Пред съда: Афганистанецът, запалил българското знаме

Грозят го до 5 г. затвор и 3000 лв. по две обвинения
84
Пред съда: Афганистанецът, запалил българското знаме
Снимка: Flickr.com

Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт срещу афганистанския гражданин, който на 24 ноември 2016 г. запали българския национален флаг по време на протеста в центърa в Харманли.

Повдигнати са му две обвинения - за поругаване на знамето на Република България и за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи неуважение към обществото.

По време на размириците в Харманли афганистанският гражданин замерял с камъни полицейските служители, влезли в двора на центъра, за да възстановят реда. Той ударил с камък в главата един от служителите, без да е бил провокиран за това действие, отличаващо се с изключителна дързост. След това свалил издигнатия над столовата български флаг, хвърлил го на земята, стъпкал го с крака, след което го хвърлил в запаления от протестиращи негови сънародници огън.

Протестиращите край него започнали да го аплодират и да се прегръщат с викове "Аллах Акбар".

Пет години затвор е предвиденото в закона максимално наказание, което може получи бежанецът. Грози го и глоба до 3000 лева, съобщава "Труд".

Според събраните по делото доказателства чужденецът се оказал в България, след като напуснал нелегално Афганистан и пътувал през Пакистан, Иран и Турция.

Той е бил задържан от българските власти при опит да премине незаконно българо-сръбската граница, скоро след което бил настанен в центъра в Харманли. Там той поискал международна закрила.

На 13 октомври 2016 г. – малко повече от месец преди да извърши престъпленията, за които е обвинен, Държавната агенция по бежанците отхвърля молбата му за предоставяне на статут на бежанец.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.