Медици забравили марля в гърлото на пациентка

Жената е оперирана в Мадрид, делили я часове от смъртта
14 фев 2017 07:20, Петя Славова
27
Медици забравили марля в гърлото на пациентка
Снимка: архив, Reuters

Нов случай на лекарска грешка. След тежка операция хирурзи в Плевен забравиха чуждо тяло в гърлото на пациент. Жената е спасена от последвалата инфекция чак в Испания.

Катя Калчева е оперирана в болница "Света Марина" в Плевен. След като си стъпва на краката, купува билет и излита за Испания. "В самолета вдигнах температура. При излитането чувствах, че се задушавам", разказва Катя пред Нова тв.

След като каца, жената отива в една от големите болници в Мадрид. Лекарите са озадачени от това, което виждат на скенера. "Оперираха ме и ми казаха, че при предната операция са забравили марля и се е получило инфекция. Испанските лекари казаха, че са ме делили, часове от смъртта", обяснява тя.

Жената има документ, в който случаят е описан в детайли. От болница "Хетафе" в Мадрид потвърждават автентичността на документа.

Д-р Димитър Цанков, който завежда отделението по хирургия в болница "Света Марина" обясни, че поема цялата отговорност за грешката на своя екип. "В крайна сметка аз нося отговорността. Ние също го изживяваме това нещо. Ако някой си мисли, че така с лека ръка ги отминаваме тези неща. При така стеклите се обстоятелства, какво мога да кажа? Мога да се извиня, ако това може да бъде някаква компенсация", заяви той.

В момента Катя се възстановява след операцията в Испания. Предстои й още една такава. Все още обмисля дали и как да потърси правата си.

От болницата в Плевен вече са установили контакт с испанските си колеги. Чуждото тяло в момента се изследва, за да се установи дали действително е медицинска марля, както е описано в документите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Мими преди 7 години
Защо не написахте от какво се е оперирала?
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е жива и здрава жената.Много неприятна история, определено.Нищо не оправдава немарливостта им.Направи ми впечатление, обаче, че завеждащият поема вината.въвъ всички други случаи на лекарски грешки има само оправдания и бягане от отговорност!
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един пример ще дам, преди време имаше съмнение за тежко заболяване на мой приятел, 30 годишен. Бързото диагностициране беше от ключово значение за по- нататъчно успешно лечение. Дадоха му дата за иследването след 2 месеца и половина. На доктора въобще не му пука че млад човек, ако е здрав ще работи още 30 години за тая държава. Той гледа да вземе парите и не му пука за вас.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извода, не плащайте здравни, няма смисъл, имам познати с тежки заболявания, оправиха се само тия, които се лекуваха в чужбина.
14
1
 
10
 
! Отговори
niki преди 7 години
АПАРАТУРА МОЖЕ ДА ИМА ,НО В БЪЛГАРИЯ Н Я М А Л Е К А Р И , А САМО ТЪРГОВЦИ И ДРУЖЕСТВА!! 99,99 % ОТ МЕД. ПЕРСОНАЛ У НАС Е НА МНОГО МНОГО НИСКО ПРОФЕСИОНАЛНО НИВO!!!!!!!ТЕЗИ ГРЕШКИ СА НЕДОПУСТИМИ - А ТУК СА МНОГО ЧЕСТО ЯВЛЕНИЕ!!!
13
6
 
3
 
! Отговори
Пациентка преди 7 години
Станалото е повече от неприятно. То доказва, че при цялото старание и професионализъм на екипа, на каквото съм била обект, едно невнимание на един член, носи негативи на цялата болница. Евала на шефа на хирургията, който поема мъжки отговорността за гафа, направен от някой друг... Доброто е, че жената е жива!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...след като завършат за да лекуват чужденци срещу по-високи заплати? Какво печелим ние като нация от това? Останаха най-некадърните "доктори" (с много малки изключения) тук. Аз ако бях преподавател на тези небранимайковци, бих се захванал с нещо друго (примерно да пазя паркинг..) Подготвяме кадри за износ, а нас кой ще лекува? Да се закриват всички медицински специалности в България!!! Който иска да лекар, да учи там където ще лекува! Лекарската професия трябва да е преди всичко етична.
11
4
 
15
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
В случая това, че жената си е хванала пътя е спасило живота и. Мислиш ли, че ако беше останала в България, някой щеше да и обърне внимание? Сещам се, преди години, едно детенце почина след операция на сливици..."докторите" го чакаха, чакаха и на никой не му хрумна да ревизира работата на колегата си...В България, както навсякъде другаде, докторите имат прилични доходи (не казвам заплати, а доходи не случайно). Не разбирам, защо учат тук, с парите от нашите данъци, и заминават веднага след...
10
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако е можела да се оперира в Испаниья , защо си е идвала в Бг , нека й е за урок. Каква операция е била че да си хване пътя, след 2 дена , не е ли могла да изчака да се съвземе
9
2
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Да не дава Господ, на някой това да се случи, или на роднините му...Няма да има осъден доктор,бъдете спокойни.Никой не смее да съди докторите,даже да поемат отговорността сами.Не знам защо, но ми се натрапва картинката, на заможна по нашите стандарти жена, дошла да се лекува у нас, прекарана по всички пътеки и пътечки, "издоена финансово", и пусната да си върви по живо, по здраво...Извинявам се на малкото останали кадърни доктори в страната, за този си пост, но и това го има...
8
2
 
18
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Всъщност грешката е на оперативната сестра която трябва да брои подадените инструменти и марли.
7
3
 
6
 
! Отговори
az преди 7 години
Д-р Димитър Цанков е един много качествен хирург.
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са далавераджии, а са хрантутници на здравната каса, за туй ги изкарват такива медици на килорам с лопата да ги ринеш.Количественото натрупване не води до качествени изменения.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ще бъде, като куцо и сакато де що завърши медицина, веднага отлита за чужбина. И за съжаление в милата ни държавица остават само най-некадърните, които по-скоро се изживяват като бизнесмени, отколкото като лекари, а всъщност са си далавераджии.
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покажете им снимките, нека ги видим тия хубостници и да им забранят да практикуват целия екип, щели да се извиняват ай сиктир оттука. Oставките ве некадърници.
3
2
 
30
 
! Отговори
Няма лекари преди 7 години
Истинските лекари се броят на пръсти и достъпа до тях на днешно време е късмет сравним с този от печалба от тотото. Останалите са такъв "пълнеж" че нямам думи, обаче пък имат самочувствието на оня с шлифера;)... и не знам, защо всички овце скачат да защитават лека когато някой им удари шамар някъде? А за парите дето искат за да ти "обърнат внимание" пак ли ще кажете, че не е верно, а? Овце..
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do 1!Пак са били пияни брат!
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшно много пари наляха в тази болница, много иновативни технологии... само където докторите липсват, жалко