Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово

Украинци се обявиха срещу нехуманното отношение към животните
25 фев 2017 11:56, Елка Василева
232
Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово
Снимка: архив, Булфото

В странджанското село Бродилово се стигна до спорове и сблъсъци между природозащитници и местни хора - около 60 души, предимно млади хора от Варна, пристигнаха в селото, за да протестират срещу обичая "тричане на кучета", съобщи БНР.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала.

Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни като част от програмата на Кукуров ден те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.

Група украинци, организирани от Светлана Хънт - основател на фондация „Лъки Хънт“, се обявиха срещу нехуманното отношение към животните.

Украинците носеха плюшени кучета, които да раздадат на местните хора, но това стана повод за пререкания и сблъсъци. Лидерите започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции. Протестиращите целят да демонстрират на местните, че ритуалът може да се направи и с кукли.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
8
 
7
 
! Отговори
жсжс преди 7 години
В случая говорим за тричането като варварски обичай. Кой е казал, че коридите не са варварски, бе ***?
87
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи на коридата може да се убиват животни за забавление на цивилизованите, а да окъпеш кучето в реката е много лошо и нехуманно? Що за лицемерие? Да не би зрителите на коридата да са гладни и да очакват бика да бъде разфасован на пържоли? Едва ли. Просто обичат да гледат окървавеното животно как умира. Готино и цивилизовано е, нали? "Малко" садистично, но щом се прави в "цивилизованите" общества е позволено. Нещо да кажат гражданите, които ТОЛКОВА мразят селото? Защо е тази злоба, бре?
86
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царе сме да покажем на света какви диваци сме !?
85
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези, които тичат кучета, ако ги за три чат тях, как ли ще се чувстват?
84
3
 
2
 
! Отговори
Борнео преди 7 години
Предният ми пост е в допълнение на 88
83
4
 
3
 
! Отговори
Борнео преди 7 години
До Анонимен От прости "хора" това се очаква.Мъртвият не знае, че е умрял.Тежко е на околните.Същото е и когато си ***..........те и това не го знаят.
82
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе питам се, тия с.е.л.я.н.и защо не скачат от покрива на къщите си на глава та да им е здрав дома, семейството и да им е на берекет годината, ами се вгледали в кучетата си ? На мен такава една традиция ми се вижда по-подходяща от тази !? Пък който оцелее, ще е жив и здрав до края на дните си !? Не е ли така ?
81
13
 
5
 
! Отговори
mnogo znaesh преди 7 години
До до 76Обичаят е във Фарьорските острови, не в Дания. Островите са част от кралство Дания, но имат известна доза независимост. Варварско е, наистина, но там кой знае какво друго няма да се яде. Гледането на прасета в Бг и убиването им по Коледа, не е ли също варварство?
80
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се чудиш на модерното, цивилизовано лицемерие! Има ли поне едно загинало или осакатено куче, та тези пишман еколози са се разкрещяли? Не, тук има нещо друго. Някой много се дразни от разни стари традиции и затова редовно впряга медиите да плюят по тях. По света се вършат несравнимо по-гадни и садистични неща за забавление на модерните диваци, но въпросните кучезащитници си мълчат.
79
7
 
14
 
! Отговори
с преди 7 години
Тук не е украйна а вг
78
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кучетата са живи същества, що за простотия, да ги връзват въртят във въздуха?Низост и п ростотия!
77
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаааа, ха, ха, ха, .... традиция било да си хвърляш кучето в реката за здраве, та било и за здравето на кучето ??? Това само много "блестящ" ум трябва да го е измислил ?
76
4
 
29
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
В С. Арабия режат глави на улицата, някой нещо...?Или ги е страх да отидат там? Що?
75
2
 
3
 
! Отговори
2233 преди 7 години
До 80! Ако си прав ,значи повечето са от Герб.А на тях всичко им е позволено.
74
15
 
6
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
На мен не ми харесва кръщенето - потапяне на ревящо бебче в котел с вода!Не ми харесва тежката миризма на прегорели свещи, угоени дървояди, тамян и препил поп!Подозирам, че лично Путин е наредил този ритуал да се проведе...
73
6
 
5
 
! Отговори
До Еni4er 54 преди 7 години
С други думи, поставяш под въпрос и традицията в древна Спарта. Когато се роди дете, старейшините го преглеждат и, ако решат, че не е достатъчно здраво, го хвърлят в пропаст.Нехуманно е от днешна гледна точка. Но в онези времена се е налагало да оцеляват и гладувайки, и в условия на войни и епидемии. Затова са "помагали" на подбора, извършван без чужда намеса в дивата природа.Обичаи! Но дали и ти, и аз щяхме да се родим, ако преди векове дедите ни не са спазвали тези сурови обичаи?
72
7
 
19
 
! Отговори
обективен преди 7 години
На кой му пука какво прави стопанина със собственото си куче?Това ли са ни проблемите бе ,хора?Вижте какво правят т.н. "хуманисти" със собствените си деца.За украинските кучколюбци да не говорим.
71
25
 
9
 
! Отговори
brodilovski selqni преди 7 години
Хора, които тричат кучета и вярват, че това е за здраве, има равни права за гласуване наедно с интелигентните хора. Бас ловя, че повечето селяни там, които харесват този примитивен ритуал, са с 8 клас, макс ако има някой със средно. Това е варварско.
70
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По м алоумен обичай от този неббях чувал
69
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По *** обичай от този не бях чувал.