Щраус, инженер или прагматик – трите вида спестовници

Стане ли въпрос за бели пари за черни дни, варненци заравят глави
11
Щраус, инженер или прагматик – трите вида спестовници
Снимка: Булфото, архив

"Докле е младост" всичко е розово и спокойно. Едва ли са много младежите на 20+ години, които се замислят за добруването в последните години от живота си. И все пак идва един ден, в който хората си задават въпроса дали ще имат достатъчно пари да живеят комфортно до края на дните си.
 
Финансовият експерт Джейсън Бътлър отбелязва за Financial Times (FT), че "едно е да знаеш колко пари ти трябват месечно, за да поддържаш стандарта си на живот, а съвсем различно е да знаеш колко трябва да събереш, за да финансираш този стандарт. И то след като вече не можеш или не искаш да работиш".

Според Бътлър хората се делят на три групи в зависимост от отношението си към въпроса за парите и бъдещето и те са: щраус, инженер или прагматик.
 
Според FT "щраусите" си слагат главата в пясъка и предпочитат да избягват да мислят дългосрочно и в детайли. Те гледат само в днешния ден, за пенсия спестяват стандартния минимум по закон. В същото време много щрауси нерядко имат голяма ипотека и поддържат удовлетворителен за момента жизнен стандарт. FT предупреждава, че освен ако не сте от хората с огромни месечни доходи, то безгрижният живот, лишен от усещане за това колко печелите, спестявате и инвестирате, увеличава вероятността да се налага да работите чак до края на живота си или да прекарате зрялата си възраст в бедност.
 
Вторият подход е методът на инженера. Хората в тази категория имат много ясен план на паричните потоци за целия си живот. Той обаче може да се окаже погрешен заради промените, които се случват през годините. Така че инженерният подход, дори и да е интелектуално любопитен и да създава повече сигурност, не дава 100% гаранция.
 
Третият вид са хората, които предпочитат да бъдат прагматици. FT ги дефинира като хора, които имат най-обща представа какво трябва да се спестява, инвестира или харчи. Тази гъвкавост подобрява шансовете да се живее добре и по-късно през живота. В този случай консултацията с личен банкер или друг човек с нужните финансови познания може да помогне.
 
Анкета на Информационна агенция Черно море сред варненци показва, че жителите на морската столица са по-скоро щрауси.

Причините за това обаче по-скоро са ниският жизнен стандарт, недостатъчните доходи и финансова нестабилност.
 
Най-възрастният запитан варненец е на 69 години, с 45 години трудов стаж. Никога не е предполагал, че ще достигне пенсионна възраст заради динамичния начин на живот, който води. Средната заплата, която е получавал през последните 10 години е 500 лева. Възнамерява да работи докато има сили и не може да си представи ден без работа. Не се замисля как би живял с пенсията си, която определя като унизителна.
 
60-годишна дама, на която скоро предстои пенсиониране отсега се свива в гримаса, защото знае, че скоро я чака истинска мизерия. Има 35 години стаж, няма стотинка спестявания, вземала е 400 лева средна заплата през последните 10 години и не заделяла нищо с мисълта: "Я съм жива след 10 години, я – не".
Разчита, че синът и няма да я остави да мизерува.
 
57-годишен минувач с усмивка споделя, че знае какво го чака. Остава му малко до пенсия, не е решил дали ще продължи да работи след това. Не е заделил нищо настрана и макар че трудовият му стаж е повече от 30 години, по всяка вероятност ще мизерства с получената пенсия.
 
49-годишна варненка има коренно различно поведение по отношение на парите и мисълта за утрешния ден, което се различава от мнението на останалите. На 20 - годишна възраст не е имала мисъл за старини, но още на 23 години се сдобива с жилище. Заради няколко паралелни доходи се е сдобила с допълнителни имоти и спестявания и има на какво да разчита в пенсионна възраст.
 
Мнозинството запитани граждани са на възраст от около 40+ години. Първата анкетирана дама отговори иронично на въпроса: "Мислехте ли за старини когато бяхте по-млада?" със "С тази мисъл живях цялата си младост". Знае, че я чакат гладни стари години. Има 26 години трудов стаж, не повече от 500 лв. средна заплата в последните години.
 
