Близо 800 кукери гониха зимата и злото в Стара Загора

Общо 19 групи от цялата страна огласиха града
10

Снимка: Община Стара Загора

Навръх Тодоровден Стара Загора посрещна кукери, бабугери, арапи и разни други страшилища, които гониха зимата и злото, за да дадат начало на пролетта.

Общо 19 групи от цялата страна огласиха градския площад. Групите са участници във Фестивала на маскарадните игри, който за 19 пореден път се провежда в Стара Загора.

Началото на празника постави пъстро дефиле, което премина през централната улица на града. Над 3 часа площада пред Общината беше огласян от мощния звън на огромните хлопки и звънци, с които шумните тълпи от кукери прогониха злите сили.

5-членно жури в състав Крум Георгиев – носител на Световен Оскар за фолклор, доц. д-р Евгения Иванова – етнолог, доц. Злати Златев – художник, Юлия Славова – ръководител на Школа по изобразително изкуство и Кирил Кирчев – хореограф оценяваха групите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези диващини за мнозина представляват "православни християнски" ценности, също "тричането" на кучета, както и доста други подобни вещерски ритуали, отразявани нашироко от т.нар. "медии".
6
4
 
7
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Какви са тези кукери бре? Ние да не сме бушмени от поречието на Амазонка? Затово светът ни има за диваци.Гонят злите духове , а ? Ама те са в НС.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТДа не би да те привличам ?! Бъркаш се.. не съм подобен на теб
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТПриятелите на Путин са олигарси. Дъщерите му са женени за олигарси. Най одбрият му приятел и виолончелист е офшорен милиардер. По твоята логика, какъв е Путин ? Честен човек ?
3
3
 
8
 
! Отговори
:) ???? преди 7 години
В София пък Нона Йотова се разходи по улиците на кон, а кака Корна също се качи на кон, но край София, в шоплука.Какво да ги правиш, чудят се как да предизвикат интерес.
2
7
 
3
 
! Отговори
олеле преди 7 години
Ако вече 800 е голямо число, олеле....
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най успешно се гони злото там където го има вповече и по точно на Позитано.