Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!

Шефът на Общинския съвет си тръгна след спор в студиото на Bulgaria ON AIR
14 фев 2017 13:00, Анисия Иванова
430
Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!
Снимка: Bulgaria On Air

Казусът на бежанското семейство Джабер, живеещо в Елин Пелин, раздели мненията не само в обществото, но и в студиото на Bulgaria ON AIR. Председателят на Общинския съвет на Елин Пелин - Николай Плещов, и говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Даниел Стефанов, коментираха темата в предаването "България сутрин".

Дискусията прерасна в остър сблъсък на мнения, а Плещов дори напусна студиото в знак на несъгласие със събеседника си.

"Проблемът е много по-дълбок, защото това не е първият опит за настаняване на такива лица на територията на община Елин Пелин. Това е поредният случай, в който върху общината се оказва натиск, въпреки нежеланието да се заселят такива хора", коментира той.

По думите му именно жителите на града не желаят бежанци да им бъдат съграждани и в този смисъл управата изпълнявала тяхната воля с отказа за пребиваване на семейство Джабер.

Плещов беше категоричен, че по този начин се цели да не се нарушават мирът и спокойствието на жителите на Елин Пелин и дори заяви, че съдбите на бежанците често се оказвали разменна монета в ръцете на хора, заинтересовани да получат пари от тяхното настаняване в дадено населено място.

На въпрос дали случаят не се използва от общината за политически цели, Плещов отговори: "За мен е много грубо да се играе със страховете на хората, така че ние просто имаме една ситуация, пред която сме изправени. Ако някой друг в България разиграва тази карта, това е лично негова отговорност".

А според Даниел Стефанов семейство Джабер не представлява заплаха за Елин Пелин и няма основание да се иска неговото премахване от града.

"Точно тази група не само, че не е опасна и не носи риск, те са хората, които са най-често в риск, когато говорим за места на конфликти и войни, и точно заради това те са първите, които напускат тези места", аргументира се той.

Стефанов увери, че даденото семейство е преминало всички проверки и процедури, необходими, за да гарантира, че не представлява заплаха за националната сигурност. Той се обърна към Плещов с призива да подкани и съгражданите си да проявят състрадание и подкрепа, а не само хората, търсещи дивиденти от дадената ситуация.

