Неделно Рибново: Булката, женихът, сватбата

Пускат музиката, площадът се изпълва и селото посреща Фейзи и Пембе
28 фев 2017 12:30,
57

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

20-годишните Фейзи Сираков и Пембе Хаджиева се взеха в Рибново. От неделя те са официално съпруг и съпруга.

3500 жители на малкото родопско селце станаха свидетели на тяхното събитие, защото тук е така – цяло Рибново празнува, когато има сватба.

А те – сватбите, никак не са рядкост, цяла зима са празненствата им.

На чеиза на булката, който в събота бе изваден на показ пред къщата на родителите й, може да завиди всеки новодомец. Одеяла, килими, покривки, дрехи, легла, техника - всичко, необходимо за първите стъпки на едно младо семейство.

В неделя по обед на площада пускат музиката. Булката и младоженецът - с огърлици от банкноти, повеждат първото хоро. Площадът се изпълва с хора. Гледката е уникална. Веселбата продължава часове и после се мести в кръчмата.

След почерпката, в следобедните часове, през селото минава дара на младоженеца, който по традиция е по-скромен от този на булката. Следва гелината (ритуалът по изрисуване на булката – бел.ред. ), която продължава само няколко часа. Ще шарят Пембе. Лицето й ще бъде изрисувано и налепено с пайети. Така гледайки в огледало, тя ще излезе от бащината къща за да влезе в новия си дом.

Вижте кадри от втория ден на сватбата на Фейзи и Пембе в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
6
 
! Отговори
Някоя преди 7 години
И не са се обличали с шалвари. Да не говорим, че всички жени са облечени сходно и имат еднакви кърпи на главите си. Това е наложено от някой, които им е казал, че така трябва да се обличат, вероятно местният имам. И в други родопски села хората тачат и поддържат традициите си, но определено не изглеждат по този начин (лица облепени с пайети, накичени с гирлянди и облечени с шалвари). Истината е, че тук се наливат доста пари от Арабския свят...
47
0
 
6
 
! Отговори
Някоя преди 7 години
Нямам нищо против хората, ама да не обясняват ( така също и коментиращите), че това били традиции и хората от Рибново си ги пазили. Традиция е може би събирането на чеиза или боядисването на лицето на булката в бяло, ама едва ли преди примерно 100 години са я облепвали с пайети и са и закачали гирлянди, вместо воал. Както и едва ли присъстващите са се кочили с гирлянди...като коледни елхи. И българо- мохамеданите ( т. нар. помаци) са имали същите народни носии, както и българите християни...
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 50 "твърдяно". Извинете.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помаците са българи. Всичко друго твърдят е неточно.
44
8
 
2
 
! Отговори
Помаците преди 7 години
Помаците нямат български произход, освен онези който са деца на смесени бракове.В района на Рибново има над 70 помашки села. В нито едно село няма археологични останки или писмени документи за какъвто и да е български произход освен фалшивите изфабрикувани доказателства на възродителите. Да намират се и християнски археологични останки, но те не са български а са - византийски! Български йок, химера. Помаците се български граждани , коренно население и толкоз. Произхода е работа на самите помаци
43
0
 
3
 
! Отговори
нелито преди 7 години
До АнонименТака е, но не забравяй една малка подробност- че са мюс.....и!
42
0
 
5
 
! Отговори
нелито преди 7 години
До Румяна ЛазароваКаква идентичност бе - друговерска! Идентичността на почитателите на Алла...х!
41
13
 
11
 
! Отговори
Румяна Лазарова преди 7 години
Красиво, шарено и живописно, на мен ми харесва. Тези хора така запазват своята идентичност и традиции.
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
красив обичай
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези хора са измъчени и сватбите ги разтоварват,знаете ли колко семейства са разделени,защото мъжа или жената са на работа в чужбина и на всичко отгоре гледат и тютюн,а някой каза че има давали пари да се забиват жените,това е смешно и никак не сериозно.Трудолюбиви хора,въпреки че доста от тях са с образование не се унижават да работят ,за разлика от едни други българи.
38
1
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Снимките отразяват един ритуал, който отдавна е изчезнал и е непознат за всички останали хора от тази общност. Жалко, че етнографи, историци не се интересуват от изследването на подобни артефакти, които и в Рибново, представляващо един де факто резерват, в добрия смисъл на думата, ще изчезнат скоро.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИнтересноСпоменава се, но явно четете избирателно ;)
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време разделно.
35
2
 
26
 
! Отговори
Социаглист преди 7 години
До Анонимен 36Хубави, добродушни, приветливи и духовно чисти хора ама будали щот нащо мeкepe Догански от години ги води за носа кат офци!
34
10
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 7 години
Защо не се споменава на колко са години младото семейство. И въобще лице от гражданското състояние участва ли там.
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди време така се случи, че пътувайки из Родопите попаднах на сватба, като сватбарите бяха задръстили пътя и се наложи да спра. От любопитство и интерес загасих колата и слязохме да погледаме. Цялото село беше на сватбата и поканиха и нас да присъстваме. Нагостиха ни, дариха ни с кърпи, поздравихме младоженците. Добродушни, приветливи и духовно чисти хора. Дано успеят да се съхранят и за напред така!
32
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз младеж от Афганистанмене пусна тук Бъчвароваживее тук види европейски ценностиаз иска дава мене соц.помощ като в германиямой татко дава 5 камили си купя такава булкааз бия не много съгласно нашите традициивие трябва живее като мои традицииние прави тук шериаттези трябва сменят техните традиции с нашите афганистански
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги преди избори се сещаме за Рибново. Случайност?А ако съдите за хората по сватбеното им облекло, това говори за вас, не за тях. Поопознайте ги хората и тогава ги съдете. Аз съм убеден, че няма да останете с лоши впечатления.
30
3
 
8
 
! Отговори
Имате ли представа преди 7 години
колко пъти по високи, в сравнение със средните за страната, бяха заплатите на "експертите" от идеологическите звена на ЦК на БКП и на подобните институции на национално и регионално ниво?Те "громяха" религията и "градяха" самосъзнанието на хората - представите им за принадлежност към единна, модерна нация.Къде са сега тези високоплатени "експерти",да ни кажат защо това хубаво младо момиче се маскира като бабарок и живее по каноните на Корана?Сега са бизнесмени, те и децата им. Пак с наши пари
29
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първобитно общински строи и тези хора гласуват, за моето бъдеще, ужас