Дом за кратко: Сирийските бежанци, намерили мир във Видин

Справят се в България, но мечтаят да се върнат в родния Дамаск
4 мар 2017 10:16,
89
Дом за кратко: Сирийските бежанци, намерили мир във Видин
Снимка: bTV

Едно сирийско семейство живее неотдавна във Видин. Те са избягали от войната в Сирия, но не искат да бъдат наричани бежанци. Те са гости.

Живеят в една от най-красивите сгради в центъра на Видин. Най-малкият член на семейството е Малик – на 3 години. Преди него е 6-годишната Малас. Тя вече се справя доста добре с българския език.

Сестра им Сима е в девети клас, признава, че в началото й е било трудно с езика, но е получила помощ от учителите си.

Децата и родителите им напускат родния Манбеж след разрастването на войната в Сирия. Поемат първо към Турция, в България идват преди около три години.

"Тук имаме роднини, затова дойдохме в България", уточнява бащата в семейството Ахмед Шейх Ахмед пред bTV.

Бащата пътува между Турция, Сирия и България. Станал медик в Русия, в Дамаск завършил съдебна медицина, а в Алепо се сдобил и с юридическо образование. Освен като лекар работи и за организации като "Amnesty International” и за Human Rights Watch.

"Преди месец бях в Сирия. Сложно е положението, войната е между много групи. Вече има вътрешни групи, които воюват една с друга", споделя той

Съпругата му все още не говори български и страда за Сирия.

"Всичко е добре тук, но ако там всичко се оправи ще се върна, мои приятели и останалата част от семейството ми са там", казва Рауа.
семейство бежанци

В семейството има още едно дете - 22-годишният Абаа, когото приятелите му наричат Ибо. Той движи семейния бизнес и заради него пристигнал в страната ни още преди пет години.

Приятелката на Абаа и най-голямата от сестрите в семейството, както и част от бизнеса, са в София.

"Тези сирийци, които са дошли тук като бежанци или небежанци, са дошли като гости и повечето от тях, когато войната в Сирия приключи, ще се върнат там. Бежанците, които са в Германия и в други страни в Западна Европа, дори и те ще се върнат. Там е домът, там е земята, мечтите, родината и всичко. Затова умолявам българският народ да гледат на сирийците тук като на гости. Те няма да живеят тук завинаги. Преди време хора от вас, от Европа, са идвали като бежанци в Сирия, в Алепо. И така историята на всички народи се повтаря в този живот", напомня Ахмед Шейх Ахмед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
Статистиката съм е взел от познати, които работят с бежанци в центровете на ДАБ в София. Това не е някаква тайна. Прочети интервюта на директори на ДАБ, които ги има в интернет. Май ти не си виждал бежанци и не си наясно.На мене по работа ми се е налагало често да се сбсъсквам с тях.
67
4
 
7
 
! Отговори
Днес преди 7 години
гости, утре родата с претенции за джамия, догодина Косово. Всички знаем, че ще се стигне до там, но някои заради пари, други от глупост, си кривят душите да защитават арабите.
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ракетни специалисти за космодрума във Видин. Направо към алфа центавър да летят, може и за бета ако имат гориво.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наистина пропагандабива те в пропагандата. Тая статистика обаче от къде я взе?!! Ти въобще срещал ли си бежанец или си като оня смърф дето мразеше да мрази!
64
3
 
8
 
! Отговори
Наистина пропаганда- преди 7 години
То затова и в белите страни като Канада и Австралия си има точкова система и образовани специалисти се допускат. Ако са лекари и програмисти да кажем да дойдат.Ама защо не кажете истината, че сигурно от 1000 човека дето влизат тука -1-2-*** има с висше образование и що годе са нормални хора, ами останалите необразовани, мръсни и озлобени какво да ги правим ?
63
3
 
10
 
! Отговори
Наистина пропаганда преди 7 години
Значи хубаво този човек явно е лекар. Но колко са такива ? Знаете ли, че от емигрантите, които влизат тука над 99 процента са с основно образование или никога не са ходили на училище. Освен това повечето от тях никога не са работили и не желаят да работят. За ценностната им система и липсата на хигиена излишно е да се коментира.
62
1
 
5
 
! Отговори
Легално преди 7 години
ли са преминали границата? Ако не - значи са престъпници.
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗа мигрантите трябва да има ограничение,както в САЩ.
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До християнинДобре е да им се изградят удобни лагери близо до страните,със мюсюлманска религия и бризки по етнос.Интеграцията на тези хора в ЕС,се провали.Създават се трайни проблеми за държавите в ЕС.ЕС може да помага на тези лагери финансово,както и за възстановяване на държавите им след конфликти.Миграцията може да продължи,но не по този начин.С документи и кандидатстване.
59
3
 
13
 
! Отговори
християнин преди 7 години
От страна на хуманноста да си помагаме, но от религиозно-етническа всичко загрубява. Добре е да се насочат към страни с тяхното вероизповедание. Нямат работа при християните в Европа.
58
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от ВидинВидинчани напуснаха града в търсене на работа в ЕС.Но,останалите не са някакви безпаметни хора,с които всеки може да си прави,каквото иска.Те няма да позмолят някой,който се възползма от тежкото им положение,да им натресе мюсюлмани,завършили в Русия,да се настанят в центъра на града им,да получават помощи за бежанци и да въртят свой бизнес.Същите утре,ще доведат половината Сирия у нас.Има и друг начин да се увеличи населението там.
57
17
 
11
 
! Отговори
Един от Видин преди 7 години
До Една от ВидинНапротив, добре дошли са! Видин има отчайваща нужда от подобни оправни хора, които въпреки ужаса и трудностите, които са преживели знаят как да менажират живота си така, че да успеят и просперират. В момента Видин е населен основно с нефелници - необразовани дюлгери и сервитутки, които на върано куче хляб не могат да дадът. Затова е изостанал градът ни, защото свестните му граждани се изнесоха и останаха само изостанали ксенофоби като теб!
56
0
 
1
 
! Отговори
селчо преди 7 години
До анонимен 66Ирония,човече!
55
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 65Тука идва въпроса за 2-та милиона икономически емигранти от България, те защо не са тук да помагат на държавата си а са се замъкнали там където не ги желаят. С какво Ахмед е по-различен от Иван?!!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До селчопич имаш странна представа за гостоприемство? Тя май напълно съвпада с представата за гостопремство на "бежанците". Чудно в тоя случай, ти с какво си по-различен от тях?!!
53
3
 
11
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
Русия може и има интерес, но баба ти меркел покани бежанците с думите, че има място за всички. И нпо - тата, които работят за интересите на бежанци, не са финансирани от Русия, а от сащ. Факт.
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бежанците, които са в Германия и в други страни в Западна Европа, дори и те ще се върнат." познай кога ще се върнат в пустинната дупка от третия свят след като веднъж са живели в белия цивилизован свят в Германия с жизнен стандарт 50 пъти над сирийския
51
3
 
14
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Сега, като подпишат примирието, да се връщат обратно да си ремонтират държавата. Има нужда от млади, силни момчета. Няма да има и там студентски бригади.
50
4
 
13
 
! Отговори
селчо преди 7 години
А,бе Пешо,да взема да дойда у вас ,да хапна,да пийна,ако жена ти не е много грозна ,да я прасна и тъй,нали си много гостоприемен,да си живеем щастливо
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КолонизацияТочно така,това е руско масло.Да стягат куфарите скоро.Не са нуждаещи се.