Излишък на студенти: "Икономика" и "Администрация"

МОН решава да намали броя на студентите, не се реализират на пазара
43
Излишък на студенти: "Икономика" и "Администрация"
Снимка: Flickr.com

От следващата академична година Министерството на образованието и науката ще намали субсидирания прием в някои професионални направления. За сметка на това от началото на 2018 г. ще се увеличи издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия.

Това стана ясно на среща на служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков с ректорите на университетите, които преподават в професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление", съобщиха от МОН.

Министърът e бил категоричен, че намаляването на броя на студенти е неизбежно и ще засегне главно университетите със слаба реализация на абсолвентите.

"Има огромен дисбаланс в реализацията на завършилите - в някои професионални направления тя е 90 на сто, а в други - 20-30 на сто", е заявил той.

Самият университет ще трябва да реши какво да прави със специалностите, чиито възпитаници не намират работа според образованието си - да ги закрие или да се опита да ги развие, е уточнил проф. Денков.

Той е против този въпрос да се решава с административни мерки от страна на министерството.

При определянето на приема ще се отчита и регионалната значимост на университетите, някои от които са единствени за няколко области.

"Очакваме от всеки водещ регионален университет да излезе с програма - да каже какво очаква да постигне през следващите години на базата на перспективите за региона, на разговори с бизнеса и общините", е заявил министърът.

Проф. Денков е обърнал внимание, че броят на завършващите ученици намалява, а университетите заявяват субсидирани места за 80 на сто от випуска на абитуриенти. По неговите думи МОН ще намали субсидирания прием до около 60 на сто от броя на дипломиралите се младежи.

Министерството иска да ограничи достъпа до направления като "Икономика" и "Администрация и управление", в които сега учат около една трета от студентите. В същото време държавата ще се опита с позитивни стимули да пренасочи младите хора към професионални направления, които са приоритетни за държавата.

Промените в приема ще приключат следващата година, когато също ще има известна редукция на броя студенти, е уточнил проф. Денков.

Ректорите на университетите са подкрепили необходимостта от промяна, но са изразили опасения, че подобна реформа може да остави някои от тях без достатъчно средства, за да поддържат учебния процес.

"Нека да намалим раздутия брой студенти, за да оправим финансирането", се е обърнал към тях министърът.

"Не е нормално да имаме над 50 на сто млади висшисти, които не се реализират на позиции, изискващи висше образование", е посочил той.

Проф. Денков е припомнил на ректорите, че трябва да се използват и други източници на финансиране на висшите училища - например чрез осигуряване на възможности за учене през целия живот, съвместна работа с бизнеса, както и чрез финансирането за наука, което трябва да се увеличи през следващата година, предава БТА.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
dss преди 3 години
Не само специалностите, но и броят на университетите трябва сериозно да се редуцира.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При всички специалности трябва да има сериозна резачка! Икономистите поне са една идея по- подготвени за пазара на труда от разни психолози, философи, социолози. А, където е наистина трудно студентите сами редуцират бройката.
22
2
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 3 години
Тъй като професорите са антики и през живота си не са продали и болт, но те учат как да продаваш камиони. Крайно време е за преподавател да се иска не да си чел комунизъм, комунизъм, а да имаш 20 години трудов стаж в професията която искаш да преподаваш. Няма как хора без 1 ден трудов стаж да ти преподават как да работиш или как работи икономиката, машината, съдът или каквото и да е друго. Така става когато даскалите са виждали интегрална схема или банка само на снимка.
21
0
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 3 години
Като крайния резултат е една хартийка която е без пазарна стойност. По този ред на мисли университетите в момента са вид пирамида. Наливай пари и накрая може и да получиш нещо ама друг път. Взимаш си хартийката и се оказва, че никой не я брой. Дори и да си кадърен повечето случай като си покажеш дипломата от български ВУЗ те отсвирват защото работодателите знаят колко плачевно е състоянието на подготвените кадри и за да избегне обучението им защото ти хем си мислиш че знаеш хем нищо не знаеш
20
0
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 3 години
Сега какво е, за да има пари се приема всичко дори и с двойки само да има бройка. И по документи ги водят присъствали и накрая взимат диплома ама знания за нея няма. Така става когато парите се дават на глава ***. Да не говорим, че студентите който не могат да си намерят работа трябва да съдят университетите (когато кандидатстват им се говорят глупости, че дипломата им дава летящ старт и, че всички ще са началници. Това са финансови загуби за семействата на студентите през тези 4 години
19
0
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 3 години
По този начин университетите ако искат да оцелеят ще трябва да провеждат истински кандидат студентски изпити и реално обучение. Да 200-300 ще ги закрият но те така или иначе са твърде много в момента. Ще си уволнят професорите на по 80 години който забравят къде са какво остава да преподават и готово. Когато им бръкнат в джоба и ще се стегнат. Отделно специалности с пренасищане на кадри (икономика, право и др.) да се направят платени да няма държавна поръчка и готово.
18
1
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 3 години
Проблема не е само бройката но и качеството. Преподавателите са комунистически антики нямащи връзка с реалността. За тях само Ленин, Сталин и това е. Какви глупости мислят в това министерство. Прави се по следния начин. Когато един студент завърши и ако започне работа, работодателя подава информация на каква длъжност е започнало лицето. Ако не е по специалността университета трябва да върне парите за този студент на държавата (създал е ниско качествен продукт който е непотребен на икономиката)
17
0
 
