Необичайни срещи: Изгладнели лисици обикалят из Пловдив

Мъж се оказа очи в очи с едно от животните на излизане от магазин
47
Необичайни срещи: Изгладнели лисици обикалят из Пловдив

Изгладнели лисици обикалят Пловдив и стряскат хора и животни. За неканените гости под тепетата свидетелстват хора, срещнали се с тях очи в очи.

Преди дни в Съединение също се оплакали от масови набези на хищника.

Ловците обаче са с вързани ръце, защото е незаконно да ги отстрелват в населените места.

Мъж попаднал на лисица, когато излизал от голям хипермаркет близо до река Марица. Това се случило миналата сряда вечерта, около 20 часа, пише "Монитор".

Мъж излизал от хранителния магазин, когато в краката му се завряло диво коте.

"Сякаш търсеше защита, въпреки че му личеше, че не е питомно. Мяукаше много силно и когато се вгледах в храстите покрай брега на реката – оттам излезе голяма лисица", каза мъжът.

Човекът веднага подал сигнал до общинския зоокомплекс, откъдето му обещали да изпратят екип да се опита да улови хищника.

"Да, възможно е да има лисици по поречието на Марица. И видри има, и за лисици има сигнали. Не е нещо необичайно. И може би защото тази зима е по-студено, те влизат по-навътре в кварталите, единствено водени от глада, който изпитват", каза шефът на зоокомплекса Георги Божев.

Другият сигнал, получен миналата седмица в зоокомплекса, е бил за мъртва лисица, открита в покрайнините на Пловдив.

"Това показва, че има лисици в близост до града ни и че те не се страхуват да навлизат в града, водени от инстинкта да задоволят нуждите си от храна. Една от храните на лисиците са котките, каквито в града са в изобилие. Предполагам, че в най-скоро време като се затопли, ще напуснат територията на града и ще отидат по-далече", обясни Божев.

Той припомни, че лисиците са приносители на болести, сред които и бясът, но не им е присъщо на природата да нападат хора и от тази гледна точка не са опасни за човека.
 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Мдааа... преди 3 години
До Анонимен
Добре,не са хербициди,а пестициди...А и не разбрах каква свръхпопулация на диви животни има последните години,умнико...освен на чакали и лисици.Дивите зайци ги дотъркаха лисиците ,чакалите и лакомията на земеделците/разорани синори и пасища,изгорени стърнища/.Сърни няма да видиш скоро да пасат по нивите.Дивата св'иня още се държи/докато дойде и при нас африканската чу'ма по св'инете/.Едни фазани и яребици останаха...
37
0
 
3
 
! Отговори
Диви животни преди 3 години
А изгладнелите мечи, които слизат по селата. Този проблем реши ли се, следи ли се?
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо необичайно в това през зимата изгладнели лисици и чакали да се появяват край или в населените места. Ще е необичайно, ако ги видим да ползват асансьорите или да пазаруват в някой мол.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тук пишещите сме си много готини мразим гербаджии
34
5
 
10
 
! Отговори
гербомразец преди 3 години
и герб се праввят на умрели лисици умират за власт ама няма
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По голям звяр от човека няма,"неграмотнико"
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро компания ще им правят гладни гепаджии! Баце премиерство ще гледа онли през крив макарон!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от нечистоплътни "чистофайници"
30
0
 
2
 
! Отговори
Мдааа... преди 3 години
И още-един от признаците на ,,тихият" бяс по лисиците е промяната в тяхното поведение-стават непредпазливи,не се плашат,даже влизат и в къщи.Имам познат,който преди години е нападнат от лисица,както си лови риба на реката,без да дава повод на животното.Успял е да удуши лисицата с ръце,както го е захапала за крака.Лисицата в багажника,газ за София,при лабораторното изследване на главата-бяс!Ваксинираха го и му се размина
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз всеки ден виждам едни лисици по телевизията охранени и нагли.Ама тях не ги лови ни бяс, ни хербециди.Напротив слизат из градовете, разхождат се и даже ги храним обилно. Тях закон не ги лови.Нещо за тези лисици няма ли да се погрижим накрая?
28
1
 
1
 
! Отговори
Мдааа... преди 3 години
Първо,съвременните хербициди ликвидираха естествената храна на лисиците и чакалите по полето и затова лисугерите са вече в града.Второ,ваксинацията против бяс ,която БАБХ извършва всяка година допринесе популацията от лисици да не търпи сривове.Преди години именно бесът през няколко години намаляваше популацията по естествен път и ,,разреждаше " лисичото поголовие до естествената им гъстота.Тогава първото съмнение ,ако се срещне лисица в населено място беше за бяс.
27
0
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 3 години
До 29:
Расист... нечовек, не те ли е срам, как може... съд за тебе, съд и за лисиците и още по-строг съд за тея дето са ти дали лайкове. Как може, невиждано, нечувано... каква наглост да обиждаш братята изстрадали РОМ....
26
1
 
11
 
! Отговори
Мачкане преди 3 години
Това за ромите е много вярно.В квартала има едни дето котките им пречели заради бълхите и т.н.Един ден дойдоха една тумба роми , запалиха си огън, одимиха детската площадка и т.н. Никой не посмя от тези да им направи забележка.А иначе за котките много смели. Е и?
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От лисица ,котка не ме е страх.Обаче като видя из квартала да се разхождат роми се замислям.Каква ли гадост ще направят.И докато някой гони лисици тук, онези се разхождат безнаказано и си налагат манталитета.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, журналисти, жирналисти... Според заглавието на статията, лисиците едва ли не бродят из градат и , о, боже!, нападат хората както си вървят по улиците. В някои части на града, лисици се мяркат (в крайните квартали, особено и около р.Марица) по всяко време на годината и това е от години. Съединение, от друга страна, е на повече от 25 км. от Пловдив. Проверете си информацията първо, преди да пишете глупости и спрете да дезинформирате и да плашите хората!
23
1
 
13
 
! Отговори
айде сега преди 3 години
Лисиците станаха много страшни.
Аз знам, че крадат ябълки и тва е.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя държавата се напълни с роми които са бебебомби, раждайки и получавайки прилични помощи.Още малко и ще се претопим, а държавата няма програма за увеличаване на раждаемостта сред българите. А вие вдигате врява за лисица.Прост народ.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ви го е написал "Тато".
Голям проблем направихте от една лисица. А че ви крадат всеки ден пишман политици си траете и мълчите.Комплексара като не му стиска да се изправи срещу някой с власт, си излива злобата срещу някой по слаб от него.Например лисица.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им хвърлят захранки с ваксини против бяс. Няма ли такива служби? А иначе при тая ужасна зима гледам, много хора също са изгладнели. Важното е, че други здраво се угоиха.
19
5
 
4
 
! Отговори
news преди 3 години
Една лисица не е проблем. Само да не стане като с кучетата- да почнат разни болни мозъци да им правят къщички с черги. Иначе като й метнеш 1 камък и ще избяга, ама ако някой ми вика"кво ти е направила лисицата/кучето?" просто побеснявам- ти па к'во ми се месиш, бе?