Пред съда: Афганистанецът, запалил българското знаме

Грозят го до 5 г. затвор и 3000 лв. по две обвинения
23 фев 2017 22:10,
84
Пред съда: Афганистанецът, запалил българското знаме
Снимка: Flickr.com

Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт срещу афганистанския гражданин, който на 24 ноември 2016 г. запали българския национален флаг по време на протеста в центърa в Харманли.

Повдигнати са му две обвинения - за поругаване на знамето на Република България и за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи неуважение към обществото.

По време на размириците в Харманли афганистанският гражданин замерял с камъни полицейските служители, влезли в двора на центъра, за да възстановят реда. Той ударил с камък в главата един от служителите, без да е бил провокиран за това действие, отличаващо се с изключителна дързост. След това свалил издигнатия над столовата български флаг, хвърлил го на земята, стъпкал го с крака, след което го хвърлил в запаления от протестиращи негови сънародници огън.

Протестиращите край него започнали да го аплодират и да се прегръщат с викове "Аллах Акбар".

Пет години затвор е предвиденото в закона максимално наказание, което може получи бежанецът. Грози го и глоба до 3000 лева, съобщава "Труд".

Според събраните по делото доказателства чужденецът се оказал в България, след като напуснал нелегално Афганистан и пътувал през Пакистан, Иран и Турция.

Той е бил задържан от българските власти при опит да премине незаконно българо-сръбската граница, скоро след което бил настанен в центъра в Харманли. Там той поискал международна закрила.

На 13 октомври 2016 г. – малко повече от месец преди да извърши престъпленията, за които е обвинен, Държавната агенция по бежанците отхвърля молбата му за предоставяне на статут на бежанец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Флагът стои над религията и всички са длъжни да се кълнат в него преди Господа си."Моля??? Ти чуваш ли се...!!! Флага ли създаде, ТЕБ и всичко това около теб???Преди всичко е ГОСПОД! На Второ място идва Родината!
12
6
 
10
 
! Отговори
до 56 преди 7 години
"В никакъв случай не подкрепям направеното, но вчера имаше новина как едно момиче е навредило на корана..Религията и националният флаг са две различни неща. Флагът стои над религията и всички са длъжни да се кълнат в него преди Господа си. Нашата светиня е земята, върху която живеем, а флагът е нейният олтар. Не смей повече да ги сравняваш религия с национален символ.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нахакайте му максимална присъда за назидание на останалите. Иначе няма да ни уважават.
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В никакъв случай не подкрепям направеното, но вчера имаше новина как едно момиче е навредило на корана...почти всички бяха казали еми може да си прави каквото иска с него...Как се почуствахте да навредът на нещо, което вие много уважавате???
9
0
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Ами значи, след като много внимателно и без капка емоция прочетох новината, стигнах до извода, че драма няма.Човекът явно е нарушил закона и ще бъде наказан за това.Сега си представям, ако случката беше станала в САЩ какво щеше да стане.Ами пак същото май.Човекът е нападнал полицай. Тежко, даже много тежко престъпление.Запалил е националния флаг?Ако си беше донесъл негово знаме, в САЩ никой нямаше да го обвини.Но той е запалил знаме в центъра, не лично негово. А това е вече престъпление!
8
1
 
17
 
! Отговори
Дж преди 7 години
Кви 5 години, кви 5 лева, да му режат главата на площада с банцига и точка
7
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До ИЗВЪНСоломус Солому - 1996 г. Има и песен, посветена на него.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бурзуме, такъв коментар си написал, че нищо не разбрахме, така са го "звездосали".
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИЗВЪНЗащото социализмът съсипа характера на българина.Колкото време е било разваляно нещо, толкова време му е нужно, за да се оправи. Това е правило.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога ще осъдим оня полугамен дето свали флага на ЕС?
3
1
 
20
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 7 години
Нека се върнем мъничко назад в историята.. и си спомним за един млад мъж , който в Кипър на браздата се опита (само опита) да свали турското знаме от пилона. С един куршум бе убит за опита му да поругае светинята на всяка една страна. Турският войник тържествено повишен в чин, а младият кипърец ..в ковчег.А подобни примери много по света !България пленено знаме в битка няма, защо тогава ще позволяваме някой да го поругава ?Чудесен повод управляващите да върнат смъртното наказание !
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най добре съсипан от скръб да се самоубие докато чака делото.Едва ли ще има жово същество на планетата земя което да го е грижа за него.Освен оноя от ИД.*** те скоро няма да са живи.
1
1
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Къде са неолибералните гн**** писали под статиите за Тръмп, и референдума в Ямбол?Този полудивак пред очите на цяла България се изгаври с българското знаме, под което са умирали поколения български воини! Престъпник минал нелегално през 4 държави, е показал ясно - колко уважава културата, и традициите на приелата го държава! Този афганопитек е представителна извадка - за целия му джинс!