Забравените в държавата: Възрастни, но с увреждания

Бирсен е на 33 г., но е с увреждане. Как живее семейството му?
1 мар 2017 07:11,
38
Забравените в държавата: Възрастни, но с увреждания
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще ви разкажем за сблъсъка на една майка... с държавата. Синът й е със 100% инвалидност, но тъй като е пълнолетен, не получава допълнителна финансова помощ.

Допреди година жената е била негов личен асистент, но след приключване на програмата семейството трябва да разчита само от инвалидната пенсия на младия мъж.

На 1 март Бирсен Ахмедов ще стане на 33 години. От раждането си е прикован на легло от детска церебрална парализа. Заради спиране на програмата за лични асистенти майка му Бахтишен е в безизходица.

"Той, откакто си е роден, е на легло и има нужда от постоянни грижи… някой да ми го гледа. Трябва да му плащам от порядъка на 500 лв. Каквато и работа да работя в Русе, примерно ще изкарам 600 лв. и примерно 500 като дам, аз какво правя", разказва пред Bulgaria ON AIR Бахтишен.

В момента семейството се издържа с 220 лева, колкото е пенсията на момчето. Бащата е напуснал работа по здравословни причини, а майката се грижи денонощно за сина си. Често се налага да се викат лекари у дома им, тъй като момчето е на легло.

От общината признават, че часовете и заплащането за личен асистент са малки. По-рано социалното министерство е отпуснало по проект 1 млн. лева за период от осем месеца. Сега парите са двойно по-малко, а времетраенето на проекта – три пъти по-дълго.

И според институциите, и според родителите е крайно време да се помисли за хората с увреждания над 18 години, които са изоставени от системата. Едно от предложенията е да им се осигури поне една минимална заплата като доход, за да могат да покриват елементарните си нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ как да стане това момче и да заработи минималната заплата бе ****. Дано наистина никога нямаш деца и не размножиш малоумието си, че горко ни тогава.
16
1
 
11
 
! Отговори
no name преди 7 години
Боже, като чета коментарите и ми става зле. До там ли стигнахте бе "хора" да злобеете за парите на болните. Г-дина дето го е яд, че той ще си скъса дупарата от бачкане за тая мин.заплата пък видиш ли човека на легло ще я получи на готово - сигурна съм, че всеки с увреждане с радост би си сменил мястото с някой здрав и яко бачкащ. На такива хора и семействата им трябва да се помага. Точка. Който е на собствен ход и обща храна да не мрънка, а да бачка. Няма нищо по-лошо от това да си болен!!!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7Чудя се наистина с какво родителите на деца без увреждания не заслужават помощи каквито взимат родителите на деца с увреждания. Дали да не се замислиш малко? Дали един човек на когото детето му има инвалидност и изисква постояни грижи може да работи като друг такъв на когото детето му няма тези изисквания? Хайде моля те заради такива като теб сме на това положение.
14
4
 
13
 
! Отговори
Зиг преди 7 години
На всички, които изливат злобата си тук по тази тема - пожелавам такива деца или внуци. Никога няма да разберете какво е, докато не е на вашия гръб, защото сте заслепени от егоцентризма си. Пък тогава да видим кои са *** виещи ***. На останалите пожелавам здраве и Честита Баба Марта!
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това са истинските трагедии на хората, всеки ден, всеки час, за това трябва да се говори по медиите и в парламента, да се взимат мерки и да се помага на тези хора. Вместо това ни занимават с прости*утки, футболисти, Бойко (на който му целуваха ръка, щях да повърна) и всякакви други безмислици. В това време инвалидите и възрастните хора на българия мизерстват, ядат по едно кисело мляко на ден с кренвирш и малко хляб и плачат по аптеките, защото не мчогат да си кепят лекарства! СРАМ И УЖАС!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нашето семейство е същото, поне майка ми и баща ми работят на смени, и така са си подредили смените че да има продължително време човек при брат ми, който е в същото положение като това момче. Е случва се да има разминаване и да остава за няколко часа сам, но по-добре от колкото да мизерства със 130 лв. +90 за придружител. Не сте прави като казвате не работят не заслужават достойна пенсия, какато казваше майка ми който завижда на такива хора, нека да изпадне в тяхното положение.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега е демокрация и пазарна икономика и пари за такива хора няма.
10
1
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Държавата доколкото е останала такава е мащеха за едни и майка за други. Докато продължава избирателното наливане на социални за група пара.зити които не полагат и ни най-малко усилие за приобщаване ще е така.
9
1
 
3
 
! Отговори
Aisberg преди 7 години
Napravo sme prosta I tapa dargava xi4 ne pomaga me na naroda si evala na grugite dargavi pari vinagi Se otpuskat pri takiva nugdi a nie kakvo pravim dargavata gi vzima v texniat dgob ili s dve dumi krade ot naroda
8
1
 
16
 
! Отговори
Az преди 7 години
Какво да кажа...близък с инвалидна пенсия от 126 лв,починали родители...Първи опит за увеличение на пенсията:не може няма стаж,е как да го има като е болен...Втори опит поне да вземе процент от пенсията на покойните си родители:не може....да се е разболял до 16 години...А ако беше швед....
7
9
 
11
 
! Отговори
788 преди 7 години
Абе се ни занимават с проблемите на малцинствата,все статии за тях ,а за истинския българин нищо, кучета го яли ,да ви .......на толерантноста и сичкото аман
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Настъпват избори и ББ може би ще отиди при момчето за да си направи реклама.Държавата ни никога не се е грижила за хората с увреждания.
5
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 6. Аз не злобея. Нямам нищо против да се помага на такива хора, но всъщност това малко или много дискриминира останалите граждани. Смятам, че ако ще се дават пари на едни, трябва да се дават и на останалите. Примерно въвеждане на ББД. С какво примерно родителите на нормални деца заслужават по-малко да вземат и те такива помощи? Нима отглеждането на дете без медицински проблеми не изисква средства, време и нерви? Ако се въведе базов доход от 700-800 лв. тогава ОК.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко са ни депутатите. Само 240 с 3 Бона заплата.
3
2
 
27
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Държавата трябва да организира грижите за тези хора чрез социалните служби , това е ролята на държавата а не само грижата за чиновници и военни.Не е необходимо да се нарича минимална заплата за да не се дразни господина който се скъсва от бачкане за д я получи.
2
48
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не става така. Едни да бъхтят цял месец като ненормални за тази минимална работна заплата, а други да ги взимат ей така. Съжалявам ги, но всеки да си носи кръста както се казва. Аз лично не се виждам като родител и за това няма да имам деца, но ако някога реша да си направя, напълно разбирам, че държавата не ми е длъжна и ще си ги гледам.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Изоставени от системата..." каква система, системата е: кради, колкото можеш повече, ти не си обикновен човек, ти си божество, щом са те избрали да управляваш, са ти разрешили да вилнееш...!