Българското гостоприемство и толерантност: Не са в миналото!

Жители на Елин Пелин организират подписка в подкрепа на семейство Джабер
24 фев 2017 07:00, Екип на Dnes.bg
113
Българското гостоприемство и толерантност: Не са в миналото!
Снимка: архив, Bulgaria ON AIR

Жители на Елин Пелин организират демонстрация, чрез която да заявят своята подкрепа и солидарност със сирийското семейство Джабер, което кметът отказа да регистрира на територията на общината, научи Dnes.bg от страницата на събитието във Facebook.

Още по темата

Очаква се акцията да се проведе в събота от 13:30 до 18:00 часа пред сградата на Община Елин Пелин. В рамките на това време ще бъде организирана подписка, която организаторите ще внесат в общината, с настояване да бъде спазен законът и на сирийското семейство, получило хуманитарен статут, да бъде издадена адресна регистрация.

"Отказваме да приемем, че в 21-ви век в България може свободно и безнаказано да се нарушава Европейската конвенция за правата на човека, както и българското законодателство, в частност Закона за убежището и бежанците, и да се пренебрегва издаденият от ДАБ хуманитарен статут на семейство Джабер", настояват организаторите.

С какво законово право кметът отказва да издаде документи на семейството бежанци, при положение, че дори няма писмено решение на Общиснки съвет за подобни действия, питат протестиращите, като смятат, че съдбата на семейство Джабер се е превърнала в залог на предизборна игра и популизъм.

"Защо едно конкретно семейство трябва да понесе наказание за действителните и предполагаеми грехове на други?", продължават да се питат жители на града.

"Станахме свидетели на грозни сцени, обиди, нападки и изобилна употреба на език на омразата към едно семейство, бягащо от ужаса на войната", допълват те.

Също така, изискват обяснение от кмета Ивайло Симеонов на какво основание той твърди, че "спазва волята на народа", след като към момента на взимане на решението за отказ на издаване на адресна регистрация, не е провел допитване до гражданите на Елин Пелин под никаква форма.

Вместо това "шепа хора, сипещи цветущи закани и обиди в ефир" формират образа на елинпелинчани в медийното пространство като "невежи и нехуманни ксенофоби".

"Искаме да покажем, че има жители на Елин Пелин, които мислят различно и че традиционното българско гостоприемство и толерантност не са просто стереотипни добродетели от миналото", споделят организаторите.

Те не могат да допуснат, че тези действия са израз на гласа на цялата община, както и на цяла България и призовават всеки, който споделя тяхното мнение и не се асоциира с решението на кмета и общината, да изрази подкрепата си в събота пред сградата на общината в Елин Пелин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да повярвам че това са наистина жители на град Елин Пелин. А също така че не е организирана платена акция. В събота и неделя гражданите на тази държава и на този град почиват, отделят време за семейството си, гледат почивните им дни да са пълни с позитивни емоции, за да могат да заредят за следващия делник. Кой ще се бута в протест пълен с негативизъм да си вдига нервите събота следобед?
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нетолерантната Меркел пък са си наумила да изгони 700 000 от гостите си в ГерманияДе ша идат тея хора
50
0
 
20
 
! Отговори
Лъжа преди 7 години
Не лъже хората ,от Елин Пелин не сме предатели на българското!!!
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите не сме толарентни спрямо мигрантите и бежанците, защото държавата ни не може да се справи с ци*аните 20-30 години и социалната ни система е в колапс заради тях плащаме им помощи, майчиства, детски, пенсии и какво ли още не и само и мигранти ни трябва да легнат на социал и тотално можем да обявим фалит. А и ни е писнало да издържаме ***, а после за нас да няма пари за здраве, пенсии и детски.
48
0
 
26
 
! Отговори
ЕЛИН ПЕЛИН преди 7 години
Я да не лъжете хората ,няма такова нещо.Хората /над 90%/ НЕ ИСКАТ ,НЯМА ДА СЕ ПРИМИРЯТ И НЯМА ДА ДОПУСНАТ бежанци да населят града им.Шепа хора,платени политически "искат гостоприемно"тези индивиди ,но те не представляват мнението на жителите.КАК МОЖЕ ТАКАВА МЕДИЙНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ,КАК МОЖЕ ТОЛКОВА НАГЛО ДА СЕ ЛЪЖЕ И ДА НИ СЕ ОКАЗВА НАТИСК!?
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tикво, СПРИ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ ЗА ВСИЧКИ! ТИКВА ЛИ СИ ИЛИ СИ ГЛУХ?
46
1
 
15
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
И така неусетно,бавно и полека,ставаме Анадола,отпреди четири века.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия пък къде са ръгнали срещу смета?
44
0
 
15
 
! Отговори
Родопа преди 7 години
Тая защо си крие ушите? Да не би да са отрязани или много големи че изпитва срам?Няма нищо срамно да са ти малко по-големи тъкмо ще чува по добре като я критикуват.
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧУДЕСНО Е, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НАЙ-НАКРАЯ ЗАПОЧНАХА ДА УПРАВЛЯВАТ СТРАНАТА СИ И ДА НЕ ПУСКАТ ДА ГИ РЕКЕТИРАТ. БРАВО НА КМЕТА НА ЕЛИН ПЕЛИН
42
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОПИТИТЕ НА МЕДИЕН НАТИСК НАД БЪЛГАРИ ПРОДЪЛЖАВА
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех тези МИЛИ хора бе, напълниха Европа и България! На който са им МИЛИ да си ги вьима в тях!
40
3
 
27
 
! Отговори
kelesha преди 7 години
Журналистите, проверявайте си информацията малко. НИКОЙ от Елин Пелин не организира демонстрация. Тя е организирана от хора, които нямат нищо общо с Елин Пелин. Основно протестъри от София, които знаете за какво протестират - за заплащане. Хайде със здраве
39
3
 
11
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
Опасен е човека най вляво .Именно той ще докара още 20 бежанци до един месец,разрешат ли на тези да останат.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се на това как мислят някои индивиди. Аз съм расист ама гледах няколко репортажа с тези - явно са обикновенни хора. И по повод коментарите ... особенно на Елин Пелинския кмет - да отиде до Делиормана - Шумен, Разград, Търговище. После вРодопите там са смесени и мюслитата са мноого зле - живеят в миналия век
37
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тези казаха, че са от Алепо. Алепо е освободен, да се връщат там.
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пробват дали ще мине... Ако мине, ще започне масово заселване по градове и села.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой знае ли подписка против "бежанците". Там искам да се подпиша.
34
3
 
23
 
! Отговори
Една жена преди 7 години
Виждат какво се случва в цяла Европа-палежи, изнасилвания, нападения и погроми, и пак се продават! С "милото семейство" вече се появиха двама сина, скоро очаквайте още няколко с тумба жени и деца -всички ще ги издържаме с нашите данъци ДОЖИВОТ! А болното дете, на което баба му дарява бъбрек, до вчера нямаше пари за трансплантация в Германия!
33
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мероприятието от километри мирише на Сорос и брюкселската секта.