Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово

Украинци се обявиха срещу нехуманното отношение към животните
25 фев 2017 11:56, Елка Василева
232
Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово
Снимка: архив, Булфото

В странджанското село Бродилово се стигна до спорове и сблъсъци между природозащитници и местни хора - около 60 души, предимно млади хора от Варна, пристигнаха в селото, за да протестират срещу обичая "тричане на кучета", съобщи БНР.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала.

Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни като част от програмата на Кукуров ден те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.

Група украинци, организирани от Светлана Хънт - основател на фондация „Лъки Хънт“, се обявиха срещу нехуманното отношение към животните.

Украинците носеха плюшени кучета, които да раздадат на местните хора, но това стана повод за пререкания и сблъсъци. Лидерите започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции. Протестиращите целят да демонстрират на местните, че ритуалът може да се направи и с кукли.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е най великата българска традиция трябва да се спазва и да се предава на следващото поколение.
127
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко че в селото има малко жители.Преди време какъв бой щяха да ядат тея.Ама щом и Владо Кузов стана юрист,а Евгени Михайлов и Слави Архонта депесар нямам кураж за България
126
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много скоро Путин ще почне голямото тричане на измислената държава Украйна и никакви напушени и надрусани гейове от НАТО няма да могат да им помогнат. Тогава ще имат и по смислена кауза и няма да им е до странджанските кучета.
125
6
 
31
 
! Отговори
Младши преди 7 години
Препоръката,която може да се даде в такъв случай е хората да продължат да провеждат обичая си,но на потайно място за да не се дразнят разни полувменяеми екстремисти и да остане традицията,която е ценна за съхраняването на нашата идентичност. Тези обичаи бяха забранявани от злокобните фенерски византийци,а също от турци и комунисти но оцеляха до наши дни,за да покажат на света в кои богове вярваше народа ни по времето,когато днешните му "цивилизатори" са живели в яхъри и са пасли стадата ни.
124
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия всичките дето протестират там са посланици на поговорката - От мухата правят слон
123
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УКРАИНЦИТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ СОБСТВЕНАТА ДЪРЖАВА !!!ДОСТАТЪЧНО ПРОБЛЕМИ ИМАТ !!!
122
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето(а и сега на някои места) кучетата не са ги кастрирали, както сега по градовете. А на зрялото мъжко същество битката му идва от природата. Това е налагало на кучето от време на време да му се вдъхва малко страх за да не напада хора и стопаните си. За да се подчинява. Това е по - добрия вариант от това да ти утрепе детето или овцете и след това да го пребиеш с тояга. Съвременните "демократи" е време да започнат да мислят и да поотраснат интелектуално. Че стават смешни вече.
121
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе въртели кучета... Днеска го върти, утре си го гушка и храни... Обичая не е толкова страшен, при положение, че произхода му е нуждата от периодическо показване на животните кой е господар, а не от жестокост. А в Гуантанамо какво правят? А на други места го разстрелват с снаряди от обогатен уран. Туй евро - демократите неумни ли сте или само аршина ви е двоен? Един от вас не се обади за защити хората, дето ги изгориха живи в Одеса... Лалугери, вземете заприличайте поне малко на Хора! ***!
120
6
 
12
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 7 години
Българската работа била "изродщина" (коментар 133) ??!! Ами ти затова не смееш да си напишеш и името,каращисан елементе- понеже трябва или да издадеш нечистото си потекло,или да излъжеш!
119
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има хас ми мина....
118
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украинците защо не бомбардират кукли в центъра на Киев, а мятат снаряди в Новорусия? Да си оправят мизерията, наложена им от евроатлантиците, па тогава да идават да оправят все още недокоснатата от евроатлантици българска част. Само като си помисля, че искаха да забранят шкембе - чорбата и домашната ракия...
117
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българска работа изродщина
116
3
 
22
 
! Отговори
Младши преди 7 години
Ами ще тричат,Скитниче: това е древно-Българска традиция на няколко хиляди години- не е глобализаторска "традиция" на няколко хиляди секунди!
115
18
 
5
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Когато цивилизованият свят праща сонди на Марс, търси живо на други планети, в България ТРИЧАТ кучета!?
114
4
 
5
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Колко струват морала и "патриотизма" на "нашите" природозащитници,добре проличава от коментари като 126 и 128: ако всички сте като тези два елемента,за окайване сте братя!
113
21
 
7
 
! Отговори
x преди 7 години
ЕЙ,*** ОТ БРОДИЛОВО,*** СТЕ КАТО НА ШОТЛАДСКА ГАЙДА ДЪНОТО!!!ДАНО ВАС ЕДИН ДЕН ДА ВИ ТРИЧАТ,ДАНО!!!!!*** И ПРОСТИ СТЕ
112
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много моля т.нар. "природозащитници" да не си изхвърлят пепелниците и пликовете от чипс в Бродилово. Нагло е.
111
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българина само тояга го оправя ,в чужбина никога не казвам ,че съм българин
110
6
 
22
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Оф имам куче е котка но като чуя думата природозащитник направо ми се повръ.ща
109
7
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
О неразумни юроде поради що се срамиш да се наречеш БЪЛГАРИН!!!Много граждани в нашата България имало бе!!! И за да не ги усетим, че са дошли от село, плюят яростно по всяка традиция останала от дедите ИМ. Че и по едно куче са си взели в панелките та да изглеждат още по-големи граждани. Защо не плюете така по същите тези "селяни", когато играят нестинарски танци??? Не ви ли е жал, че ще си изгорят краката???? В този край на България все още има истински хора, които не се срамуват от рода си!!!