Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!

Всеки четвърти иска да емигрира, от младите - всеки втори
21 фев 2017 10:40,
341
Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!
Снимка: Reuters

Мнозинството българи смятат, че България не е мястото, където могат да живеят спокойно, да си намерят добра работа и да имат по-добър живот. Всички те са потенциални емигранти и най-вече младите.

Това сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа". То е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е лице в лице и е представително за пълнолетното население на страната.

Само около една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт. 62% обаче са на обратното мнение, показват данните.

Те отчитат и друго – че макар и малко, хората с висше образование изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт.

51% от участвалите в изследването не са съгласни с тезата, че в България може да се живее спокойно. 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета са съгласни с твърдението, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение.

Изследването показва, че хората с по-високо образование, които живеят в столицата, виждат по-добра социална перспектива пред себе си.

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения.

В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения, показва изследването.

Образованието се отчита като ценност - 80% от всички, участвали в изследването, смятат, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството застава зад важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8-часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично.

Процентът на хората, които искат да сменят работното си място, е най-висок в София. Според изследователите това е обяснимо, защото столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни от работата, която имат.

На фона на останалите данни не изненадват и тези, че всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са отговорите на младежите между 18 и 29 г., където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България.

Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция, показва изследването.

Най-предпочитаната дестинация, към която гледат кандидат емигрантите, е Германия. Следват я Великобритания и Испания. По-надолу попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат там, където живеят сега. Само 7% са склонни на вътрешна миграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
4
 
! Отговори
Работя преди 7 години
Работя в Англия, карам ТРИ. Зареждам Лидъл.Взимам 15паунда на час. Взех си Мерцедес CLS320 2010г. Обиколих цяла Европа.Който ми предложи такава заплата и условия, моментално се връщам в БГ.Съвет към младите: не си губете времето в тази ***, бягайте на запад.
234
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък като напуснеш страната,ще ти постелят,навсякъде се чувстваш чужденец,германците те уважават и ти плащат както на техни граждани само ако си по-квалифициран или равен с тях и имат чрезвичайна нужда от теб като специалист и плащаш квартира за двустаен 600евро на голи стени без мебели с трим.депозит и предизвестие или си купуваш за 350 000евро нормален от 90 кв.м.
233
0
 
18
 
! Отговори
Емигрант съм преди 7 години
Ама отскоро..ами май е трябвало отдавна да наплюя страната на ДС мафията и да забегна...толкова съм я уважвал ценл ..работа не дава,здравеопазване ич?!!!ей_!_вече мой близки са други държави и вече са техни поданици...даже вече почти собствена къща си е изплатил докато аз все още съм бил в българия да им блъскам на ДС чорбаджиите..там мафията е огромна да произвеждаш и продаваш инак фалираш.сега си гледам децата и жената и спестяваме някой лев.за радост нна мене ми .неми се и връша в *** на
232
1
 
12
 
! Отговори
Столичанин до 307 преди 7 години
Разбирам какво имаш предвид, но това си е борба за рейтинг. В София има най-много зрители и тази новина би предизвикала най-голям интерес там. Ако съобщат за авария в Мало Бучино кой ще го гледа ? Нали трябва ефирно време за рекламодателите. Иначе съм съгласен, че София не е България. Трябваше да се вземат мерки преди години за този дисбаланс, но вече е късно.
231
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До млад българинМлади българино, не повтаряй мантрата на назначените комунисти-капиталисти, че е ниска производителността на българина и затова заплатитите са ниски. Сестра ми работи в шивашка фирма за мъжко бельо- нармата за ошиване на чифт слип е 12 минути. Нима германката шие съшия слип за 1,2 мин., та шивачките у нас да получават 360 лв./180 евро/ а те 2000 евро? Братовчед ми е стругар- детайлите, които прави са с норма за 7 мин/бр. Гюнтер според теб за 0,7мин. ...!Да, ама НЕ...!
230
1
 
33
 
! Отговори
до столичанин преди 7 години
колега, аз вече не съм 'столичанин', макар че съм родом от софия; преместих се и половината ми проблеми изчезнаха, но се появиха други! да ти призная, едва наскоро разбрах какво означава две българии и понеже съм живял в чужбина, все още недоумявам как може в 20.00 ч., по националната телевизия, да се обсъжда теч на тръба на булевард брюксел например, а останалите градове просто да не съществуват. не е само до депутатите, и до нас хората си е.
229
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не сме единни бе, клише е ама единственото вярно-на един му било добре, само простите не успявали, друг бил с връзки-добре му е, трети депутат и ето все нови партии и кандидати излизат, четвърти плеймейтка, пети футболист.....Общо взето на никой не му пука, бил си добре. Гладните да ходят да си търсят късмета или да гладуват, те пък казват мен ли да ме интересува тогава...И накрая нямам родина, ами как да имаме, няма общ интерес, обща сериозна позиция
228
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нещата са прости: в един произволен сайт за работа, от 100 обяви, 80 са за софия. кандидатстват 400 човека, половината влизат с връзки. който не успее, няма друг избор, освен да стане бандит или да хване пътя за чужбина. накрая всички са недоволни - как е трябвало да си напуснат родното място, или защо им се изсипват хора от другаде. но проблемът идва от системата и политиците, не от хората. един град и една държава имат толкова население, колкото икономиката им може да поеме.
227
3
 
