500 наши лекари бягат годишно. Най-вече към Германия

Имало недоверие в докторите, но и те имали вина за това
27 фев 2017 09:15,
28
500 наши лекари бягат годишно. Най-вече към Германия
Снимка: архив, Reuters

Около 500 медици напускат България всяка година, като това не са само новозавършили, има и лекари специалисти. Това посочи проф. д-р Никола Владов завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия – ВМА.

"В Германия най-вече отиват – заради по-добрите условия. (В България-б.р.) Те (специализантите-б.р.) получават едни доста малки заплати, които не кореспондират с инвестициите, които са направили в себе си. Попадайки на едно място, където трябва да специализират, не получават най-доброто отношение", отбеляза професорът пред bTV.

Той изрази надежда, че ще бъде приета нова наредба за специализацията, която ще е в полза на младите лекари. С настоящата даже намирането на работно място създава трудности.

Проф. Владов коментира случая с малкия Байрям, който трябваше да замине за бъбречна трансплантация в Германия, но беше спрян от здравните власти у нас с мотива, че и тук може да бъде опериран, но под въздействието на обществения натиск все пак беше пуснат.

"Мисля, че има достатъчно подготвени лекари, щом един консилиум от 12 лекари преценява, че такава операция може да бъде направена в България, не мисля, че това трябва да бъде пренебрегнато", посочи той.

Според него у нас трябва да има урегулирана национална трансплантационна база и да има трансплантационни центрове, където да се извършват операциите.

"Проблемът е в това недоверие, което цари към българските лекари. Може би и те имат известна вина за изграждането на това недоверие", посочи проф. Владов, който допълни, че роля за това имат и нагласите в обществото и несъвършената нормативна база.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
свех преди 7 години
Колко полицаи са напуснали системата и работят за по добро заплащане в чужбина?
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре ,че ни информирахте.Незнаехме.Я дайте малко иформация и за полицаите .,защото и тяхната липса се усеща.
19
3
 
2
 
! Отговори
felcher преди 7 години
Vse vie taia no skoro ste ostanem bez lekari i dgipita.lekarite begat ot prostotiata ni.poboi , zaplaxi. obidi. na prostaka ne lekar a kasapin da mu izrege madurite i togava ste uvagava....mantaliteta bratia , mnogo ste brutalni. ste umirgate po domovete kato kucheta. taka vi se pada kato ne znaete da uvagavate lekarite..za zaplatite da ne govorim. E za tova ste begat i nema da se vrachtat doktorite.
18
2
 
2
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Последния случай на един дето отиде в Германия , работи 6 месеца , през това време жена му продаде апартамента в София и си взеха в Германия да доизплащат.
17
2
 
2
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Не само заради парите бягат хората, имам познати дето оставиха заплати от по 1500-2000лв и заминаха в чужбина заради децата си ,
16
3
 
2
 
! Отговори
Нека... преди 7 години
..бягат . С тях и без тях все тая. Боли ме шпека
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То не само лекарите бягат, ама това е друга тема... Иначе някои от избягалите в Германия скоро ще бягат и от там, че с тия, дето им се надовлякоха нещата не са по-розови, отколкото с нашите шведи.Все по-малко остават местата, където може да се живее спокойно.Светът е полудял!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лекарите ще бягат.Колкото и да се оправи заплащането тук,пак ще е далеч от това в Германия. От богатите западни държави пък,лекарите бягат в САЩ И Канада.Нашите запушват дупките от тях.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И що ли
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
(б.р.)?? Редактор? Тук?!
11
2
 
20
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Така е , живота там е подреден и мноооого по-спокоен! Ще дам пример с Англия, една подмяна на книжка става по пощата! Или покупко продажба на кола...! Няма чакане, няма опашки, няма нерви, караници и главоболия, всичко става по пощата, изпращаш те ти изпращат! Да отидеш там в институция, само в краен случай и с час!Тука сме *** държава, сигания до шия!И трябва ние да си я оправим!
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Тиквата да продължава да води монолози за "благоденствие", " надграждане( много модерна дума в Герб) и "разцвет"! Потвърждава се тезата, че този човек живее в друга, паралелна България!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Byagat i ostavat sanirani PANELKI
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И още нещо - навремето е имало лекари по селата заради задължителното разпределение, а не от родолюбие. И тогава навсякъде е имало библиотека, учител, зъболекар, а сега е само едната София и то и тя издиша. Хората от село идват в София, а хората от София бягат в чужбина
7
3
 
25
 
! Отговори
ВИНЕТУ преди 7 години
СКОРО БЯХ В БОЛНИЦА-ЩЯХА ДА МЕ УМОРЯТ САМО И САМО ЗА ДА НАПРАВЯТ ЕДНА ПРОЦЕДУРА КОЯТО СЕ ПЛАЩА ОТ ЗДР КАСА И Е 2-3 ХИЛЯДИ, ПРЕДИ ДА СЕ НАПРАВИ ПРОЦЕДУРАТА МЕ УБЕЖДАВАХА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ, А СЛЕД ТОВА АМА ТИ СИ ЗДРАВ-ТОВА НЕ СА ЛЕКАРИ А ПЕЧАЛБАРИ-ПО ДОБРЕ ЧОВЕК ДА СИ ОТИДЕ БЕЗ ДА ГО МЪЧАТ ОТКОЛКОТО ТАКА-*** СА ВСИЧКИ ДОКТОРИ - НЕ ОТИВАЙТЕ В БОЛНИЦА!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nemoje da bude verno li
5
3
 
30
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Хора няма да останат в старната ни заради бедността, но поне ще имаме "безплатно" санирани сгради. Един ден ще стоят като паметник на Бойковата глупост.
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, бягат лекари, но бягат и много други. Така че като брой медици на глава от населението сигурно съотношението не е толкова влошено- все пак през соца сме били над 8млн, а сега я има 6 постоянно пребиваващи, я не. А за заплащанвто всички знаят какъв е проблема - че една бая голяма група шведи само черпи права, без да плащ задълженията си. И настинката им се лекува в пирогов като спешен случай.
3
3
 
22
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Как така лекарите намаляват, а болниците стават все повече и повече?
2
4
 
39
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Кой млад лекар ще е луд - да блъска наряди в Бърза помощ...и да бара въшлясали роми - за 600лв. на месец, и безплатни кроасани?