Други две дами на малко над 40 години споделят, че са моряшки съпруги и разчитат на стабилните доходи на мъжете си. Собствените им приходи биха ги обрекли на мизерия.
 
41-годишен варненец е спокоен, защото е получил в наследство допълнителни имоти – апартамент и земи. Разчита на тях.
 
Млад мъж на 35 години споделя, че заделя пари в допълнителен пенсионен фонд, но средната му заплата е поне 700 лв. за последните 10 години.
 
Дама на 35 години не вярва да доживее пенсия.
 
28-годишен мъж с повече от 12 години стаж в шоубизнеса споделя, че само една година му се води за трудов стаж и категорично не вярва в пенсионната система в България.
 
24-годишна млада варненка откровено се смее на въпроса ми дали мисли за пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до прагматикЖалко 4е не сте информиран.Западните концерни са вече тук и това работи и има вече хора, които си вземат натрупаните пари в България,т.е. ГЗС - гарантираната застрахователна сума.Нещото договорено от 1ия ден + допълнителната доходност за периода на спестяване.А преди да говорите кой какво вземал, помислете каква е цената на риска за период от 25 години например върху живота и здражето на 1 работеш човек.
10
0
 
0
 
! Отговори
до прагматик преди 7 години
Ключовото в това твърдение е "на запад работи". Тук не работи нищо, което работи там - всички знаят защо.
9
1
 
0
 
! Отговори
прагматик преди 7 години
До Почти, ама не точноИзобщо не греша.Тази система работи вече пове4е от 150 години и за това са доказателство пенсионерите на Запад, които в свободното си време живеят пълноценно именно ,че са спестявали по този начин,така че преди да говориш погледни фактите и после се изказвай.Не е ли по-добре друг да ти плати в случай на заболяване или злополука,а ако това не се случи, да имаш спестени пари за старини.Жал ми е за вас.
8
0
 
3
 
! Отговори
Почти, ама не точно преди 7 години
До pragmatikПринципно си прав, но и грешиш, така ще захраниш само застрахователя.По твоя метод, ще нахраниш застрахователя и нито ще имаш застраховка, нито пенсия като хората.Раздели двете неща - риск и капиталове пенсионна схема и ще спечелиш. Застрахователите взимат огромен процент от внесените пари и получваш супер малко на края.
7
0
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
В момента ситуацията е такава - възраста за пенсиониране е 63. Средната продължителност на живота е 75. Всеки си мисли е аз я доживея, я не. Истината е че повечето ще доживеят и ще е тежко. НОИ е издънен и се пълни яко от бюджета. А дотогава трудно ще има кой да работи и да връзва бюджета. Остават частните фондове. По мое мнение това ще е следващата най-голяма кражба на прехода (след инфлацията 97, кредитните милионери и КТБ ). Вече има доста пари набрани там и политиците само чакат момента...
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То нямаме пари за храна и сметки, те се чудят що не спестяваме.Акъл море, глава шамандура.Варненец
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PARADOKS IMA POLITIKATA, FINANSITE, I NYAMA KAK DA PREDVIDISH STARINITE SI V BULGARIA.
4
2
 
0
 
! Отговори
pragmatik преди 7 години
Отговора го има вече -дългосрочната капиталова застраховка живот със защити от непредвидими рискове за живота и здравето в периода когато работим!Натрупаната сума се ползва като рента и надгражда мизерната социална пенсия от държавата!
3
3
 
6
 
! Отговори
Бъдете спокойни преди 7 години
До АнонименБъдете спокойни, 95% от четящите ще доживеят до пенсия и ще се хванат за дървено философските си палци. В България хората не са подготвени за демокрацията и капитализма, дойде им като изневиделица и все още чакат да им се ДАВА.
2
2
 
12
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Аз трябва ( теоретично ) да работя до 67...ако Мурксул-ханъм не изкара закон - да работя до 70! Все някой трябва да работи за да издържа арабоафриканските и гости! Искам да подсигуря на сина ми "добър старт" в живота....иначе - не се притеснявам много - има удобни, и много практични Памперси за възрастни! И то - само при условие , че доживея дотогава! Иначе...Стив Джоб - сигурно е доволен с натрупаните милиарди - на ония свят! И това ще ни мине на всички през главите - старини - дано моите са достойни
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се безпокойте повечето ще да покойници!