На протест в Труд: Задушлива миризма от завод трови жителите

Проверка обаче показва, че няма замърсяване
2 мар 2017 22:49, Василия Пейчева
10
На протест в Труд: Задушлива миризма от завод трови жителите
Снимка: Нова тв

Жива верига затвори главния път Пловдив - Карлово. Десетки жители на село Труд обещават гражданското им неподчинение да продължи, докато не бъде спряно обгазяването, на което твърдят, че са подложени, съобщава Нова тв.

Задушливата миризма, с която централата трови от близо 2 години селото, изкара за трети път на протест жителите на Труд.

В завода се преработва силаж и оборска тор. От тях се добива биогаз чрез ферментация. Управителят твърди, че производството не замърсява въздуха. Няма наднормен шум и не се отделят опасни газове. Това показала и последната проверка на Министерството на екологията.

Екоинспекцията е извършила до момента 20 проверки. И е съставила три акта. Две от глобите са платени, третата се обжалва в съда. От вчера подвижна станция на екоминистерството измерва въздуха в селото на различни места.

Хората в селото обвиняват екоинспекзцията, че проверките им са фиктивни, а протоколите не отразяват замърсяването.

За да потуши напрежението в селото, Министерството на екологията ще продължи и следващите 14 дни да следи състоянието на въздуха в Труд.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 2 години
А преди време във всички села имаше миризма на тор, блееха животни, улиците бяха пълни с хора. Сега вече сме много по напред-чист въздух, никакъв шум, пълно спокойствие. Като в гробища.
4
0
 
7
 
! Отговори
Жител от Труд преди 2 години
Аз живея в това село,но съм далеч от фабриката и миризмата не се усеща при нас,нооо....в тази част от селото покрай фабриката е направо ужас,като изпуснат газовете не се трае,абсурд е да си отвориш прозореца...газът може да не е отровен,но е много неприятен за дишане.Във Труд за разлика от повечето Български села има много деца и бебета,които си представете какъв въздух дишат .Някой продаде селото на тези и се нагуши с много пари,а сега най нагло идва да протестира с нас...не визирам новия кмет
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се сещам за случай от последните 20-30 години някоя проверка да е установила нещо, което да засегне едрият бизнес. Виж ако беле някое малко магазинче или цехче със сигурност щяха да открият безброй нарушения.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите трябва да бутилират чист въздух и да го изнасят това трябва да е единственният бизнес в Бг.
1
2
 
9
 
! Отговори
Iantra преди 2 години
Bravo!
Draj se trud, ne se otkazvai!
Utre na stachka za belgiiski zaplati v rbg!