От -7 до +25°C – времето през вечно несигурния март

През първите десетина дни времето ще е предимно облачно
1 мар 2017 12:00, Боряна Павлова
3
От -7 до +25°C – времето през вечно несигурния март
Снимка: архив Bulphoto

Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 20 и 25 градуса, съобщи Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

По думите му през тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, а в планините - между 60 и 90 л/кв.м.

В началото на март през страната ще премине бърз студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали дъжд, който през нощта срещу 2 март в Предбалкана и по високите полета ще премине в сняг, но бързо ще спре. Ще е ветровито и температурите ще се понижат. От 3 март ще започне затопляне, което ще продължи до 7 март. През този период ще бъде предимно слънчево и топло, в много райони максималните температури ще достигат до 20 градуса.

През последните дни от първото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, които в края на десетдневието с понижението на температурите в Предбалкана и по високите полета ще преминат в сняг. Температурите ще се доближат до климатичните норми.

През второто десетдневие времето ще се задържи променливо, динамично, с температури близки и по-ниски от обичайните. След временно спиране на валежите и относително повишение на температурите, още към 13 март отново ще завали и температурите ще се понижат.

Има вероятност за създаване на валежна обстановка и за значителни валежи, които в Северна България и високите полета ще са предимно от сняг, а в Южна България и по Черноморието от дъжд. С прекъсвания ще превалява до края на периода.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото на периода валежите ще спрат и температурите относително ще се повишат. В средата и края на десетдневието отново ще има валежи и временно понижение на температурите.

В климатичната справка на НИМХ-БАН се посочва, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините по 3-4 дни вали сняг.
 
Март е месец характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 2 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 11 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 41 минути.
 
Фазите на луната през месеца са: на 5 март - първа четвърт, на 12 - пълнолуние, на 20 - последна четвърт, а на 28 март - новолуние.
 
Астрономическата пролет настъпва на 20 март в 12:29 ч.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
33
 
! Отговори
бай Минчо преди 4 години
Синоптиците по телевизиите са или секси-кифли, или глупостници /Чолаков/ .Целта е зрителя да се разсейва.
"Времето ще е предимно-преобладаващо, на места с временни пормени"
Иначе за 2 - 3 дни напред може да се предвиди, другото е ...Румборак-магьсник трета категория.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амплитуда от 33 !!! градуса!
А после баламите ще ми разправят, че нямало глобално затопляне. :)