Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово

Украинци се обявиха срещу нехуманното отношение към животните
25 фев 2017 11:56, Елка Василева
232
Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово
Снимка: архив, Булфото

В странджанското село Бродилово се стигна до спорове и сблъсъци между природозащитници и местни хора - около 60 души, предимно млади хора от Варна, пристигнаха в селото, за да протестират срещу обичая "тричане на кучета", съобщи БНР.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала.

Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни като част от програмата на Кукуров ден те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.

Група украинци, организирани от Светлана Хънт - основател на фондация „Лъки Хънт“, се обявиха срещу нехуманното отношение към животните.

Украинците носеха плюшени кучета, които да раздадат на местните хора, но това стана повод за пререкания и сблъсъци. Лидерите започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции. Протестиращите целят да демонстрират на местните, че ритуалът може да се направи и с кукли.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mного по-добре е да празнуваш Гей Прайд, Хелоуин и Свети Валентин, 4 ти юли, ханука и байрам!!! Ще празнувате това което ви се нареди!
7
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украинците ги тричат опълченците в Донбас много успешно. Така че да си гледат несъществуващата си държава.
6
16
 
22
 
! Отговори
Eni4er преди 7 години
До: 4 обичаите са древниКазваш естествен подбор значи.Казваш природата прави въже и връзва кучетата и хоп ЕСТЕСТВЕН подбор.Ех главо,главо колхозна главо
5
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Варварско племе ще си останете и това е, мършояди.
4
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква традиция е това бе?
3
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАДО "ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ" ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ И ПОСЛЕДНИТЕ БЪЛГАРСКИ ОБИЧАИ И ДА НИ НАТРАПВАТ ДРУГИ НЕЩА. ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЯХ БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ НАЗАД.А ХОХОЛИТЕ - ГИТ СИКТИР
2
15
 
17
 
! Отговори
haha преди 7 години
Народ без традиции, не е народ. Запознайте се с така наречения процес "акултурация". Това ако се беше случило преди години в нормални времена, тия 60 души плюс украинците плюс г-жа Ловец нямаше да напуснат Странджа планина.
1
28
 
20
 
! Отговори
Обичаите са древни преди 7 години
На някой зоозащитник дали му е минавало през ума, че този обичай може да има нещо общо с естествения подбор?Дали се сещат да съпоставят този обичай с един друг, чийто обект са новобрачните? В стари времена, на Ивановден - значи посред зима, тях не просто са ги пръскали с вода, а са ги КЪПАЛИ в реката. Който не е много здрав, я оцелее, я не. Защото са можели да се преоблекат едва след като се приберат у дома си. Така селото се е избавяло от болнавите - само най-здравите да създадат поколение.