Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!

Всеки четвърти иска да емигрира, от младите - всеки втори
21 фев 2017 10:40,
341
Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!
Снимка: Reuters

Мнозинството българи смятат, че България не е мястото, където могат да живеят спокойно, да си намерят добра работа и да имат по-добър живот. Всички те са потенциални емигранти и най-вече младите.

Това сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа". То е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е лице в лице и е представително за пълнолетното население на страната.

Само около една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт. 62% обаче са на обратното мнение, показват данните.

Те отчитат и друго – че макар и малко, хората с висше образование изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт.

51% от участвалите в изследването не са съгласни с тезата, че в България може да се живее спокойно. 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета са съгласни с твърдението, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение.

Изследването показва, че хората с по-високо образование, които живеят в столицата, виждат по-добра социална перспектива пред себе си.

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения.

В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения, показва изследването.

Образованието се отчита като ценност - 80% от всички, участвали в изследването, смятат, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството застава зад важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8-часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично.

Процентът на хората, които искат да сменят работното си място, е най-висок в София. Според изследователите това е обяснимо, защото столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни от работата, която имат.

На фона на останалите данни не изненадват и тези, че всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са отговорите на младежите между 18 и 29 г., където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България.

Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция, показва изследването.

Най-предпочитаната дестинация, към която гледат кандидат емигрантите, е Германия. Следват я Великобритания и Испания. По-надолу попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат там, където живеят сега. Само 7% са склонни на вътрешна миграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
8
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Няма страшно братя българи Турция ке падне, а вие вървите гордо "напред"
14
0
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
След 27 г. упорито копаене така наречените политици ни докараха до тука и наема ли се някой от тях да пообещае и да помечтае за колко време нещата ще се обърнат и въобще възможно ли е това . Напоследък след толкова обещания от всичките ни гробокопачи за нЕкакво светло бъдеще даже ми стана по-топло въпреки "грижите" на "Топлофикация".
13
0
 
8
 
! Отговори
Циник до 12 преди 7 години
Не си ме разбрал - аз имах предвид пишман-патриоти, като този шемет с караваните, и индийските акита!Иначе те разбирам - 100%
12
0
 
37
 
! Отговори
Циник до 5 преди 7 години
Ъхъ ...по-гот е *** да шие за италиянски мафиоти в България...за "без пари"...и са я прадават като мебел барабар с инвентара на фирмата - СЕДИ СИ В БЪЛГАРИЯ - патриотизЪма ще храни децата ти!
11
13
 
22
 
! Отговори
Колумб преди 7 години
Свят широк, място има за всички...ама Българинът е най-добър в това да реве и завижда на хората успели да направят нещо в живота си. Чужбина или тук, ако си некадърник нямаш шанс. Слаби характери колкото искаш, само дето малко успели в чужбина познавам. Всеки мисли че парите се въргалят по улиците. Само цъкаме колко са добре в Скандинавия примерно, ама не мисли за едни над 50 % данъци и цени на храните в магазините и кило свинско месо да е 3 евро. Че е *** държавата е факт, от нас зависи...
10
2
 
28
 
! Отговори
вал преди 7 години
До ЦиникЗащо е нужно някой да се изхожда,като това си и голата истина.Аз работих в чужбина и много съжалявам, че се върнах.Сега заради родителите си не мога да се върна обратно.
9
4
 
36
 
! Отговори
Видими резултати преди 7 години
Това е от видимите резултати на Борисов и шайката, от "просперираща" България!Наистина видими резултати, може би над 3 милиона са в Чужбина!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До OMG_Luckerзнаеш ли, колко им пука ?
7
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е една чудесна страна, но нормалните работещи българи придобиват формата на нежелани елементи в нея.
6
0
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
това е резултата от АЛЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ,който гледат САМО,как да си пълнят джобовете мръсниците.
5
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много "по-добре" е във фургон на къра в Англия или да чистиш акита по къщи на индийци - направо мечта!
4
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ТАЗИ МАФИОТСКА И ИНДИЙСКА СТРАНА ВЕЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ЖИВЕЕ!ВЕЧНА БЕДНОСТ..ВЕЧЕН ПРЕХОД И БОРБА ЗА ЕЛЕМЕНТАРНО ОЦЕЛЯВАНЕ!КОЙТО МОЖЕ ДА БЯГА ОТ ТАЗ ПРОКЛЕТА СТРАНА ЗАЩОТО ПО ЛОШО ЩЕ СТАВА ПО ДОБРЕ НЯМА ДА СТАНЕ ОЩЕ ХИЛЯДА ГОДИНИ!
3
1
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ъхъ. България, мястото на надежедите. Където жена ми като лекар взима 700 лева основна заплата към ВМА, а познат със средно образование отиде в Германия и кара бус срещу 1650 евра заплата(3300 лева, ако се чудите).Пропастта между България и развитите държави е не просто голяма - тя е непреодолима. За последните десетилетия "демокрация" само се увеличава, вместо да се смалява. Единствената причина да не сме се изнесли всички от тук е някакво необяснимо чувство на привързаност към мизерията ни.
2
1
 
66
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Това изследване да се даде на политиците, които ни управляваха- за да се гръмнат. Също на тези, които възнамеряват да ни управляват- за да внимават.
1
16
 
35
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Чакам родолюПците и ПатриотитИ да се изходят по въпроса! :-)Поздрави от Франкфурт - отдавна съм с двойно гражданство!