Роботи кихат и кашлят, студенти ги лекуват

В МУ - Пловдив вече работи първият у нас симулационен център
26 фев 2017 10:03,
13

Снимка: Dnes.bg

Студентите от Пловдив са първите, които имат шанса да лекуват медицински роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център. Това е и най-големият подобен център в Източна Европа.

В него се намират 12 учебни зали, две аудитории и 12 манекена с жизнени функции. Чрез новия метод на обучение се намалява и рискът от допускане на лекарски грешки.

Студенти и специализанти ще се обучават върху манекени на три бебета, трима юноши, трима възрастни и три бременни жени.
 
"Те представляват истински кибернетични високотехнологични устройства, на които може да се моделира почти цялата спешна медицина. Имат дишане, пулс и могат дори да кашлят", обясни пред Dnes.bg д-р Десислав Станчев.
 
Пулсът на манекените се променя, когато се предозира лекарство. Те имат възможност и да променят цвета на кожата си, ако лечението им не се води правилно или се получи усложнение при тяхното състояние.
 
"Вследствие на грешка, манекенът може да изпадне в клинична смърт. Те могат да бъдат интубирани и да им се прави сърдечен масаж", коментира д-р Хасан Борносузов.
 
Манекените могат да бъдат дори в напреднала бременност.
 
"Мисията на най-големия и комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България е да предложи най-доброто възможно обучение както на студенти, така и на лекари от различни специалности – интернисти, пулмолози, кардиолози, гастроентеролози, ревматолози, анестезиолози, токсиколози, хирурзи, ортопеди, АГ-специалисти, педиатри и много други", заяви проф. д-р Благой Маринов.
 
Д-р Любомир Паунов е млад хирург от Пловдив. Споделя, че с новия метод на обучение могат да се намалят лекарските грешки. В западните държави обучението на бъдещите лекари задължително минава през подобен симулационен тренировъчен център.
 
"Симулационният тренировъчен център в МУ-Пловдив е поглед към третото десетилетие на 21 век! Иновация в обучението по хирургия, защото живеем в дигитална ера и работим с дигитално поколение. Но преди да стигне до роботите, обучението на лекарите трябва да премине през манекените и симулаторите", заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.
 
В центъра се намира и високотехнологичен артроскопски симулатор, подходящ за обучение както на ортопеди, така и на ревматолози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 7 години
"***" в коментара отдолу е правилната дума за роми,а излезе че са звезди
6
3
 
0
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 7 години
В Чужбина обучават бъдещите Лекари в Болници с Пациенти ???
5
0
 
3
 
! Отговори
Хъх3 преди 7 години
Казвам се ХЪХ и идвам от планетата на ******тите. на нашата планета всички доктори работят и учат, а на Вашата учат и като завършат отиват на други планети. Бреей, това България била чудна планета.Българите били много умни. Хем държавата плаща за лекари евтино образование, хем после няма лекари. Това и в Африка го няма.Аме те българите да не би да имат корени на хора от нашата планета?
4
0
 
3
 
! Отговори
Хъх 2 преди 7 години
Казвам се ХЪХ2 и идвам от планетата на ******тите. Разбрах, че в БГ имало мега ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Дори КАНАДА ни завижда. НО САМО В БЪЛГАРИЯ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА ОТ КАШЛИЦА НЕОСИГУРЕНИ ИНДИЙЦИ. А,БЪЛГАРСКИТЕ ПАЦИЕНТИ ТЪПЧЕТЕ С АНТИБИОТИК И ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ ПОНЕЖЕ НЯМА ПАРИ ЗА ИЗСДЛЕДВАНИЯ. УНИКАЛНА ДЪРЖАВА.НА НАШАТА ПЛАНЕТА НИКОГА НЯМА ДА ВИДИТЕ ДА ЛЕКУВАМЕ БЕЗПЛАТНО ИЗВЪНЗЕМНИ ОТ ДРУГИ ПЛАНЕТИ.ПРИМЕРИ КАТО ТЕЗИ ПО-горе ИМА БОЛ. Само не разбрах, защо не смените името си от България на ******тия.
3
0
 
6
 
! Отговори
Хъх преди 7 години
Идвам от планетата на ******тите.Тук на нашата планета почти няма болести. Когато някойбсе разболее му пускаме лабораторни изследвания. След като анализираме данните от изследвнията започваме лечението. Чувам, че на ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ ЛЕКУВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН. ИМАЛО САМО ЕДНА СТРАНА-БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО ИЗПИСВАТ МАСА ЛЕКАРСТВА БЕЗ ЕДНО ЛАБ. ИЗСЛЕДВАНЕ.АКО СЛУЧАЙНО НЕ ОЗДРАВЕЕШ, БОЛНИЯ ХОДИ ВТОРИ ПЪТ И ОТНОВО БГ ЛЕКАРИТЕ ИЗПИСВАЛИ ЛЕКАРСТВА БЕЗ ЛАБ. ИЗСЛЕДВАНЕ.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бременните роботки, така ли са дошли, или забременяли от някой студент?
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докторите са виновни.