Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово

Украинци се обявиха срещу нехуманното отношение към животните
25 фев 2017 11:56, Елка Василева
232
Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово
Снимка: архив, Булфото

В странджанското село Бродилово се стигна до спорове и сблъсъци между природозащитници и местни хора - около 60 души, предимно млади хора от Варна, пристигнаха в селото, за да протестират срещу обичая "тричане на кучета", съобщи БНР.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала.

Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни като част от програмата на Кукуров ден те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.

Група украинци, организирани от Светлана Хънт - основател на фондация „Лъки Хънт“, се обявиха срещу нехуманното отношение към животните.

Украинците носеха плюшени кучета, които да раздадат на местните хора, но това стана повод за пререкания и сблъсъци. Лидерите започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции. Протестиращите целят да демонстрират на местните, че ритуалът може да се направи и с кукли.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
5
 
20
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Този обичай изобщо не ме интересува.Не разбирам какво е това тричене.Но определено едни съсухрени *** будещи отвращение,бият на очи.Т. нар. ЕКОЛОЗИ.Еколози,които заминаха плюшените играчки там до реката,за да седят там години наред като ***.Големи еколози са.Кога ще спрат и кои са те,че се месят масово в личния живот на хората ?Кой и колко наистина им плати разходите-път,хотел и прочее?Какви еколози са,когато защитават едни миризливи и гнусни ***?Това еколози и природозащитници ли са?
147
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай хами те там нормалните хора протестират
146
8
 
17
 
! Отговори
Песов преди 7 години
Противниците на тричането са големи простаци и демагози! Народните обичаи трябва да се спазват и уважават. Но тези нашенци/че и чужди персони/, които се обявяват против са досущ онези, за които Хашек е написал между първата и втората част на Храбрия войник Швейк:...някои се възмущават, че употребявам думи, които се използват в ежедневието на хората, а в същото време същите тези ходят и с удоволствие четат неприличните надписи, написани по градските нуждници"/*/Цитатът е по смисъл../
145
26
 
14
 
! Отговори
Делка преди 7 години
Не наричайте "традиция" една извратена селска простотия. Просто ербапите, които се правят на главатари трябва да бъдат тричани, защото е очевидно че от друго не разбират.
144
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ ЯДАТ ЛИ МЕСО? КОЕ Е ПО-ХУМАННО - ДА ТРИЧАШ ИЛИ ДА ЯДЕШ ГОРКОТО ЖИВОТНО?
143
8
 
4
 
! Отговори
Перко. преди 7 години
Голям майтап едни и.диоти протестират срещу други и.диоти :)
142
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
155 - Като те е срам да си българин, стани турчин- сега това е модерно - кеф ти ДПС кеф ти ДОСТ
141
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дошли някакви навлеци да тормозят хоратаВСЕКИ Е СВОБОДЕН И НЕ МОЖЕ НИКОЙ ДА МУ НАЛАГА ВОЛЯТА СИ.Впрочем, КОЙ плати автобуса???
140
3
 
13
 
! Отговори
цуро преди 7 години
какво украйнско има в фамилия - хънт? До де я докарахме боже боже акъл си имаме да дават пари!
139
0
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
koga 6te ima tri4ane na deputati mnogo mi se gleda
138
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът се мени. Традициите не трябва да ни връщат в средновековието. Ако подобни традиции ни правят горди, че сме българи, без мен. Ето защо хората в Афганистан живеят като афганци - спазват си традициите хората.
137
19
 
14
 
! Отговори
до 143 преди 7 години
Нито е Велика ,нито е традиция на българския народ.Това ,че се спазва в едно крайче от България,това не прави национална.Това останала езическа традиция от някое диво племе.
136
11
 
10
 
! Отговори
Категоричен преди 7 години
По кучкарите - Ооооооооо-ън!
135
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да питам колко от гражданите, които тук храчат злоба срещу селото са кастрирали своите котки и кучета? И кое е по хуманно - да кастрираш животното или да го хвърлиш във водата? На снимката не виждам и да ги въртят (до "откат"), както се беше изразил един загрижен гражданин. Значи въпроса далеч не опира до това дали е нехуманно, защото никой не може да обясни как точно са пострадали горките кучета. Ако му отрежа топките в града е приемливо. А ако го окъпя на село е лошо?
134
3
 
29
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Трябва да има тричане на депутат, не на куче!
133
0
 
1
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
До анонимен 146:Защо имам чувството,че не обичаш да четеш- прочети предишните ми коментари,те отговорят на въпросите ти.
132
5
 
32
 
! Отговори
КУЧЕ преди 7 години
Едни хора /наричани тука "селяни"/ къпят своите кучетата без да пречат на някой и без да обиждат когото и да било. Други едни хора /наричащи себе си "природозащитници", "приятели на животните" и т.н./ кастрират своите кучета и обиждат първите /"селяните"/, с всевъзможни епитети. Ба ... си сбърканата работа!!! ИСКАМ В БРОДИЛОВО. ИСКАМ ДА МЕ КЪПЯТ!!! НЕ ЩА ДА МЕ КАСТРИРАТ!!!! НЕ ИСКАМ ПРИ ПРИЯТЕЛИТЕ НА ЖИВОТНИТЕЕЕЕЕ!!!
131
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Младшитрадицията,която е ценна за съхраняването на нашата идентичност..........и с какво толкова е ценна тази традиция?............а и според 143 - била пък и най-велика..............добре,че си го изкарваме на кучетата,че да оцелеем.
130
5
 
19
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
Тричане на жени нека си правят "природозащитниците"- ние си имаме какво да правим. А дедите ни съхраняваха природата хиляди пъти по-добре от вас: по тяхно време имаше хиляди пъти повече дивеч,*** че и кучета,отколкото можете да си представите сега!
129
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България тричане на жени кога за да знаят кой е собственника ?