Нова мода в София: Паркираш неправилно, шарят колата със спрей

Вдигането на чистачките явно не върши вече работа
2 мар 2017 07:00,
316
Нова мода в София: Паркираш неправилно, шарят колата със спрей
Снимка: Facebook

Софиянци наказват неправилно паркирали шофьори, като шарят с графити и надписи колите им. От началото на месеца редица автомобили осъмнаха с графити из кварталите. За да се отърват от срамния надпис, собствениците ще трябва да се бръкнат с над 1000 лева за пребоядисване, пише "Монитор".

До саморазправата хората прибягват, защото институциите са абдикирали от задълженията си и хората сами се опитват да въдворят ред. За целта гражданите се въоръжават със спрейове, с които изписват "Махни колата". За това алармираха бдителни граждани във Facebook.

Под снимка с наказана кола хората масово изказват неодобрението от своеволието. "Не е това начинът, но вече ставаме роби на тези автомобили. Всеки комплексар си купува трошка без значение дали му трябва или не и всички трябва да понасяме това. Жалко че няма институции, които да заместят спрея", е написал Костадинов. Според Михалев пък всички "тревни и тротоарни площи станаха паркоместа и аз да съм пешеходец - ще го направя, писна ми колите да са на тротоара, а аз да вървя по пътя или в някоя кал...".

Столичани регулярно се организират при акции по масово вдигане на чистачките на неправилно паркирали автомобили. При тази форма на протест няма материални щети, а шофьорите веднага забелязват отправената по този начин забележка.

Преди време пък будни столичани проведоха акция "Паркирал си като идиот", като лепяха и стикери "Аз искам да бъда инвалид", "Извинете ме, че съм простак", "Аз съм идиот". Във форумите непримиримите граждани обсъждат, че не трябва да нанасят поражения върху автомобилите на наглите шофьори и затова е по-добре лепенките да се поставят на прозорците на автомобилите.

В централната част на София пък се води истинска битка за тротоарите и местата извън платената синя зона. Собствениците на гаражи превземат тротоарите пред тях с падащи антипаркинг стълбчета. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
4
 
! Отговори
Е преди 7 години
СУПЕР
153
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 162Що на мене некой не ми напръска аудито ще го спукам от бой.ти си лесен - като го напръскат вместо да даваш 1000лв за пребоядисване можеш да дадеш 500лв за ново ауди :)
152
7
 
5
 
! Отговори
Категоричен преди 7 години
Отлично решение!И някой " дЖам " даже да се потроши.
151
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българинами колкото ти е акъла - толкова са ти и мечтите... отделял от залъченцето си той да имал на този несправедлив свят една прилична кола, ах каква романтика :D
150
3
 
11
 
! Отговори
До Българин до 150 преди 7 години
Не си единствения, който си вади хляба с автомобила. Но през последните години манталитета и възпитанието ни тотално се подмениха.Неодобрявам причиняването на щети по чуждо имущество, но и всеки ден ги гледам тия за "по-малко" и ако ги питаш повечето са за само за "5 минутки", но не им пречи да ги няма и час. Да не говорим, че много често само няколко метра нагоре/надолу от мястото на спиране/паркиране има свободни места, но *** ще спре на аварийки на втора линия с риск да спре трамвая/тролея.
149
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за това "понякога няма места и си принуден да паркираш неправилно" - няма такова нещо. Обикаляш, търсиш място. Ако няма, паркираш по надалеч и вървиш пеша до където искаш да стигнеш. Иска се малко уважение към другите граждани. Ако го нямаш, и към теб няма да се отнасят с уважение. А на този с аудито, който щял да спука от бой този който му го надраска - не се знае на какъв човек ще попаднеш. Да не стане обратното.
148
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хрусДавам рязко назад и удрям колоната на нарушителя, усуквайки му купето.и така докато някой ти усуче носа с дупките нагоре да събира дъждовна вода
147
3
 
9
 
! Отговори
Те така! преди 7 години
До БългаринПак да повторя: Вие сте агресивен човек, който се различава от боядисващите вандали единствено по това, че си е купил кола. Що се отнася до заканите , сигурен съм, че ако художникът се окаже с неподходяща физика, то реакцията Ви ще е изключително миролюбива. Нищо лично, просто такъв е моят опит с подобни юнаци!Лек ден!
146
3
 
