Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!

Всеки четвърти иска да емигрира, от младите - всеки втори
21 фев 2017 10:40,
341
Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!
Снимка: Reuters

Мнозинството българи смятат, че България не е мястото, където могат да живеят спокойно, да си намерят добра работа и да имат по-добър живот. Всички те са потенциални емигранти и най-вече младите.

Това сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа". То е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е лице в лице и е представително за пълнолетното население на страната.

Само около една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт. 62% обаче са на обратното мнение, показват данните.

Те отчитат и друго – че макар и малко, хората с висше образование изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт.

51% от участвалите в изследването не са съгласни с тезата, че в България може да се живее спокойно. 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета са съгласни с твърдението, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение.

Изследването показва, че хората с по-високо образование, които живеят в столицата, виждат по-добра социална перспектива пред себе си.

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения.

В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения, показва изследването.

Образованието се отчита като ценност - 80% от всички, участвали в изследването, смятат, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството застава зад важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8-часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично.

Процентът на хората, които искат да сменят работното си място, е най-висок в София. Според изследователите това е обяснимо, защото столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни от работата, която имат.

На фона на останалите данни не изненадват и тези, че всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са отговорите на младежите между 18 и 29 г., където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България.

Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция, показва изследването.

Най-предпочитаната дестинация, към която гледат кандидат емигрантите, е Германия. Следват я Великобритания и Испания. По-надолу попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат там, където живеят сега. Само 7% са склонни на вътрешна миграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тука ще останат само оpaнгутаните, след още 10 години бълxария спокойно ще може да се сравнява с Намибия, Конго, Северна Корея
154
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми аз пък емигрирах и после си мигрирах обратно в България, защото човек като попътува малко и вижда, че тук реално далеч не е толкова зле. Българина си мисли, че в Западна Европа с лопати ще му дават, защото вярва на всяка простотия, която види по евтините ни медийки.
153
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, съжалявам, но аз съм млада и наистина вярвам, че ще живея по- добре тук! След скромно детство и студентски години вече започвам да усещам, че когато нещата зависят от мен се получават, но най - удобно е да обвиняваме винаги държавата.
152
2
 
13
 
! Отговори
15 години в чужбина преди 7 години
И аз си мислех, че в чужбина ще ми е добре. В някои аспекти е в повечето не е. Не ми задавайте тъпия въпрос защо не се връщам. Заящото никой не ме чака с погача с мед и трябва да започвам отначало. В чужбина не е много по-добре а като добавим, че ни броят за 2/ра ръка хора.Пътувайте, но изгаряйте мостовете.
151
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-голямата kочина - Бълxария
150
2
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До АнонименУчи за овчар,това е бъдещето според ГЕРБ.
149
1
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Всеки втори младеж иска да емигрира - това е добре, през комунизма всеки младеж искаше да емигрира. И как ще ни приемат на запад? Както ние приемаме емигрантите от изток?
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Посочете ми едно правителство, което е било на власт от началото на прехода и след мандата си е оставило по-малък външен дълг, а не по-голям!
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за чиновническия манталитет е много вярно.Преклонена главица ,сабя не я сече е най отвратителното ,което може да се измъдри.И това за протестите не е много истинско.Контролира се от нечистоплътни хора ,затова и няма ефект.Виждах на протести познати хора,които на работните си места са абсолютни мижетурки.Смелостта е поведение ,а не единичен акт.
146
2
 
12
 
! Отговори
Логика преди 7 години
Като падна комунизма 30 % от най-заможните ми съученици,които НИКОГА НЕ СА ИЗПИТВАЛИ ЛИШЕНИЯ,завършиха ВИСШЕ и пак не изпитват лишения. Останалите 70 %,които живяхме в лишения,нямахме пари за Висше следване и веднага на 18 год. почнахме да бачкамв като волове на всякакви ниско платени работи ,за да се изхранваме.Въпроса не е средно или висше,а пари и богати срещу бедни.Тази година бедните ще станат шивачи,бармани,строители,сервитьори,а богатите ще запишат медицина,право,фиологии,както винаги....
145
2
 
6
 
! Отговори
до Novinar преди 7 години
Интересно ми е реалността на страната през твоите очи как изглежда? Наистина ли очакваш, че всичко ще тръгне нагоре, хората ще спрат да заминават, даже ще се връщат, а тук икономиката ще цъфти, при положение, че е тотална мизерия и всичко е пред фалит, само фирмите на политиците и приближените до властта са добре, ама те не обичат да укриват данъци и да крадат. Това да се каже истината кои чужди интереси обслужва, истината си е истина, всеки трябва да я знае и да си прави плановете за живота.
144
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 184Аз пък съм емигрирал на изток. Живея от няколко години в Лаос и се чувзтвам чудесно. Местните са много приятни хора, живота е супер евтин и качествен, има много европейци и австралийци които живеят там. В България идвам само за 2-3 седмици да се видя с приятели и роднини и да си оправя сметките с наемателите ми. В Лаос не работя. Инвестирал съм в каучукови плантации и само прибирам рента която даже не мога да изхарча. Така че и на изток има живот.
143
0
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
Без повече опционален и отдалечен достъп до жилищни входове и затварящи се/заключващи системи!
142
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бих описал мн точно защо се стигна дотук, ама ще трябва да обидя мн силно всички ви, отгоре до долу по веригата. И тъй като вече знам, че е късно за каквото и да било и имаме ефекта на доминото, а политическата класа няма да се промени и да заработи за доброто на страната и гражданите и, няма какво повече да се каже, темата вече не си заслужава да се хаби енергия за нея. Остават само уроците, ако въобще някой седне да разсъждава над грешките.
141
2
 
28
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Държавата се отказа да развива провинцията, никой няма да стои в София, ако има работа и същите заплати в родните си места!Нямаме регионална политика, нищо, че ББ твърди друго!В Германия малко живеят в града, повечето са в селата около града и се гордеят, че са селяни, а ние тука обиждаме работещите икономически мигранти от собствената си страна, идащи в София, за да оцелеят!
140
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаха, всички разправяте как трябва да се борим, а когато стане въпрос за мизерната ви чиновническа държавна заплатка мълчите като риби и изпълнявате заповеди като и интересите на олигарсите и фирмите на политиците като послушни кученца :D Като хората излязат на протест полицаите ги бият като емигранти искащи да излязат извън лагера :D
139
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Снимката е много красноречива. В добре отоплен градски автобус майка държи на колене детето си и вероятно проклина всичко наред, търпейки лишения, заради това, дето седи на коленете и.....Повече коментари са излишни, за това, какво е България днес.
138
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То ако имаше надежда нямаше да се изнеса преди 10 години. Тогава се опитах да започна работа тъкмо бях завършил висшето си образование. Но се оказа че работа има но ниско платена. Трудно взех решението да се изнеса защото никога не бях се отделял от родителите си но като ги гледах как изнемогват с "големите" си заплати ми се ревеше. Едва смогваха да си платят сметки а за храна каквото останеше. Сега и аз съм добре и те защото им пращам пари да преживяват.Такива като мен сме милионе навън.
137
9
 
8
 
! Отговори
Novinar преди 7 години
Явно служите на чужди интересни .... успех ,аз повече няма да посетя Днес.бг !
136
1
 
14
 
! Отговори
Чукча преди 7 години
Не сме никаква европейска държава,с тези доходи от300-400 евро средна заплата,сме си африканска република,това е,когато и тук чистачките в хотели ,започнат да взимат 1000 евро чисто като в Германия,тогава може да има някакво сравнение.Сега сме си извикали и талибани,това е!