Дом за кратко: Сирийските бежанци, намерили мир във Видин

Справят се в България, но мечтаят да се върнат в родния Дамаск
4 мар 2017 10:16,
89
Дом за кратко: Сирийските бежанци, намерили мир във Видин
Снимка: bTV

Едно сирийско семейство живее неотдавна във Видин. Те са избягали от войната в Сирия, но не искат да бъдат наричани бежанци. Те са гости.

Живеят в една от най-красивите сгради в центъра на Видин. Най-малкият член на семейството е Малик – на 3 години. Преди него е 6-годишната Малас. Тя вече се справя доста добре с българския език.

Сестра им Сима е в девети клас, признава, че в началото й е било трудно с езика, но е получила помощ от учителите си.

Децата и родителите им напускат родния Манбеж след разрастването на войната в Сирия. Поемат първо към Турция, в България идват преди около три години.

"Тук имаме роднини, затова дойдохме в България", уточнява бащата в семейството Ахмед Шейх Ахмед пред bTV.

Бащата пътува между Турция, Сирия и България. Станал медик в Русия, в Дамаск завършил съдебна медицина, а в Алепо се сдобил и с юридическо образование. Освен като лекар работи и за организации като "Amnesty International” и за Human Rights Watch.

"Преди месец бях в Сирия. Сложно е положението, войната е между много групи. Вече има вътрешни групи, които воюват една с друга", споделя той

Съпругата му все още не говори български и страда за Сирия.

"Всичко е добре тук, но ако там всичко се оправи ще се върна, мои приятели и останалата част от семейството ми са там", казва Рауа.
семейство бежанци

В семейството има още едно дете - 22-годишният Абаа, когото приятелите му наричат Ибо. Той движи семейния бизнес и заради него пристигнал в страната ни още преди пет години.

Приятелката на Абаа и най-голямата от сестрите в семейството, както и част от бизнеса, са в София.

"Тези сирийци, които са дошли тук като бежанци или небежанци, са дошли като гости и повечето от тях, когато войната в Сирия приключи, ще се върнат там. Бежанците, които са в Германия и в други страни в Западна Европа, дори и те ще се върнат. Там е домът, там е земята, мечтите, родината и всичко. Затова умолявам българският народ да гледат на сирийците тук като на гости. Те няма да живеят тук завинаги. Преди време хора от вас, от Европа, са идвали като бежанци в Сирия, в Алепо. И така историята на всички народи се повтаря в този живот", напомня Ахмед Шейх Ахмед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
17
 
! Отговори
Защо са тези лъжи? преди 7 години
Кога европейци за били бежанци в Сирия,че не си спомням?Кога сирийците са им отваряли църкви там и кога са им плащали издръжката?По-точно,кога българи са търсили убежище в Сирия?Да бъдеш гост означава,че домакините няма да ти плащат по 2000 евро на месец и медицинските,и образователните услуги да ти се заплащат от домакините.Печалбата от бизнесъа в България на тези сирийци ,отива в частните им сметки,вместо за издръжка,нали?
7
2
 
10
 
! Отговори
Валетнтин преди 7 години
Депортирай.
6
2
 
24
 
! Отговори
Индженер-гробар преди 7 години
Айде започнаха пак да идват инженери, лекари, физици, ИТ специалисти и космонавти от Сирия, Либия, Афганистан и Сомалия.
5
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:4 със сигурност не със твоята.Муслиманите живеем тук от както е създадена тази страна.Аз съм гражданин и ти не си този който ще ме изгони.Аз имам права толкова,колкото и ти.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дано е вярно. да не се окаже,че след медицината и правото на бащата,сина има бизнес като дюнерджия. тогава вече ще си мисля,че всички са "ядрени физици".
3
3
 
25
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Всяка педя българска земя е платена с кръв !Мюзлитата да си ходят от където са дошли !
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до :Гошко Гоше,пак ли ти,пак си забравил хапчетата!Слава Богу,не всички българи сме"болни"като теб.
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 7 години
Искат уж в Сирия, а имат бизнес тук... гнило, гнило, гнило.