В Ново село стъпиха 15-те бронирани US машини

Те са част от оборудването на ротата от 120 щатски войници
236

15 бронирани машини "Брадли" и друга бойна и спомагателна техника беше транспортирана днес на Учебен полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната.

Това е част от оборудването на ротата в състав до 120 военнослужещи от 3-та бронирана бригада от 4-та пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, които пристигнаха на територията на съвместното съоръжение през изминалата седмица.

Още по темата

Предислоцирането на американските военнослужещи е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е част от операция "Атлантическа решимост" на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа.

"България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността", каза полковник Йордан Йорданов, заместник-директор "Съвместни съоръжения и координационни дейности" във военното министерство.

Той уточни, че бойната и спомагателна техника, както и военнослужещите от американското военно формирование, ще бъдат ротирани и ще участват заедно с български формирования в тренировки и учения.

"Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа", заяви командирът на Първи батальон от 3-та бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът.

Той уточни, че новопристигналата рота ще присъства на полигон "Ново село" в продължение на девет месеца, като след това ще бъде ротирана от подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника.

Най-мащабното учение, в което ще се включи американското формирование, е "Saber Guardian 17", което ще се проведе през юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него ще се включат близо 40 000 военнослужещи от 21 страни-членки и партньори на НАТО.

Българската армия ще участва с до 4000 военнослужещи.

"Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво“, обобщи полковник Йорданов в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на кремълският фишек Путин, успя да сплоти НАТО и да му вдигне бюджета до небесата, нещо което за 50 години не можа да направи никой друг.
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където е стъпил вмирисания ботуш на тия ватенки, всичко се превръща в руини.
14
3
 
20
 
! Отговори
българина преди 7 години
Уат дъ фак прави американска армия тук, то руска за 45 г нямаше, да не би да сме гренада 2???? Или пък хаити? На всички предатели децата им да умрът, нещо на северен кипър ми мирише, тия *** където са стъпили само турска манджа
13
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази новина е предизвикала отделянето на обилни кафяви секреции в гащите на любимите на българското русофилство кремълски рептили-путинофили.
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега да си представим ,че руски войски стъпват в България. Ще има бум в медиите по цял свят - агресори и тн. Платените *** кометатори в днес.бг ще работят денонощно
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са селяните наоколо да посрещат освободителите със хляб и сол.
10
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е позор за България! Американски, не НАТОвски войски са в страната ни. Кой предател ги калеса, или те вече не питат? Някой знае ли от колко време чужд войник не е марширувал в България и как няма изгонване на тези навлеци. Плъзнали са по целия свят, за да защитават Американските интереси.
9
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия освен да ни докарат Ебола или нещо дуго няма да свършат, по-скоро да се махат.
8
19
 
14
 
! Отговори
Brawo преди 7 години
Успешни учения, разчитаме на Нато и бълг. воини!( а Кънчо от Галъп да не заблуждава "предизборно, че страна, членка на Нато, ще ЧАКА Русия да я защити???!!???)Светът върви напред, НЕ СЕ ВРЪЩА НАЗАД!
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно, ще трябва да искат разрешение от Путин, защото и той планира учения понякога. После ще реват как им прелитари ниско отгоре.
6
11
 
32
 
! Отговори
ИзвънЗемен преди 7 години
Честита ОКУПАЦИЯ ! Вън от България всички чужди войници и мигранти.
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да разкарват тия таратайки можеха да командироват 15 войника в краварника, защо не пратиха.
4
8
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Как са с логистиката имат ли достатъчно памперси ,че поне нашите производители да живнат.
3
25
 
10
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
Добре, че е НАТО и САЩ да ни пазят от Русия, че както лапнаха Крим ние сме следващите в списъка...
2
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука нямат работа американски войски искаме НАТО-вски или никакви. Нямат ли си там полигони да си карат джипките та чак тука се мъкнат .
1
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каде са наште у.ш.а.н.к.и.Да не са ги напълнили вече....хи..хи..хи...