Кметовете сигурни - санирането ще го бъде каквото и да става

Имало отпуснати 2 милиарда, щели да стигнат за 2022 сгради
28
Кметовете сигурни - санирането ще го бъде каквото и да става
Снимка: Булфото, архив

Изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност продължава по изискване на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, след настояване на Управителния съвет на НСОРБ и председателя му и кмет на Велико Търново Даниел Панов, съобщиха от общинската администрация.

По време на среща между представителите на сдружението и министъра на регионалното развитие Спас Попниколов и членовете на Българската банка за развитие /ББР/, министър Попниколов е уверил, че програмата за саниране продължава в рамките на осигурения от предишното правителство и парламент ресурс от 2 милиарда лева.

Представителите на МРРБ и ББР са потвърдили, че средствата ще стигнат за сключените договори за финансиране на дейностите по още 2022 сгради в страната.

По време на срещата кметове на общини са съобщили за забавяне на средства при анексиране на договорите за целево финансиране. От ББР са уверили, че има ресурс и при изрядни документи средствата по анексите ще бъдат разплатени своевременно.

Още 2312 сдружения са подали искания за финансиране до ББР, допълнително са сформирани още 1576 сдружения. За техните сгради ще има финансиране при ново увеличаване на бюджета на програмата, което трябва да бъде направено от Народното събрание, се посочва прессъобщението.

Всички текущи въпроси по Националната програма за енергийна ефективност ще бъдат обсъдени на нова среща между НСОРБ, МРРБ и ББР.

Кметът на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов е очертал проблеми по мерките за образователна инфраструктура по програмата "Региони в растеж". Според него 22 общини не са си подписали договорите за образователната инфраструктура, а при закъсняване със сроковете програмата няма да бъде продължена. "Нека не бъдат спирани програми от незнание, а да бъдат продължени добрите практики ", е коментирал Даниел Панов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: саниранесградикметове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Толкова ли не можете да си изтеглите кредит и да се санирате еми чакате Тиквата да ви санира?
25
1
 
3
 
! Отговори
BM преди 7 години
До АнонименAз не съм комунист, но НЕ съм и от ГроБ!Степени на лош:лош, по - лош, най - лош, комунист, партиен секретар, член на ГЕРБ, шеф на ГЕРБ!;)
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите по всякакви начини говорят неистини за санирането, само и само да го провалят.
23
0
 
11
 
! Отговори
БМ преди 7 години
Важните неща според мен:1. На гербавите им трябваха 2(две) години за да признаят, че програмата НЕ Е европейска, а национална!2. Парите за саниране са от КРЕДИТ, който ще плащаме всички, без значение, че не живеем в апартамент(блок)!3. Кога ще признаят, че са 6,5 а не 2 милиарда?4. Защо санират с вносни(основно турски), а не с БЪЛГАРСКИ материали?5. Защо цената е такава(макар че е ясно :) )?6. Защо качеството е лошо(макар че и това е ясно)?
22
3
 
17
 
! Отговори
Сметка преди 7 години
2000сгради х 150апартамента х 3обитатели=900000доволни избиратели на ГЕРБ. И грабежът може да продължи!До 5 години панелките ще почнат да се разпадат, обаче това ще бъде предствено като "нормално", като цената 17000 лв/жилище. И това ако не е купуване на избори!
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да виня дали правилно съм разбрал държавата харчи 2 милиарда за някакви си 2 хиляди сгради за саниране не построяване на последните, т.е за 0.0001 % от населението има помощ ,това си е държавна лотария като тото-то организатора винаги печели, а печелившия милионер е за заблуда, но лотариите са много модерни в момента така че далаверата в тях е пълна.Само не мога да разбера при 1 милион за една сграда защо не бутнат старите и да построят наново,новото строителсво винаги е по добро а парите стигат
20
3
 
