След закуска в детска градина - 27 деца с хранително отравяне

Предстои изясняване на причините, довели до отравянето на малчуганите
17 фев 2017 19:41,
5
След закуска в детска градина - 27 деца с хранително отравяне
Снимка: Flickr.com

27 деца от варненската детска градина "Звънче" се разболяха след закуска с яйчен пастет. Първите 8 хлапета започнали да повръщат още в четвъртък по време на занятия и директорката подала сигнал в РЗИ. До вчера следобед броят на засегнатите се увеличи до 27, като децата са от различни групи, съобщи директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова.

Най-тежко пострадали са две момчета и две момичета на 5-годишна възраст, които са настанени в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Марина". Освен че повръщали, те имали и разстройство. Състоянието им се подобрява, нямат температура и диария, обясниха от болницата.

Лекарите поставили диагноза бактериално хранително отравяне. Тепърва ще се установява откъде идва то, тъй като ястията в "Звънче" и други забавачки се доставят от общинското предприятие "Ученическо и столово хранене", но заболелите са само от тази детска градина.

"Взели сме проби от храните, кухнята и от персонала, както и препоръчахме на всички родители да изследват децата си. Резултатите ще бъдат готови в понеделник и тогава ще стане ясно дали проблемът е в храната или става дума за друга инфекция", уточни д-р Михайлова.

Последният подобен случай във Варна бе в края на юли миналата година, когато таратор със стафилококи натръшка 34 хлапета в ОДЗ "Слънчо". Проверките установиха, че две болни лелки сипвали храната на малчуганите без да ползват задължителните в случая ръкавици, предава "Труд"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добрещ че не беше обяд? 1-во2-роДесерт
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
без малко щях да се шашна ама после се сетих че живея в страната на чудесата
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ОЩЕ ЛИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЧЕ В МУТРЕНСКА ТЕРИТОРИЯ ДЕЦА НЕ СЕ ОСТАВЯТ НА МУТРИ ДА СЕ ПАЗЯТ? ТОВА ДА НЕ ВИЕ ЖИВКОВОТО ВРЕМЕ БЕ СЕЛЯНЖЪРИИИИ? ДЕТСКИ ГАРАДИНИ НА МУТРИТЕ УЧИЛИЩА НА МУТРИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ МУТРЕНСКИ А ВИЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЖИВЕЕТЕ НА БАЙ ТОШО У ДЪРЖАВАТА ЛИ. ЕВАХ ВИ МАМАТА ПРОСТА. БАЙ ТОШО ОТДАВНА УМРЕ. ЛОШОТО Е ЧЕ НЕ ГО ПОГРЕБАХА НАГОРЕ СЪС ЗА.ДНИКА ДА ХОДИТЕ СЕГА ДА МУ ГО ЦЕЛУВАТЕ. НЕМА ЛИ ДА ХОДИТЕ ДА РИПАТЕ ДА СКАЧАТЕ И ДА ВИРИТЕ ДВАТА ПРЪСТА НА Х У Я НА ОНЯ ОТ ДРАГАЛЕВЦИ СИНЯВЕЦА?