500 наши лекари бягат годишно. Най-вече към Германия

Имало недоверие в докторите, но и те имали вина за това
27 фев 2017 09:15,
28
500 наши лекари бягат годишно. Най-вече към Германия
Снимка: архив, Reuters

Около 500 медици напускат България всяка година, като това не са само новозавършили, има и лекари специалисти. Това посочи проф. д-р Никола Владов завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия – ВМА.

"В Германия най-вече отиват – заради по-добрите условия. (В България-б.р.) Те (специализантите-б.р.) получават едни доста малки заплати, които не кореспондират с инвестициите, които са направили в себе си. Попадайки на едно място, където трябва да специализират, не получават най-доброто отношение", отбеляза професорът пред bTV.

Той изрази надежда, че ще бъде приета нова наредба за специализацията, която ще е в полза на младите лекари. С настоящата даже намирането на работно място създава трудности.

Проф. Владов коментира случая с малкия Байрям, който трябваше да замине за бъбречна трансплантация в Германия, но беше спрян от здравните власти у нас с мотива, че и тук може да бъде опериран, но под въздействието на обществения натиск все пак беше пуснат.

"Мисля, че има достатъчно подготвени лекари, щом един консилиум от 12 лекари преценява, че такава операция може да бъде направена в България, не мисля, че това трябва да бъде пренебрегнато", посочи той.

Според него у нас трябва да има урегулирана национална трансплантационна база и да има трансплантационни центрове, където да се извършват операциите.

"Проблемът е в това недоверие, което цари към българските лекари. Може би и те имат известна вина за изграждането на това недоверие", посочи проф. Владов, който допълни, че роля за това имат и нагласите в обществото и несъвършената нормативна база.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се има в предвид колко се дипломират годишно излиза че от ден на ден сме назад с бройката лекари на глава от населението.