20
 
! Отговори
Халю Балю преди 7 години
Ние сме *** които продадохме родината си за 100 евро заплата и работа на запад. Ние не заслужаваме родина като България. Само не ми излизайте с приказките че обстоятелствата ви притискат. Ако имахме волята до сега с камъни и дървета щяхме да подчиним политическата и продажна клоака и за 26 години България щеше да е 2-ра Швейцария.
226
2
 
8
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Ей ви на - нема и пет и форума резко онеме. И после ше ми дойдете на интервю и ше се червите с некъв броукън Инглиш и мижав ексел. *** като стане приказка за заплащане, двубойката ви се вижда безкрайно срамна, че и тургате едни 500 отгоре... Матреяле?!?
225
1
 
15
 
! Отговори
Столичанин преди 7 години
Добре де защо намесихте столицата в цялата схема ? Била отвратителна, нямало добри условия за живот и т.н.! Е питам ви кой създава блъсканицата и замърсяванията в София сигурно сме 10-те % останали столичани, а останалите столичани в повече сте перфектни, нали така ? Съжалявам, че държавата е в такова положение, но столицата не е виновна за това. Обърнете се към депутатите, които идват от вашите родни места и ги попитайте къде е регионалното развитие ? Колко от депутатите са софианци ?
224
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и бусманци или сусурлево да направят столица, пак ще отива на зле! всички ще се изсипят там, защото това е резултат от соц. централизацията (която продължава и до днес). не можеш да наблъскаш всички ведомства, банки, фирми, специализирани болници, големи театри, агенции, спортни зали, даже и лоу-кост полети в един град, и после да се чудиш какво става. на някакви абсурдни агенции по земеделието или морския риболов централите са им в софия и за всичко трябва да се ходи на място. ***.
223
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До млад българинМного си "умен" млад българин.....,а бил ли си Ти в чужбина да видиш как работят твоите идоли....Аз съм в чужбина от 15 години ,и по мързеливи и неграмотни промити създания на съм виждал...Практика ти е нужна..,,
222
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по време на някакво предаване от типа на 'часът на милен цветков', водещият питаше: 'как да се оправим, какво предлагате да се направи?'. звънна някакъв дядо на 70 години и каза: 'да обявим война на Германия и да я изгубим за 24 часа' :)
221
9
 
13
 
! Отговори
млад българин преди 7 години
За мизерията в България са виновни българите защото са необразовани, мързеливи и неефективни работници. Един западен работник има 10 пъти по висока производителност от един българин. Българита сами са си виновни за положението в което се намират.---------------------------------------------------------------------------------------------------------Българина работи така като му е казано и така както е обучен за стандартите на фирмата в която работи.
220
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
британците са въвели ПОЧАСОВА ставка минимално заплащане за различните професии и там няма как един фаянсаджия да взема 4 пъти повече от един лекар или счетоводител. образованието им струва пари, но знаеш за какво плащаш и какво получаваш после; няма такива филми като русата секретарка любовница на селския шеф с 2000 лв заплата и кола, а програмистът с 800 лв! видях с очи как на нелегална емигрантка в кома й направиха трансплантация на черен дроб с думите: човешкият живот първо, не осигуровките.
219
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тинев, за съжаление 'българското' в момента е толкова смотано, че по-добре без него. едва ли трябва да ти давам пример за алчните хотелиери и ресторантьори, за скапаните пътища, за бетонираното море и частните плажове, за състоянието на културно-историческите обекти; за лифта в банско, за 'бързата' ни помощ, да не стигаме до образование, труд, сигурност и администрация. как може в една румъния винетката да е наполовина, а пътищата - 2 пъти по-хубави; или в гърция шезлонгът да е 5 пъти по-евтин?
218
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след като живях в лондон, честно да ви кажа, като изключим центровете, няма голяма разлика между софия или каспичан. не че в англия е прекрасно, имат престъпност, блъсканица, расизъм, шум, но плюсовете са неизброими - уреден транспорт, болници, супер ниски сметки за ток, вода, газ, топла вода, работа, евтини полети и екскурзии, човешко отношение, възпитани и отзивчиви държавни служители!!!!, усмихнати хора, които поздравяват, по-спокойни шофьори. и най-вече образованието е НА ПОЧИТ и се заплаща!
217
3
 
19
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Губим българското.Изплъзва ни се между пръстите като пясък и не успяваме да го задържим в ръцете си. Всичко около нас носи етикети на чужди държави-буквално и преносно. Празниците ни стават американски, филмите турски, дрехите китайски, само душите ни останаха български и то за някои по задължение.Четем американски лековати романи, а българските стоят на долния рафт в книжарниците. Пътуваме в чужбина, а не сме обиколии България и на половина.Учим чужди езици, а не знаем да пишем правилно на своя. Де е България?Остана ли поне в сърцата ни място за нея?
216
2
 
8
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До Анонимен 292...Ако има нещо, за което съм съгласен, че в София е все по-зле - това е качеството на въздуха и на мат'реяла. Съвсем секи се надовлече, по селски - с неква разнебитена трошкa, ама гъзa му не слиза от нея. Мое за цигари и млеко да оди, ама важното е да СЕ не излага. Оне, проздите софеанце гилат на капли или карат кольольота. Иначе, работа колкото щеш, *** ако се ставаше ценен IT кадър или счетоводител с философска дипломка от шуминския, щехме сме цъфнали и вързали като нация...