Правят авиомузей на открито край Бургас

Ще има самолети от гражданската, селскостопанската и ВВС авиацията
16 фев 2017 15:00, Анисия Иванова
8
Правят авиомузей на открито край Бургас
Снимка: Община Бургас

Стари самолети край летището в Бургас ще станат част от бъдещия авиомузей на открито, съобщиха от общината. Очаква се той да отвори врати за посетители на 29 юни, когато се отбелязват 70 години Българска гражданска авиация.

Идеята за авиомузея не е нова. С реализирането й сега се е заела морската община. Тя вече е официален собственик на самолетите, които се водеха към летището в Пловдив.

Като цяло експозицията ще бъде зонирана в три основни направления - Гражданска, Селскостопанска и Военновъздушна авиация. Около самолетите ще има кътове за почивка със свободен достъп до интернет и възможност за зареждане на мобилни устройства.

В момента се работи по възстановяването на външния и вътрешния вид на летателните апарати и се изграждат алеи. Авиомузеят включва големи и малки граждански и военни самолети. Посетителите ще могат да разгледат летателните апарати отвътре - пилотската кабина, пултове за управление, салона в пътническите модели.

За всички експонати се предвижда поставянето на информационни табели, описващи тяхната характеристика и история. На тях ще има QR код, който препраща потребителя към интернет страница, предоставяща му пълна информация за съответния самолет.

Сред музейните експонати ще са още униформи, значки, снимки и картички, UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. За всички помещения е предвидено интерактивно светлинно и звуково оформление.

Ще бъдат поставени говорители, издаващи звуци, близки до тези на самолета в полет, също така дикторски глас за историята на апарата.

Експозицията ще включва апарати от гражданската, селскостопанската и военновъздушната авиация.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко да извади правителствения на Тато, дето го потопи край Варна барабар с трикольора, и да го докара тук. И да обясни защо го направи!
7
0
 
8
 
! Отговори
ponti преди 1 година
редно е и да се споменат имената на тези, които преди не много години се погрижиха тези самолети да бъдат извозени (част от тях от летище Варна) до това място и съхранени за поколенията, вместо да бъдат "утилизирани", както е модерно да се казва. познавам лично някои от тях (бяха ми началници) и се гордея с това!
6
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Явно си сричал само първото ми изречение!
5
0
 
5
 
! Отговори
До четвъртия преди 1 година
№1 не е "зорошоид"! Чети по-внимателно!
4
7
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Само така зорошоидче. Путин е виновен.
3
0
 
5
 
! Отговори
От 2 преди 1 година
Цензурираната със *** дума е пелу, пем, пепе, пени...
2
3
 
7
 
! Отговори
Ще показваме преди 1 година
на децата си какво сме имали, преди озверелите хиени, прикриващи се зад скачащите, навирили двата пръста ***, да заграбят (а което не могат - да съсипят) по заповед и с мощна подкрепа отвън!
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъде като изложба на руски самолети. Защото този агресор през 1944 г, ни създаде гражданска, военна и селскостопанска авиация. Която демокрацията, вместо да модернизира, напълно я унищожи. Преди за 12 лева, можеше да летиш от София до Бургас за един час. При това по три полета дневно. Точка по въпроса!