5
 
! Отговори
X преди 3 години
ЗАБРАВИХ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ НИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА-СИЛНА РЕДУКЦИЯ
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28. И как тогава в момента съм на 4000+ лв. работна заплата, завършвайки точно една такава псевдоакадемия? Точно в тези псевдоакадемии се учат неща, които реално в момента се търсят на пазара. А не както повечето ВУЗ-ове, преподават неща, които не се използват от 20 години.
15
0
 
4
 
! Отговори
x преди 3 години
ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ РЕДУЦИРА/ДА СЕ НАМАЛИ КАТО БРОЙКА/ В БЪЛГАРИЯ-УНИВЕРСИТЕТИТЕ,СЪДИЛИЩА И ПРОКУРАТУРИ,ТАКСИТА,БОЛНИЦИ,ЧИНОВНИЦИ В ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ/ИМА ВЕЧЕ КОМПЮТРИ НАВСЯКЪДЕ/,ФАКУЛТЕТИТЕ ПО ПРАВО/НИКОГА НЕ СА БИЛИ ОКОЛО 10 НА БРОЙ-ВИНАГИ ЕДИН/,ДЕПУТАТИ,ПАРТИИ/ОКОЛО 400 БИЛИ/,НАМАЛЯВАНЕ ИЗДРЪЖКАТА НА РАЗНИ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ.ПРЕНАСОЧВАНЕ НА РАЗХОДНАТА ЧАСТ НА БЮДЖЕТИТЕ/ДЪРЖАВЕН И ОБЩИНСКИ/ В ДРУГИ НАСОКИ,ЗА ДА С БЛИЗО ДО ХОРАТА.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В момента точно икономисти се търсят!"

И от кога имаме ИКОНОМИКА, та трябва така спешно да я управляваме?
На нашата икономика и трябват не икономисти, а гробари.
Да почива в мир.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И ДЕПУТАТИТЕ, И АГЕНЦИИТЕ, И БРОЯ НА ОБЩИНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕДУЦИРАТ НЯКОЛКО ПЪТИ"

Да де, ама ти и сега имаш СЕРИОЗНА безработица. Ако ги оставиш и тия търтеи без работа, РЕВОЛЮЦИЯТА е на вратата. За това са ги пуснали да папкат /от мен и теб/, та поне крадците горе да останат живи да се порадват на заграбеното /за известно време/.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че е провинцията да ражда нормални истински кадри, които да станат истински инженери, че иначе в големите градове тия частни академийки в които за 6 месеца произвеждат някво изпoвpъщано на което казват "това са топ специалисти", нещата не вървят на добре. И медиите да им излъчават платени репортажи (реклама) на тия частни академийки (примерно софтуерните).
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости!
В момента точно икономисти се търсят!
Излишъкът е при ИТ специалистите и ще обясня защо:
Защото медиите досега дрънкага грешна информация, подбутвана от разни частници. Първо тези с частните софтуерни академии и второ с тези, които искат да имат нископлатени роби, които да им вършат мръсната работа.
Обаче хората искат лесното - като са мързеливи и глупави и не могат да завършат ФМИ или КСТ (или КТТ) в ТУ, тогава отиват в тия лесни псевдоакадемии, където се дава китапчето за 6 месеца!
10
4
 
13
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 3 години
Крайно време беше , сега студентите плащат "жълти стотинки " и затова им е все тая кой какво ще им преподава и въобще дали ще се го видят преди сесията.
Студентите продължават с навиците от ученическите си години , да се скатават , да не ходят и т.н. , но не си дават сметка ,че на преподавателите им е все тая дали някой ще научи нещо , а 4-те години си минават за нула време и излизаш визшист-консултант.
9
6
 
7
 
! Отговори
Дарвин философ преди 3 години
Ами пълни глупусти ,30 % от позициите в сайтовете за работа са за хора с икономическо образование.Или университетите си измислят позиции в сайтовете или просто на младежите не им се работи за 400Е .... Аз 10 години не работих в Бг след като завърших.Правих 5-6 месеца на запад после 1-2 години си лентяйствам в БГ сещаш се нале.Амо после кака ви спря да ме пуска (Фейкбук е виновен)
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излишък на студенти е навсякъде и в информатика наводниха и все повече безработни, защото много студенти завършват а няма работни места и заплатите са далеч под ЕС.
7
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До Анонимен11
Хайде да не се обиждаме,а? А сега се върни,и бавно прочети пак, за кой технически ВУЗ става дума,и в София ли се намира.Впрочем, мога и за твоя вуз,с двойните дипломи, да кажа нещо, конкретно,но едва ли ще ти стане приятно от това. А съдейки по руската дума,с която ме нарече,вероятно сме и набори. Наборе,колега,в един цирк сме играли,знаем си номерата.Преподавал ми е още Брадестилов.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземи се стегни и учи инженрство , информатика или физика..

И те напускат България заради ниските заплати и безработица, Най-много безработни има инженери, физици заради закриване на държавните фирми и АЕЦ, а в информатика намаляват работните места защото компютри ги заместват.
5
6
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
да бе ние стоим по този начин днеска вървеики си по центълра на малкото ни градче ловеч загледах една дама заради която съм излезнал от неините детски години същата тази мила дама ме характерезира пред неините приятелки може и луд да мее изкарала по този повод мила моя приятелко аз отдавна съм изменен знам че цялата ви компания ме мразите от дете само заради един голям елемент за мен тоя елемент е никои но както казал господ за всеки влак си има пътници от такива като тая с основно образование