Кметовете сигурни - санирането ще го бъде каквото и да става

Имало отпуснати 2 милиарда, щели да стигнат за 2022 сгради
28
Кметовете сигурни - санирането ще го бъде каквото и да става
Снимка: Булфото, архив

Изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност продължава по изискване на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, след настояване на Управителния съвет на НСОРБ и председателя му и кмет на Велико Търново Даниел Панов, съобщиха от общинската администрация.

По време на среща между представителите на сдружението и министъра на регионалното развитие Спас Попниколов и членовете на Българската банка за развитие /ББР/, министър Попниколов е уверил, че програмата за саниране продължава в рамките на осигурения от предишното правителство и парламент ресурс от 2 милиарда лева.

Представителите на МРРБ и ББР са потвърдили, че средствата ще стигнат за сключените договори за финансиране на дейностите по още 2022 сгради в страната.

По време на срещата кметове на общини са съобщили за забавяне на средства при анексиране на договорите за целево финансиране. От ББР са уверили, че има ресурс и при изрядни документи средствата по анексите ще бъдат разплатени своевременно.

Още 2312 сдружения са подали искания за финансиране до ББР, допълнително са сформирани още 1576 сдружения. За техните сгради ще има финансиране при ново увеличаване на бюджета на програмата, което трябва да бъде направено от Народното събрание, се посочва прессъобщението.

Всички текущи въпроси по Националната програма за енергийна ефективност ще бъдат обсъдени на нова среща между НСОРБ, МРРБ и ББР.

Кметът на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов е очертал проблеми по мерките за образователна инфраструктура по програмата "Региони в растеж". Според него 22 общини не са си подписали договорите за образователната инфраструктура, а при закъсняване със сроковете програмата няма да бъде продължена. "Нека не бъдат спирани програми от незнание, а да бъдат продължени добрите практики ", е коментирал Даниел Панов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: саниранесградикметове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До red charger - не бе ти си се объркал нещо - не 300-400лв на блок - Герб толакова дава на квадратен метър! А блока има много метри...
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"министър Попниколов е уверил, че програмата за саниране продължава в рамките на осигурения от предишното правителство и парламент ресурс от 2 милиарда лева." Щеше да е коректно да каже че договорите сключени за тази сума (2 милиарда) са били достигнати Януари 2016! И от тогава - продължават да се сключват - а пари няма. Но това някак си скромно се премълчава. Така че за "Още 2312 сдружения са подали искания за финансиране до ББР, допълнително са сформирани още 1576 сдружения." - да го...!
4
17
 
4
 
! Отговори
red charger преди 7 години
До смЕхспоред теб санирането само стиропор ли е? що не питаш някой, чиито блок се санира? Аз вчера бях в такъв блок и той е с много входове и много етажи, освен стиропор , се подменят дограмите на целия блок, водосточните тръби, вдигат се скелета, работят сума ти хора на такъв обект. Според теб колко да струва на блок- 300-400лв ли?? Аман от червени *** като теб
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 милиарда ще ви стигнат да си натъпчете джобовете -нали ? Това са данъците на всички и нямате право да ги взимате и да "санирате " някои си !Тея палати не са от заплати - Хора вижте къде отиват вашите пари - Хиляди палати около София ,всеки по 700/1500кв м супер лукс.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тия пари може да се построят същия брой нови сгради по нови стандарти! За чий се санира тогава?
1
5
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Почти по един милион на сграда как ви звучи? На тиквата не му трябват никакви магистрали достатъчно е да налепят стиропор на всички панелки ,а те са около 17 000 за цялата територия без да се брои ЕПК-то с други думи ла.паница без край.