В Ново село стъпиха 15-те бронирани US машини

Те са част от оборудването на ротата от 120 щатски войници
236

15 бронирани машини "Брадли" и друга бойна и спомагателна техника беше транспортирана днес на Учебен полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната.

Това е част от оборудването на ротата в състав до 120 военнослужещи от 3-та бронирана бригада от 4-та пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, които пристигнаха на територията на съвместното съоръжение през изминалата седмица.

Още по темата

Предислоцирането на американските военнослужещи е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е част от операция "Атлантическа решимост" на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа.

"България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността", каза полковник Йордан Йорданов, заместник-директор "Съвместни съоръжения и координационни дейности" във военното министерство.

Той уточни, че бойната и спомагателна техника, както и военнослужещите от американското военно формирование, ще бъдат ротирани и ще участват заедно с български формирования в тренировки и учения.

"Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа", заяви командирът на Първи батальон от 3-та бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът.

Той уточни, че новопристигналата рота ще присъства на полигон "Ново село" в продължение на девет месеца, като след това ще бъде ротирана от подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника.

Най-мащабното учение, в което ще се включи американското формирование, е "Saber Guardian 17", което ще се проведе през юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него ще се включат близо 40 000 военнослужещи от 21 страни-членки и партньори на НАТО.

Българската армия ще участва с до 4000 военнослужещи.

"Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво“, обобщи полковник Йорданов в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия = ко4ина оправлявана от крадци и доносници . На кой му трябва подобен *** ?
175
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯБЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ НАТО
174
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америкоски олигофренчета на снимката-- не знаят къде и защо са попаднали.А тези които ги изпращат ни подготвятотдалече за война, която за тях ще еизгодна а за нас трагична и то порадитъпи бълг. политици.Просто трябвапрочистване от фалшиви политици.
173
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай ще освести и Русия ,и НАТО.
172
3
 
4
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Какво ли щеше да бъде, ако Паси и Кобурга не бяха подписали за НАТО?? Струва ми се същото, ако сега се опитаме да излезем от него!! Янките са специалисти по войни срещу мирно население - жени, деца, старци! Още от ВСВ...Унгария и. Чехословакия нали се опитаха да излизат от Варшавския договор . И какво им се случи....? Пак ние ще си го отнесем - русофилите барабар с русофобите! Дядовците на тези момчета през 1943-1944 г избиват над 4000 човека! Колко са германофили, колко - германофоби ?!?!
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Партиен член - да прелети бе ама не смее - най много да им вадим труповете от морето и да плашим туристите
170
3
 
3
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Дали ако прелети ниско някой руснак ще се получи ефекта като на оня американски кораб?Преди години идваха руснаци на учения,сега американци.Следващите може да са китайци.Само на Илиенци има една рота китайци.
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 203 в прав текст ти го казвам не ни дреме нито за тъ.пото нато нито за рускатати ко4ина дано се избият взаимно
168
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 199 Въобще не е вярно ,че Вие сте мнозинство ,на избори гласуват не повече от 55%от имащит право на глас .Колко от тях са за НАТО?Още един път ти казвам това ,че не съм съгласен с възгледите ти за НАТО ,не значи ,че трябва да ме гониш от държавата.И защо ме изселваш в Русия ?България трябва да е независима,не членуваща в никакви военни блокове.Войната е най-лошото което може да ни се случи.НАТО тласкат Изт.Европа към война с Русия?
167
0
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 7 години
До Джон по бързо от руснаците не може избягат кефти Тапка кефти Палмира доказано )
166
4
 
6
 
! Отговори
Русофоби=БесниКучета преди 7 години
Русофоб интелигентен, умен, честен, добър има ли? Няма! Невъзможно е Русофоб да притежава такива качества. Умните хора никого не мразят.
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 192 И кога в България имаше референдум за членство вНАТО....Нали това ти обяснявам. Такива са били реалностите тогава. Организираш референдум и излизаш от НАТО. Ако си прав няма да ти е проблем да събереш половин милион подписа за референдум. Също може да гласуваш за атака, те са за излизане от НАТО.ако си прав ще спечелите с 80%. Реалностите обаче показват друго. Атакистите ще съберете не 80, а 3%. Затова ти предлагам по-лесно, стягаш чемодан за свободната от НАТО Русия където ще дишаш св
164
3
 
2
 
! Отговори
БНА преди 7 години
Техниката на окупационните войски!
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идва нещо голямо
162
2
 
9
 
! Отговори
Джон преди 7 години
То ако стане недай си боже нещо с Турция тези ще са първите дето ще офейкат
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 192 И кога в България имаше референдум за членство вНАТО.Не съгласния с политиката нс уж мнозинството не значи ,че трябва да приеме техните възгледи.Това което предлагаш не е демокрация ,а диктатура.
160
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 190 Леко са минали тези американчета,защото ,ако бяха във Франция полицията там използва палките, по друго предназначение,но пък знае ли човек то може и да им хареса,нали в US армия е пълно с гейове!
159
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 188Като не искате да се изнасяте то тогава не роптае, ами приемете и вие след като претендирате, че сте членове на демократично общество решенията на мнозинството.Ако и това не ви устройва съберете необходимите подписи и организирайте референдум. За късмет има и избори скоро, гласувайте за партия която ще ни изкара от НАТО. Понеже нищо от това не можете, аз ви предлагам най-лесното за вас решение- изнасянето. Защо да се мъчите като малцинство в натовска държава.
158
0
 
1
 
! Отговори
От 189 преди 7 години
До 187 Извинявай,коментара ми е за 185.
157
2
 
4
 
! Отговори
ник преди 7 години
В Литва полицаи с електрошокови палки са били лигавещи се пияни воийници на Нато