Репликата му не се хареса на Плещов, който напусна студиото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англо-американските самолети летели много ниско и разстрелвали всичко, което се движело, включително колоната на спасителните автомобили, които прибирали живите.Един швейцарец описва наживо: "Аз видях откъснати ръце и крака, обезобразени тела и глави. На площада телата лежаха така плътно, че трябваше да се предвижваш с определена предпазливост". Тази немислима жестокост я оценявам единствено като "назидание" над германския народ, че не успя "да се справи" със СССР. Няма друго разумно обяснение за тази варварщина!СССР и Сталин не се уплашиха, това е видно от последвалите събития след това.
221
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атаката продължила 24 минути. За тези минути градът бил превърнатв море от огън. След първия рейд имало три часова пауза. Затишието измамило хората. За да се спасят от смъртоносната горещина, хиляди се отправили в Грос-Гарден, чудесен парк в центъра на Дрезден. Но палачите пресметнали всичко. В 1 часа и 22 минути започнал вторият рейд. Небето се покрило с два пъти повече бомбардировачи, те трябвало да убият тези, които все още не били убити. "Успехът" на англо-американците бил пълен. В течение на няколко минути огнената полоса пресякла тревата, обхванала дърветата на парка и запалила всичко,
220
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато първите сигнали за тревога ознаменували началото на 14-часовия ад, дрезденци послушно се разпръснали по своите убежища. Без всякакъв паника, предполагайки, че тревогата е лъжлива. Техният град никога не бил атакуван от въздуха. Много от тях никога не биха повярвали, че такъв "велик" демократ, като Уинстън Чърчил, заедно с другия велик демократ Франклин Делано Рузвелт, ще решат да екзекутират Дрезден с тотална бомбардировка.Хората едва си отишли от бомбоубежищата, когато над града в 22 часа и 9 минути на 13 февруари 1945 година била хвърлена първата бомба.
219
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В заповедта на Чърчил се казвало: "Дрезден седмият по големина град на Германия, остава най-голямата застроена територия, неподложена още на бомбардировки...Целта е да се порази врага там, където ударът ще се окаже най-чувствителен за него, градът да стане непригоден за обитаване и заедно с това да се продемонстрира пред руснаците, настъпващи към Дрезден, на какво е способно командването на бомбардировъчната ни авиация".Още малко описание, извинете, но искам да пресъздам жестокостта и цинизма на военното престъпление:
218
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази бомбардировка в самия край на Втората световна война в стил "На умряло куче нож вади" е ни повече, ни по-малко с една, единствена цел да сплаши победоносната Червена армия, намираща се на 60 км от Дрезден, както и германската нация. Не, не фашистите, а обикновените германци - стожера на континентална Европа. Показателни са документите на ВВС на Великобритания, сочещи планирането на авиоударите, същите са насочени не дори към промишлени предприятия /там войска и военни обекти не е имало/, а по жилищните квартали и изключително ценния в културно отношение център на града.
217
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ерих Кестнер: "Дрезден вече не съществува. С малко изключение той изчезна от лицето на земята. Изтри го Втората световна война за една нощ с едно махване на ръката. Стотици години беше създавана с нищо несравнима красота. Само няколко часа трябваха, за да се превърне всичко в прах. Това стана на 13 февруари 1945 година. Тази нощ той беше разрушен от англо-американската авиация. Осемстотин самолета хвърлиха фугасни и запалителни бомби. И остана пустиня"....
216
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тези дни преди 72 години на 13 срещу 14 февруари бе извършено престъпление срещу човечеството! Англо-американски бомбардировки с невиждана жестокост, без никакъв военен ефект, нанесени единствено за да стреснат победената вече Германия. Всъщност не да стреснат Германия, а СССР. Вижте какво са направили, в името на тая цел "великите демокрации". 53 дена преди капитулацията на фашистка Германия! Резулатът:- около 1 200 000 жертви /за сравнение при другото престъпление срещу човечеството, сътворено еднолично от САЩ - бомбардировката над Хирошима, жертвите са около 70 000/....
215
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това беше моят опит, за да ви докажа, че на страха очите са големи."А сега погледни какво става в безстрашните Швеция, Германия и Франция. Лека ти вечер и на тебе.
214
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДокато кротуваш и не вършиш глупости, не си враг. Плюс това щом вече живеш тук (или си живял тук) значи вече си преценен и претеглен...............Е това е уникално.DD "Прецен и претеглен"D Мене, текел , фарес! DDБългарин съм , с български корени и в рода има ветерани от войните. Това беше моят опит, за да ви докажа, че на страха очите са големи. В горните лица виждам просто хора, които искат спокойствие, ...ама ВИЕ си знаете.Лека вечер и прощавайте ако съм ви обидил!
213
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не изповядвам никаква религия. Айде пак на "чертожната дъска".Та, враг ли съм ви?"Докато кротуваш и не вършиш глупости, не си враг. Плюс това щом вече живеш тук (или си живял тук) значи вече си преценен и претеглен.
212
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз живея в България, но не съм християнин, според официалния канон.Враг ли съм ви?"Съпротивата ни не е насочена към етносите и религиите в България, а към цунамито от имигранти, което иде отвън. България е толерантна, но не сме луди за връзване като германците. Не можем да поканим 1 милион души, за които не знаем нищо. Да не споменавам изнасилванията и атентатите. Това са хора с коренно различни разбирания и култура, които не одобряваме.
211
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТукашните мюсюлмани сте ясни, вие от векове сте се интегрирали. Тези от Близкия изток нито ги знаем какви са, нито знаем какви са им целите, нито ги искаме тук. Това е инвазия, а не бежанска вълна, наше задължение е да ги отблъснем...............Така, предвидимо беше, че ще ми дадете определение.Не изповядвам никаква религия. Айде пак на "чертожната дъска".Та, враг ли съм ви?
210
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз живея в България, но не съм християнин, според официалния канон.Враг ли съм ви? Важно ми е?--------Айде стига драми. Сякаш не знаеш колко *** пишат тук. Пиша ти, като приемам че не си ***. Не си враг на никой, освен ако не те избие чивията и хукнеш да колиш и бесиш по каквито и да е причини, напоследък религиозните са доста популярни. Заради последните хормалните хора са уплашени, защото виждат какво стана в Ница, Париж и Берлин. Това е.
209
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз живея в България, но не съм християнин, според официалния канон.Враг ли съм ви? Важно ми е?"Тукашните мюсюлмани сте ясни, вие от векове сте се интегрирали. Тези от Близкия изток нито ги знаем какви са, нито знаем какви са им целите, нито ги искаме тук. Това е инвазия, а не бежанска вълна, наше задължение е да ги отблъснем.
208
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
под контрола на сирийската армия има сумати градове и села и там естествено няма терористи.Това семейство защо не се завърне там и допренесе за въстановяване народината си?Някакво престъпление ли са извършили?А може би са подръжници на ИДИЛ!
207
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименNE SI VRAG, AMA ZA6TO SE PRITESNIAVA6 ? V BULGARIA IMA EVREI,GAGUZI,ARMENCI,TATARI,MAKEDONCI,GARCI,SARBI I MNOGO DRUGI. VRAG E TOZI,KOITO NE ZA4ITA ZAKONITE NA DARJAVATA, KATO POLITICITE NAPRIMER....
206
1
 
50
 
! Отговори
men преди 7 години
Как ли биха реагирали тези гостоприемни, милосърдни хора ако в дома им дойде едно подобно семейство и каже: при нас не е добре - идваме у вас. Тук е по-хубаво и искаме да се настаним! Ами да, заповядайте и т.н. А града и държавата не са ли домът ни? и как така трябва да приемем който пожелае да се настани? Нали за жилищата има защита от нахлуване, кражби, взлом. Как така за дома в по-голям мащаб подобни правила да няма? Ай стига глупости! Няма кой да ги приеме тия и не им е тук мястото!
205
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз живея в България, но не съм християнин, според официалния канон.Враг ли съм ви? Важно ми е?
204
7
 
34
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До Анонименинтересно ти ако беше в тяхната ситуация как ли би постъпил?
203
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да бъдем хуманни и проявяваме разбиране към хората, които бягат от война!