Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!

Шефът на Общинския съвет си тръгна след спор в студиото на Bulgaria ON AIR
14 фев 2017 13:00, Анисия Иванова
430
Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!
Снимка: Bulgaria On Air

Казусът на бежанското семейство Джабер, живеещо в Елин Пелин, раздели мненията не само в обществото, но и в студиото на Bulgaria ON AIR. Председателят на Общинския съвет на Елин Пелин - Николай Плещов, и говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Даниел Стефанов, коментираха темата в предаването "България сутрин".

Дискусията прерасна в остър сблъсък на мнения, а Плещов дори напусна студиото в знак на несъгласие със събеседника си.

"Проблемът е много по-дълбок, защото това не е първият опит за настаняване на такива лица на територията на община Елин Пелин. Това е поредният случай, в който върху общината се оказва натиск, въпреки нежеланието да се заселят такива хора", коментира той.

По думите му именно жителите на града не желаят бежанци да им бъдат съграждани и в този смисъл управата изпълнявала тяхната воля с отказа за пребиваване на семейство Джабер.

Плещов беше категоричен, че по този начин се цели да не се нарушават мирът и спокойствието на жителите на Елин Пелин и дори заяви, че съдбите на бежанците често се оказвали разменна монета в ръцете на хора, заинтересовани да получат пари от тяхното настаняване в дадено населено място.

На въпрос дали случаят не се използва от общината за политически цели, Плещов отговори: "За мен е много грубо да се играе със страховете на хората, така че ние просто имаме една ситуация, пред която сме изправени. Ако някой друг в България разиграва тази карта, това е лично негова отговорност".

А според Даниел Стефанов семейство Джабер не представлява заплаха за Елин Пелин и няма основание да се иска неговото премахване от града.

"Точно тази група не само, че не е опасна и не носи риск, те са хората, които са най-често в риск, когато говорим за места на конфликти и войни, и точно заради това те са първите, които напускат тези места", аргументира се той.

Стефанов увери, че даденото семейство е преминало всички проверки и процедури, необходими, за да гарантира, че не представлява заплаха за националната сигурност. Той се обърна към Плещов с призива да подкани и съгражданите си да проявят състрадание и подкрепа, а не само хората, търсещи дивиденти от дадената ситуация.

Репликата му не се хареса на Плещов, който напусна студиото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
8
 
34
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
Валери Симеонов (бай ***) гостува при А.Цолова нещо не е добре тоя човек пълен психар та искам да кажа не трима сирийци са заплаха за БГ а тоя БОЛЕН мозък който гласува за него също пАТРИото _ашациии
241
3
 
48
 
! Отговори
murkukuru преди 7 години
Айде обратно у Туркестан! Може да не са лоши хора, но пуснат ли тия, скоро ще домъкнат и ония с брадите! В момента изпълняват онова постановление на продажното правителство на герб, което Радев преди изборите уж обеща да отмени, но явно излезе и той женски полов орган и си трае. Който иска да му наричат квартала малкия Багдат, да ги пуска. Ето, че като има съпротива, те сами взимат правилното решение да се омитат, това работи! Целия вой е, че няколко продажника няма да се облажат с парите на ЕС
240
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е в проблемът в това, че са чужденци.Някой да е протестирал, че японско семейство се е заселиуло в селото?Дори дърти алкохолизирани англичани приемат добре.
239
5
 
32
 
! Отговори
Забелязах преди 7 години
До Анонимен(340)И женско също, все пак живеем във време на еманципация и амазонизация на жените.
238
21
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе оставете хората да си живеят на спокойствие бе скотове психично болни, тия преходи съвсем ви маймунизираха ...
237
3
 
