата от движение за 45 дена. Плащаш наказзателен паркинг пък се жалвай на арменският поп после.
11
5
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
8, шефа да си не е назначавал алкохолик на работа,нито приятел да си е давал колата,ако знае,че оня му приятел пиеКкакто аз не си я давам.Но на мене ми дават всички защото аз не пия.Нека ,който пие да си пропада в обществото!!Някой да му е виновен?Като я отнемат нека да го видим работника,как ще се оправя пред шефа си!!А и друго ми беше като идея.Те номерата на служебната са за месец,ама оня си отнася хилядарката за пиене.Това имах предвид.Така е и по новия.не се лови само за номерата!!
10
8
 
12
 
! Отговори
Прос Селендур преди 7 години
До Анонимен 6Ако си дал колата си на неправоспособен трябва да подлежиш на санкция но ако си дал колата си на някой който после е отишал и се е напил или дрогирал как да го предвидиш и как да бъдеш санкциониран...
9
0
 
18
 
! Отговори
Ад под небето преди 7 години
Пиеш, друсаш, качваш се и...убиваш пешеходец на "зебра".
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6 Ами дай ми твоята кола когато не съм пил и без ти да знаеш аз ще си пийна,ще си карам и като ме хванат го отнасяш и ти. Щом си съгласен да ти вменяват вина няма проблем.
7
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕлемагЕх колко си умен.Да свалят номерата на фирмената кола защото служителя без шефа му да знае е решил да пие и да кара.И фирмата завежда дело срещу държавата в Европейския съд и го печели на 100% .Това ще бъде резултатът от твоите съвети.А нещата са съвсем прости,законът трябваше да бъде направен така че този който е виновен да си понесе наказанието персонално.Хващат го че е пил,арест на момента,съд по бързата процедура за ден два,затвор.Не е сложно.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ги свалят за 1 месец
5
1
 
26
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Ами напротив господа от КАТ.Просто не ви стиска да го прилагате.То си пише за без книжка каква е санкцията.А вие свалете номерата за месец,нека мине преглед за месец пък тогава, да си ги получи.Гаранция ,че всичко ще си дойде на мястото!!Просто на "нашите хора" не искате да пипате!!Отнемете номерата на фирмената за 1 месец ,да видим какво ще правят?Това е!!Напротив,работещ е ама бързо опряхте до дечицата на големците.Ясно,че един с едно фишче обаче ще му ги свалите за година.Пак КАТ се дънят!!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aaaa
3
1
 
23
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Тези закони не важат за депутатите ,защото депутатите много работят и изключително бързат за да се срущнат с българските си симпатизанте.
2
0
 
27
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Нефелен закон ! Оти ручахме джабетата ?
1
0
 
41
 
! Отговори
zeus преди 7 години
С една дума паралиите с фирмените коли пак са над закона, па и данъчен кредит, и N1 с данък 20 лева за големия джип.