Българското гостоприемство и толерантност: Не са в миналото!

Жители на Елин Пелин организират подписка в подкрепа на семейство Джабер
24 фев 2017 07:00, Екип на Dnes.bg
113
Българското гостоприемство и толерантност: Не са в миналото!
Снимка: архив, Bulgaria ON AIR

Жители на Елин Пелин организират демонстрация, чрез която да заявят своята подкрепа и солидарност със сирийското семейство Джабер, което кметът отказа да регистрира на територията на общината, научи Dnes.bg от страницата на събитието във Facebook.

Още по темата

Очаква се акцията да се проведе в събота от 13:30 до 18:00 часа пред сградата на Община Елин Пелин. В рамките на това време ще бъде организирана подписка, която организаторите ще внесат в общината, с настояване да бъде спазен законът и на сирийското семейство, получило хуманитарен статут, да бъде издадена адресна регистрация.

"Отказваме да приемем, че в 21-ви век в България може свободно и безнаказано да се нарушава Европейската конвенция за правата на човека, както и българското законодателство, в частност Закона за убежището и бежанците, и да се пренебрегва издаденият от ДАБ хуманитарен статут на семейство Джабер", настояват организаторите.

С какво законово право кметът отказва да издаде документи на семейството бежанци, при положение, че дори няма писмено решение на Общиснки съвет за подобни действия, питат протестиращите, като смятат, че съдбата на семейство Джабер се е превърнала в залог на предизборна игра и популизъм.

"Защо едно конкретно семейство трябва да понесе наказание за действителните и предполагаеми грехове на други?", продължават да се питат жители на града.

"Станахме свидетели на грозни сцени, обиди, нападки и изобилна употреба на език на омразата към едно семейство, бягащо от ужаса на войната", допълват те.

Също така, изискват обяснение от кмета Ивайло Симеонов на какво основание той твърди, че "спазва волята на народа", след като към момента на взимане на решението за отказ на издаване на адресна регистрация, не е провел допитване до гражданите на Елин Пелин под никаква форма.

Вместо това "шепа хора, сипещи цветущи закани и обиди в ефир" формират образа на елинпелинчани в медийното пространство като "невежи и нехуманни ксенофоби".

"Искаме да покажем, че има жители на Елин Пелин, които мислят различно и че традиционното българско гостоприемство и толерантност не са просто стереотипни добродетели от миналото", споделят организаторите.

Те не могат да допуснат, че тези действия са израз на гласа на цялата община, както и на цяла България и призовават всеки, който споделя тяхното мнение и не се асоциира с решението на кмета и общината, да изрази подкрепата си в събота пред сградата на общината в Елин Пелин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
20
 
6
 
! Отговори
НЕ на злобата преди 7 години
Българина с своята си злоба,омраза,расизъм е на път да изчезне от картата на света и няма да е фатално че едно стадо ще липсва....Великия Султан е съхранил Българското в продължения на векове,а сега с своя канибализъм и омраза се заличава сама...
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звучи много добре премислено и по хелзинкски!!! Партийните лозунги и обещания са същите. Дано хората не се поддадат на манипулацията, всяка катастрофа започва с "добри намерения"...
10
1
 
17
 
! Отговори
народна мъдрост преди 7 години
Да топлиш змия в пазвата си.
9
2
 
20
 
! Отговори
евродебил преди 7 години
Ето, какво казва президента на Алжир Хуари Бумедиен още през 1974 г. в реч пред Общото събрание на ООН. ... Един ден милиони мъже ще напуснат Южното полукълбо на тази планета и ще нахлуят в Северното. Но не като приятели. Защото те ще нахлуят за да покорят Северното полукълбо с децата си. Ние ще победим чрез утробите на жените си.
8
18
 
6
 
! Отговори
НЕ на злобата преди 7 години
Всички българи в чужбина да се изгонят до един и да се види ефекта на комплексираните българи.....по добре с бежанци отколкото с крадливи и престъпни българи
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този протест е организиран от престъпни НПО захранвани от фондациите на Сорос.И тук не става въпрос за конкретното семейство,проблемът е че не може всеки мюсюлманин да може да живее където си избере в България.Не може да не се съобразяват с мнението на българите,които са родени и израсли тук и плащат заплатите на политиците.
6
1
 
10
 
! Отговори
vrve преди 7 години
Сбъркано заглавие, къде е гостоприемството, къде е управлението на 'бежански потоци'. То това е да имаш вродена интелигентност и да отсяваш кога да си добър, кога да неси - това е българина, нищо му няма на човека. А тия от новината са журналистическо творение.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли жители на Елин Пелин са организаторите на това нещо, по-скоро някое НПО си развява коня там, дано да изядат един хубав пердах такива продажници!
4
17
 
4
 
! Отговори
Руснака преди 7 години
До БългаринаЕдинствено вие, патриоти ирусофили получавате пари за създаване на бежанска истерия подобни на тази в Елин Пелин. Но я правите по такъв начин, че жалко за парите.
3
1
 
22
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Това е само началото.Докато поканата на Меркел привлича милиони африканци, и араби към "социална Европа" потока икономически мигранти няма да пресъхне! Погледнете картата на Сирия - територии по-големи от България са "свободни" от ИД. Злоупотребата със законите на либерална Европа ще продължава! Лъжат ни всекидневно, и ни"поучават" как, и какво да мислим! Питам се само - докога, и колко още афганистанци, сирийци, иракчани....и друга г*меж ще трябва да приютим, и храним!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бягащите от ужаса на войната" отиват в най-близката мирна държава и се кротват там! Как могат милиона да изчакват края на сирийския конфликт в лагери в Йордания, Турция и Ливан, а тези непременно искат да се установят в ЕС?!?!
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста българи се препитават и като каналджии.Тия Джабер как попадат тук?Щом им се живее у нас, да остават.