Купува ли българинът ГМО? Кой може да каже...

Комисията за защита на потребители няма информация
21 фев 2017 20:22,
24
Купува ли българинът ГМО? Кой може да каже...
Снимка: Reuters

Купува ли българинът продукти, които съдържат генно-модифицирани организми? На този въпрос не може да се даде точен отговор, защото дори и Комисията за защита на потребителите няма информация.

За последните две години държавният орган не е извършил нито една проверка по закона за Генно-модифицираните организми. Това обявиха от неправителствената Национална асоциация за защита на потребителите.

Оттам напомнят, че освен че липсва информация какви продукти купуваме и консумираме, липсата на контрол върху вноса на ГМО се отразява негативно на пазара на стоки – българско производство.

Още по темата

Качествените родни продукти без съдържание на ГМО са по-скъпи от вносните, а хората купуват по-евтиното, без да са надлежно информирани за съдържанието им, изтъкват членовете на НПО-то.

Те припомнят и че комисията за защита на потребителите е институцията, която по Закона за ГМО има задължение да следи дали на етикетите на предлаганите стоки е отразено, че в тях са вложени елементи на такива съставки.

Задължително е хората ясно да могат да различат дали в продукта, който купуват има ГМО или не и това е от компетенциите на комисията, категорични са от Асоциацията.

Оттам напомнят, че при покупка на храна, текстил или др. българинът се води най-вече от критерия ниска цена. Проблем е, че в повечето случаи не знае и да е прочел съдържанието, че купува ГМО, се казва в позиция на Асоциацията.

Експертите допълват, че производството, включващо ГМО, намалява себестойността на стоката и тя става по-евтина. „Тук е ролята на КЗП – да извършва инспекции и да следи дали на етикетите е отразено наличието на генномодифицирани съставки, които са вложени”, смятат още от неправителствената организация.

Според експертите й инспекторите от КЗП могат да помогнат на хората да направят информиран избор, какъвто в момента не им е гарантиран.

От друга страна КЗП трябва да осигури лоялна конкуренция за българското производство чисто от ГМО.  От Националната асоциация припомнят, че в същото време КЗП е открила две приемни на автогарите във Варна и Бургас за сигнали - места, където няма компетенции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
потребител преди 7 години
КЗП и АБХ спокойно могат да бъдат закрити, поради това, че не вършат никаква полезна работа.
17
1
 
2
 
! Отговори
___ преди 7 години
Това за облъчването на храните е голяма глупост. Който ще поеме риска да облъчването храни и къде у нас има такива мощности че даже и храните да се облъчват.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а защо не пишете че храните се "облъчват с радиация" за по голяма годност и дезинфекция
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
после българите бездетни... нищо, така е по-демократично
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с 4 американски бази сме една бананова република, белите роби
13
0
 
9
 
! Отговори
Борислав преди 7 години
Работата на КЗК,едни лелки да ти влезят в заведението и да те глобят 500 лева за това,че няма меню на масата!Това го могат най-добре,един дьржавен рекет и пьлнене на хазната нищо друго.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дали некой си прави илюзии, че в България има изобщо некакъв контрол. Феса боко само европара гледа да налапа и толкова ... държавата е абдикирала а определени райони се управляват от местните феодали
11
3
 
4
 
! Отговори
Шиш преди 7 години
От българина по *** и лесно мариполируем индивид няма. Излиза няква патица хваща някаква тема и почва да си прави предизборна кампания. Бай *** стой мига и *** мухите.Пожелавам на всички да посетите Канада и да видите къде са те и къде ние.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво ГМО, бе.... като няма лаборатория Да го Изследва?
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога да ви кажа че над 50 % от храните съдаржат ГМО . Не искам да ви плаша но ако започнат да се раждат бебета с по две глави три крака и четири ръце не се притеснявайте. ГМО-то си е свършило работата като по учебник. Имам приятел в лаборатория по храните и от него знам че в иследваните от него храни съдържат ГМО продукти за които му е забранено й подписал документ с който му се забранява да огласява информация. Водят я топ секретно! Така че яжте и не се плашете. Вие и без това сте умрели!
8
0
 
2
 
! Отговори
Логика в чист вид. преди 7 години
Имаме ГМО картоф и чист картоф. Питаме *** и Бойко "Ако попитам другия от вас, кой картоф е ГМО, кой ще ми посочи?"И взимаме картофът, който са посочили. Чист е..
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne ni pravete na klouni gospoda!!Vsichko vseki znae,a se e oplakal nyakoi pruchka za nego shte mechtae.
6
1
 
11
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
А кое не е ГМО? СЕТА само ще легализира дългогодишните практики, нищо повече. ГМО е по-евтино за производителите така, че колкото и скъпо да струва един продукт това съвсем не означаява, че е натурален. Просто е същия бълвоч като евтиното, но за богати...такива.Който си мисли, че скъпо е синоним на качествено дълбоко се самозалъгва.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кисело мляко ядете ли?
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГМ-съставки се съдържат във всички колбаси, което е достатъчен мотив да ги отстраним от трапезата си. Дори когато купувате скъп колбас, вие не сте застраховани от съдържанието на вредни компоненти в него. Каймата, от която се произвеждат колбасите, често е получена от субпродукти, а някои производители влагат в колбасите и развалено месо.
3
1
 
4
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Да. Ако купува (само малък пример) Нестле, Хейнц, Юниливър...
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз купувам, ама няма да ви кажа дилъра, защото ако го налазят много клиенти, може някой да го издъни.Купувам, ама само за собствена употреба!
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със СЕТА гаранция на 100% ,че всичко ще е ГМО..