Българското гостоприемство и толерантност: Не са в миналото!

Жители на Елин Пелин организират подписка в подкрепа на семейство Джабер
24 фев 2017 07:00, Екип на Dnes.bg
113
Българското гостоприемство и толерантност: Не са в миналото!
Снимка: архив, Bulgaria ON AIR

Жители на Елин Пелин организират демонстрация, чрез която да заявят своята подкрепа и солидарност със сирийското семейство Джабер, което кметът отказа да регистрира на територията на общината, научи Dnes.bg от страницата на събитието във Facebook.

Още по темата

Очаква се акцията да се проведе в събота от 13:30 до 18:00 часа пред сградата на Община Елин Пелин. В рамките на това време ще бъде организирана подписка, която организаторите ще внесат в общината, с настояване да бъде спазен законът и на сирийското семейство, получило хуманитарен статут, да бъде издадена адресна регистрация.

"Отказваме да приемем, че в 21-ви век в България може свободно и безнаказано да се нарушава Европейската конвенция за правата на човека, както и българското законодателство, в частност Закона за убежището и бежанците, и да се пренебрегва издаденият от ДАБ хуманитарен статут на семейство Джабер", настояват организаторите.

С какво законово право кметът отказва да издаде документи на семейството бежанци, при положение, че дори няма писмено решение на Общиснки съвет за подобни действия, питат протестиращите, като смятат, че съдбата на семейство Джабер се е превърнала в залог на предизборна игра и популизъм.

"Защо едно конкретно семейство трябва да понесе наказание за действителните и предполагаеми грехове на други?", продължават да се питат жители на града.

"Станахме свидетели на грозни сцени, обиди, нападки и изобилна употреба на език на омразата към едно семейство, бягащо от ужаса на войната", допълват те.

Също така, изискват обяснение от кмета Ивайло Симеонов на какво основание той твърди, че "спазва волята на народа", след като към момента на взимане на решението за отказ на издаване на адресна регистрация, не е провел допитване до гражданите на Елин Пелин под никаква форма.

Вместо това "шепа хора, сипещи цветущи закани и обиди в ефир" формират образа на елинпелинчани в медийното пространство като "невежи и нехуманни ксенофоби".

"Искаме да покажем, че има жители на Елин Пелин, които мислят различно и че традиционното българско гостоприемство и толерантност не са просто стереотипни добродетели от миналото", споделят организаторите.

Те не могат да допуснат, че тези действия са израз на гласа на цялата община, както и на цяла България и призовават всеки, който споделя тяхното мнение и не се асоциира с решението на кмета и общината, да изрази подкрепата си в събота пред сградата на общината в Елин Пелин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Тея като им гледам наглите мутри - утре ще вземат ножа и ще ни обясняват, че вече не сме си у къщи. Интелигентно да ги помолим да хващат пътя или....В мюсюлманските страни никой нямаше да се разправя с православни българи бежанци.
71
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е като лавина в Германия новите българи превзеха цели квартали като германците отдават жилища под наем или продават за 4 г от хубав квартал става гето питайте патило
70
12
 
7
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Българинът отдавна не е гостоприемен,трудолюбив и добър.доказват го коментарите под статията.Българинът,в частност псевдопатриота е лош и глупав човечец.незнам на къде е тръгнала тази държава с такива хора,но не е на добро.съветвам ви да бъдем малко по-добри за да може да живеем по-добре.
69
4
 
12
 
! Отговори
един Пелин преди 7 години
Жители?! Точно тези няколко човека от години не живеят в града. В подписката повечето хора също са от други градове! Колко ти платиха В.К.?
68
3
 
9
 
! Отговори
хм преди 7 години
отвратен съм от всички които си мислят колко хуманни трябва да сме... и точно тях искам да видя първи изнасилени от толкова обожаваните им Араби..
67
3
 
15
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Въпросното семейство изобщо неможе и небива да бъде приемано и третирано като БЕЖАНЦИ, тъй като докато стигне до България е преминало поне през 2 НАПЪЛНО БЕЗОПАСНИ за тях държави където НИЩО НЕ Е ЗАПЛАШВАЛО ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА ИМ! Така че няма никакво основание - Нито правно нито морално да ИСКА нещо.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 76 не защото никой не иска роми в държавата си
65
1
 
10
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
ааа, ето кой ще приеме арабите, айде взимай си ги и се махайте заедно от БГ!
64
1
 
19
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
аз сега, ако реша да бягам в С. Арабия, дали ще ми дадат статут и квартира?
63
1
 
15
 
! Отговори
що преди 7 години
къв е проблема? пращаме ги на Меркел, защо да се караме тука помежду си. Тя нали е гостоприемна? И мигрантите ползват да ни насъскват едни срещу други. а тия да търсят международното право в Саудитска Арабия или Оман! Къв дирят тук? Бил съм им длъжен!
62
3
 
20
 
! Отговори
ККК преди 7 години
Призовавам жителите на Елин Пелин да бъдат твърди и да не се поддават на натиск и поръчани акции. Никой не може да им натрапи чужденци насила.
61
3
 
19
 
! Отговори
да преди 7 години
Българското гостоприемство не важи за терористи !!!!!
60
3
 
17
 
! Отговори
Ахмет-чо преди 7 години
Аз съм сирийски бежанец от Афганистан. На 16 години съм нищо , че брадата ми е до пъпа. И въобще не съм от ИДИЛ, само няколко сирийки съм изнасилил. Глави не съм рязал.Аз иска живее в България и иска 1500 евро издръжка и млади българки за слугини . Моля помогнете. PS. Не иска да работи като програмис.
59
1
 
23
 
! Отговори
Осман Паша преди 7 години
500 години мюсюлмани по тез земи, не ви ли стигнаха ?
58
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е, че българите се чувстват като мигранти в собствената си държава. А прииждащите искат да живеят по-добре от местните. Няма как при това положение да няма противоречия и непоносимост.
57
1
 
15
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Тая лелка кво нагло гледа , се едно сме сме й длъжни с нещо!
56
0
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 7 години
До Анонименще ни ги разпредели "по квоти". тя само кани, после разпределя.
55
6
 
4
 
! Отговори
Койчев преди 7 години
Имам стара къща на село и бих им я дал на хорицата в България без да има война избягаха над 3 милиона и още нещо...кажете или посочете една държава в света която да иска българи за имигранти...няма на ли?
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами останалите ни сънародници, не могат да четат, да си кажат имената и да се подпишат, как да пишат коментари!
53
1
 
21
 
! Отговори
уплашен преди 7 години
Затриват се българите и българското в България !