8
 
! Отговори
До Българин преди 7 години
Още днес си купувам спрей. Ще боядисам и теб и колата ти. Ако си на място - само теб. Искаш да извършиш 2 престъпления. Неправилно паркиране и нанасяне на телесна повреда. Аз също ще извърша 2. Увреждане на чуждо имуществто и прекомерна самоотбрана. Стрелба без необходимост. Щом ще се рисуваме - и аз мога. Навит ли си да пробваме ? Кажи къде паркираш.
145
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 162а теб дали не могат да те спукат... то така ако започнат да се млатят хората баси първобитния строй дето ще настане... ама явно на такива като тебе полкова им е пипето.
144
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е надраскана колата, явно наистина е била паркирана брутално. Ако е паркирана така, че да създава малко неудобство за пешеходците, едва ли някой ще я надраска. Но когато е паркирана така, че да запуши пешеходна зона и да трябва да се изложиш на риск или да се оплескаш целия с кал, за да я заобиколиш, гарантирам че не малко пешеходци ще се вбесят и ще искат да я надраскат.
143
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българин 150 - спри така в Германия или САЩ и пак се оправдавай дали си за лекарства, караш болен, спасяваш живот или ядеш баничка. Проблема си е твой. Дори да спасяваш живота на болно дете - спреш ли неправилно - плащаш. Извади едни 500 евра и другия път ще внимаваш. Ако спасяваш живот - ще си страува да си платил 500 евра за спасяването на живот. Ако ядеш баничка - може и да е била вкусна баничката за 500 евра. Ти си знаеш. Закона е за всички. В него не е записано "за малко може". Пише НЕ МОЖЕ
142
6
 
8
 
! Отговори
майорски преди 7 години
До Българинами научи се да паркираш бе Българино ...то си има правила !Аз на такива хота пари бих им давал за спрйове ...!
141
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от провинциятамного криво разбрана ти е демокрацията, типично по български.А кола почти всеки може да си купи...има коли и по 100 лв и по 100 000 лв - за всеки джоб, а това че ти си имал възможности е много хубаво, но хората не са длъжни да вървят по шосето, защото ти си си цопнал колата на тротоара.
140
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е едно много хубаво нещо, което се появява в едно социялно отговорно общество, когато държавата не е в състояние да се справи със даден проблем хората започват сами да намират решения !!!Между другото подобни неща съществуват в Русия от 10 години ... нарича се СтопХам.вижте в Ютуб. ..има уникални филмчета ...... но са за хора които разбират руски....
139
2
 
14
 
! Отговори
хрус преди 7 години
Редовно ми запушват гаража. Имам 2 коли. Давам рязко назад и удрям колоната на нарушителя, усуквайки му купето. После, докато я оправят, карам другата. Писна ми да не мога да си свърша работата, защото някой "аз само за малко".
138
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що на мене некой не ми напръска аудито ще го спукам от бой.
137
2
 
7
 
! Отговори
бакшиш преди 7 години
Добра гражданска инициатива, но едва ли могат да си дадат сметка, че примерно такъв като на снимката не пречи или може да бъде заобиколен за да бъде вкаран в убийствен разход. Едва ли някой от тез "умници" може да има трезва преценка изобщо за всеки един случай на нарушение. Бих разбрал и подкрепил това, ако някой е паркирал пред вход или запушил друг автомобил така, че да не може да тръгне.
136
5
 
6
 
! Отговори
Германия преди 7 години
Понеже ви виждам тук повечето не сте излизали в чужбина, а аз живея на запад в Германиа, да ви светна, че тук при мен в Германия такова нещо никога не може да се случи, хората тук при мен на запад имат култура, не като в България.
135
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я каква "новичка" снимка има към тая новина... на има-няма 1 година от кв. Полигона. А въпросната каруца с врачанска регистрация е снимана след като беше преместена от средата на улицата където всички се чудеха как да я заобикалят поне няколко месеца, заради което най-вероятно е била надраскана