59
 
! Отговори
Така започват преди 7 години
Живеем в центъра на София в къща в общ двор с още две къщи. На първия етаж на една от къщите пуснаха под наем семейство възрастни "шведи". Нищо лошо за тях - кротки, вежливи, излизат сутрин и се прибират вечер. Няколко месеца по-късно си довлякоха родата и докато се усетим настана една .... От сутрин до късно вечер врява, тяхната музика, мръсотия. Някога чистия ни двор с прекрасна градина сега е като бунище. Добре, че се задържаха студове и си починахме малко от врявата, но като се затопли ...
236
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВМРО кмет и партия национал - нацисти, Каракачанов=Хитлер, Симеонов=Мусолини!
235
7
 
37
 
! Отговори
suncho82 преди 7 години
Господ да благослови тези хора
234
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен(331)Ми вземи си ги на отглеждане, щом си такъв човек.Хората с право се опасяват, че ще се създаде прецедент и ще им навлекат още такива.Тия двамата изглеждат безобидно, ама не сме им виделия децата и другата рода, дето ще се довлече..
233
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе. За това повечето българи си подариха земята на "едни хора". Повечето деца заминаха в чужбина. Тези, които останаха тука не знаят какво да правят с живота си. Когато останеш без душа, няма какво да браниш. Идва някой хитрец и те набутва във филма, и понеже в ниското ти чело няма място за повече, ти се вързваш, и барабар със стадото.
232
5
 
59
 
! Отговори
Handel преди 7 години
А откъде накъде ние, т.е. тези, които не живеят в Елин Пелин, ще си присвояваме правото да определяме кой ще живее ПРИ ДРУГИ ХОРА, А НЕ ПРИ НАС? Който иска имигранти, първо да даде пример и да си ги приюти в къщата, а тогава да опитва да налага на другите.
231
19
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Важно питане 329.Не, няма кой да гарантира. Както няма кой да гарантира, дали утре ще сме живи. Но основното ни задължение ни е да бъдем хора.
230
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 327 За съжаление лошото предстои. Не е за пръв път в историята, просто 60-70 години бяхме късметлии. Няма вечно щастие. В този смисъл това, което правят в Елин Пелин е възможно най-лошото, реакции на дребни и страхливи душици.
229
4
 
64
 
! Отговори
Важно питане преди 7 години
Някой може ли да гарантира, че само тези двамката ще останат и няма да се довлекат други покрай тях - 200, 300, 1000????
228
25
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът трябва да се образова. Специално за това семейство, все едно, че е получило зелена карта (законно пребиваване в България). Представяте ли си да имате зелена карта в САЩ, и някакъв си кмет да не ви дава сошъл секюрити номер. Директно отива в затвора. Законът си е закон. А политиката идва след това.
227
23
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aбе истината е, че българинът е лош човек. Казвам го с болка след като 10 години съм живял в чужбина. Той казва: Не знам какви са тези хора, ама може и да са лоши. Ами защо не се увериш лично какви хора са, бе байно, пък тогава се н.а.сирай. Може би лошотията идва от страха пред неизвестното, което е типично за слабо образованите хора.
226
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тея на снимката приличат на гласоподаватели на БСП.леваците имат традиции в любовта с мургавели
225
0
 
49
 
! Отговори
Б преди 7 години
Всяко наше действие или бездействие сега,ще има голямо значение за бьдещето след 10,20 дори 30 години.Пьрвите емигранти в Европа са били най-милите,добри и работливи хора предполагам.Но всички виждаме,какво се случва при следващите поколения,искаме ли го за нашите деца?!!
224
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Семейство джабар обратно в муслимания тука е България
223
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРМАНИЯ ОБАЧЕ БЕ УПЛАШЕНА ДО СМЪРТ! Още са уплашени! Затова НЕ очаквайте от Меркел да поведе Европа! Няма да стане никога, Германия е със статут на загубила последната световна война и е ПРИМИРЕНА с това да е колония на САЩ. Нали знаете, че военните бази на САЩ /не на НАТО/ на територията на Германия са 238!!! Именно тогава, погребвайки хитлеристка Германия, англо-американците посяха новия фашизъм. Той отново избуява днес!