Езиковата бариера – топ проблем между лекари и роми

Статистиката: Всяка 6-а родилка в Сливен е непълнолетна
6 мар 2017 08:34,
46
Езиковата бариера – топ проблем между лекари и роми
Снимка: архив, Reuters

Езиковата бариера е най-голямата трудност, която срещат лекарите при общуването с млади майки от ромски произход, съобщиха медици и експерти в Сливен по време на дискусия, организирана от сдружение "Жажда за живот".

Поради езиковата бариера много ромски родилки не разбират обясненията на докторите и нуждата от прегледи за тях и децата им, пише "Труд".

Някои майки нямали лични лекари и не са уведомили никого за бременността си. Проверка на "Жажда за живот" в ромския кв. "Надежда" установила, че някои лични лекари не посещават родилките до 24 часа след изписването им.

Статистиката на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен показва, че през 2016 г. всяка 6-а родилка там е била непълнолетна.

При 1287 раждания 209 от майките са били под 18-годишни, а 5 от тях на 13 г. 80% от преждевременните раждания са на малолетни ромки.

Невръстните родителки са и с нисък образователен статус. В едно от най-големите училища в Сливен, където учат 1500 само деца от ромския кв. "Надежда", ежегодно от обучението отпадат по 20-ина.

По данни на шефката на Съюза на българските учители Янка Такева 49,5% от ромските деца не посещават училище – 28% не са стъпвали в класна стая, а другите са учили до 4-ти или до 7-и клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не знаят български и не разбират, си е техен проблем, ще страдат. Никой не им е длъжен. Говорят език без писменост, раждат на по 11-12, не ги интересува нищо, носят болести и разруха. Длъжни ли сме да ги храним? Не, разбира се! Дайте им един остров да си направят държава и им гледайте саира. Баси, 21 век, необразованост, мързел, кражби, лъжи, разруха, наглост. И така до кога на гърба на българина?
19
0
 
8
 
! Отговори
Е преди 7 години
Задължително да им се спират помощите на такива! В България си има закони, и тези бразилци трябва да ги спазват, както нормалноте хора. Образованието в България до 16 годишна възраст е задължително! Ако искат да живеят като животни, ок. Но не за наша сметка.
18
0
 
2
 
! Отговори
Бхк преди 7 години
Лекарите да започват да учат поиски език,а пьк ако ядат пердах в ромските квартали това за тях ще бьде подарак.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея ако ги нямаше, къде щяхме да сме стигнали, ехеее.... Чак се замислям дали няма начин да проверим какво ще стане.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Езикова бариера ли?! Тея в коя страна си мислят, че живеят?! Всеки такъв случай е опасен за териториалната цялост на страната и трябва да бъде преследван до дупка от закона. Принудително образоване в център от затворен тип за такива недоразумения!
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бъдещето на демократичн България се усмихва от снимката.Искахте демокрация - на ви демокрация. Демографите отброяват след колко години българите ще бъдат малцинство в държавата си. Селата и малките градове са аут. Днес в над 30% от територията на България българите са малцинство.Мина лошото, почна страшното..
14
5
 
4
 
! Отговори
Алоним преди 7 години
Не хулете бъдещите си Господари!!!
13
1
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
До 17 ЦиникКакво те учудва мисля ,че си разбрал че този сайт е шведско-анадолски половината думи вече се цензурират и може би трябва да преминем на морзова азбука.
12
0
 
21
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Защо ми изтрихте коментара?!Казах, че виждам само 1 решение - лекарите спешно да учат "ромале"!И казах, че БСП дебне!"Един баница, и трима боза" - никога няма да научат български! Защо им е - и така се оправят!В болниците - места за биобългари не останаха (виждал съм го с очите си) Който не може да си позволи частна болница ..е свършил!
11
0
 
38
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
А да се регистрират за помощи, и след това да боднат картата в банкомата разбират,нали?А вие се чудете, защо пенсията на родителите ви е 160 лева...
10
0
 
23
 
! Отговори
Торбалан преди 7 години
Ааааа... всичките доктори веднага на курс! Как така няма да говорят шведски, а? :))Щеше да е смешно, ако не е трагично. Предишното поколение бяха неграмотни, ама поне разбираха езика, тия вече и езика не разбират... е какво следва? Да им съдим дървета, че да си се катерят по тях ли?
9
9
 
8
 
! Отговори
Da преди 7 години
Аз като съм ром, не съм ли хора? :D
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия вкара Бежанците на курсове по немски в Училища дори в Университетите кандидатстването е безплатно за Бежанци пище го в веб странитеци на Университетите им , в България Ромите не могат да интегрират като вождовете има като Евророма и др. крадът парите им
7
3
 
15
 
! Отговори
Мдааа преди 7 години
Бъдещето на България!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"невръстните родителки", много много глупава.
5
2
 
44
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Логично е всеки,който не знае български,да бъде таксуван като чужденец,с всички последствия.Е,може би първо ще трябва да избесим ония от БХК....
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете социалните помощи за всички. Капитализъм ли ще правим или социална държава? Тикво, спри на всички хора СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ! Нали си антикомунист или по-скоро псевдо политик-мутра?
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А помощи, помощи вземат ли?
2
1
 
38
 
! Отговори
zzz преди 7 години
Проблема е в неграмотността и първичността на ромите... Оттам тръгва всичко...
1
2
 
41
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Щом е проблем отнемане гражданството и безплатна екстрдация до където поиска цялата рода.