22
 
! Отговори
Строител преди 7 години
Да се спре това измисленото мутренско саниране на асвалтовия отбор......няма такава цена,това си е чиста кражба на парите на държавата....вид лек козметичен ремонт на фасадата,а конструкцията на сградите е за бутане,по добре блок по блок да се бутат и да се строят нови и здрави жилищтни кооперации отговарящи на съвременните ттехнологии ли.......спрете това измислено саниране,спрете го колкото се може по бързо
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ успяват да изкрънкат пари от ЕС. Половината открадват, с другата половина санират блокове, строят зали, магистрали, пречиствателни станции и т.н. На БСП ЕС фондове не дава. За това те крадат от джоба на народа и оставят след себе си голям гьол пълен с вода и огромни задължения за държавата. Е мен какво ме интересува колко крадели ГЕРБ, важното е че и за мен има някаква полза от тяхното управление. А от БСП файда никаква, само провали.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
290 лв. плащаме от бюджета за квадратен метър застроена площ, 29 000 лв. за 100 м2 ! За моята къща на два етажа Цв.Цв. ще ми донесе 58 000 и ще гласувам за него и за Пеевски ! Те двамата са водачи на листата на ГЕРБ в Благоевград !
17
1
 
8
 
! Отговори
до Нурай преди 7 години
Нури, санирането обхваща също така подмяна на канализация и много други ремонтни дейности ако са необходими. Но си прав, че парите ще идат към приближени фирми на много по-високи цени от пазарните. При спазването на пазарните принципи сигурно ще се санират 10 000 блока, но нали сите милеете все за силна държава, която да контролира парите, на ви сега поздрав от Съюза(европейския, не онзи за който въздишате и който отдавна го нема :)
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кметовете са като хиените каквото остане от лъвовете е за тях
15
5
 
16
 
! Отговори
Нурай преди 7 години
господа говорят че има 2милиарда а сградите са 2022 една проста сметка да речем един панел 6000к.метра а за к.метър изолация с труд цената варира между 40 и 50лв да добавим и дограмата още 20лв за к.метър .Сега 6000.70=420,000хил за една сграда . 2022бр=849,240,лв000 а остатъка на Свинетка в джоба
14
18
 
9
 
! Отговори
ррр преди 7 години
Дори и ГЕРБ да крадат след тях остава нещо а,когато БСП краде остават само Съборетини и дупки
13
5
 
27
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Хареса им на кметовете да лапкат комисиончета от това саниране и сега *** като им ги спират... комисиончета по 30-40%
12
4
 
17
 
! Отговори
до №5 red charger преди 7 години
Направи си труда и влез в сайта на коя и да е фирма която се занимава с такъв род дейности и сам ще се увериш ,че цените са в пъти по-ниски и става въпрос за цени на дребно ,а какво остава за цяла сграда, ама то от гербави какво да очаква човек.
11
2
 
13
 
! Отговори
Кмет преди 7 години
ПАК ЩЕ КРАДЕМ, а за санираните остава мухъла, течовете, високите данъци, безизхоцитата и нервите, че не могат да продадат следващите 5 години апартамента!
10
3
 
15
 
! Отговори
до №5 red charger преди 7 години
Абе *** това което си изброил е нищожна част от истинското саниране и точно заради такива бала.мурници като теб тиквата и правилните фирми си пълнят гушите ,а цената от 150лв. на кв.м. за стиропор я обяви дебе.логъ.зата винетка ,ако изобщо си спомняш.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата корупция е при кметовете и в общините! Правете си извиодите защо реват и искат да капят парички за санирането. Ако у нас има антикорупционно звено кактов Румъния ще се напълнят поне няколко затвора само с общинари...
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако намерят начин и с вестници ще ги санират само да им остане повече *** за лапане,ама на робина му е малко даже ,робиииииии
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До red chargerТова което си видял е топлоизолация тя включва и смяна на водосточни тръби, а саниране означава че се прави освен горе изброеното смяна на всички инсталации - водопровод, канализация, електрическа, отоплителна, вентилационна и.т.н. *** гепаджийте повтарят саниране защото зву1и по-европецки!