Любов или пари? Традициите в света на калайджиите

Освен любов за една ромска сватба са нужни и пари. Много пари!
Обновена: 6 мар 2017 16:03 | 6 мар 2017 16:00,
35

Стотици роми се събраха в Стара Загора на пазара за булки. По традициция на връх Тодоровден калайджии от цялата страна търсят снахи и зетове за младите.

Колко струва ромската булка и кое е по-важно парите или любовта? Вижте разказа на Михаела Карабельова и оператора Виктор Петров от Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедните роми,а?
26
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубава стара българска традиция. Поради що се срамите от нея не знам?
25
1
 
9
 
! Отговори
Отврат! преди 7 години
Разполагат с много пари, данъци не плащат, ние ги храним, а те твърдят, че печелят от занаят, който има изключително рядко срещани приложения в наше време.С калайдисване на медни съдове в България днес, не биха могли да се изхранят повече от стотина човека, а дали коментаторът с ник "Россия" има представа колко десетки хиляди човека наброява групата на така наречените калайджии? Намерил кого да защитава и да дава за пример! Такива като него заслужават единствено да бъдат прогонени от България!
24
1
 
7
 
! Отговори
Дрън дрън преди 7 години
До РОССИЯНа 12 г. ако не е девствена, кога да е? А случайно да знаеш какъв процент от тези "девици" се омъжват със зашит ***, защото ципата вече е била разкъсана в семейната среда, от някой роднина?Не знам как не ви осакатяват ръцете, когато пишете гадости за жените от собствения си народ? Или съдите по морала на вашите майки и дъщери? Господ ще ви накаже!А ти бе, празна главо, къде видя да се калайдисват съдове в наше време? Случва се тук-там, и 100 човека не могат да се изхранят така!
23
1
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Ти в кой век живееш? Ти девствен ли ще се ожениш, че да го изискваш от жена си?
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изпратете ги тия статии на прокуратурата! Какво ми правите репортажи за престъпления все едно са най-естественото нещо?!
21
1
 
10
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 7 години
Любов или пари?Не,просто *** и културните им особености.
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сериозно?????А, това че нашите български "девойчета" на по 14 - 15 г. имат по-голям полово сексуален опит от майките си, това не ви ли шокира!
19
9
 
1
 
! Отговори
RIM - ROM преди 7 години
VSI4KITE PATCHTA VODYAT KAM ROM VSI4KITE RATICHTA VODYAT KAM BOGANA ROM STORIATA E DALGA KATO ROMAN
18
2
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До Анонимен.ти чу какво каза ромчето че жена му е избягала при друг и е платил глоба че тя беше дественица.а ти ми пишеш за робство
17
13
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
как чисто си говорят на български това си е традиция при тях никой нищо не може да им забрани те още от малки ги запознават и тека любовта се ражда най важното момичето да е дественица което аз лично много го одобравям при нас момичето като се жени е преспало на малко с 10.и никои не говори за дественост.никаква престъпност не виждам това е традиция при каладжиите стига сте писали глупости хората калайджистват казани и печелят имат си пари и си купуват снахи не завиждайте гладни българи-мързели
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По просто тази традиция се нарича робство. Да продаваш и купуваш хора какво е , ако не робство .
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
р-д ген академик Радефф да се произнесе все пак неговия електорат е тофа
14
5
 
3
 
! Отговори
до Изумен преди 7 години
Ами, до преди малко повече от столетие е имало подобна традиция из целия Балкански п-в.Родителите са избирали булката или зетя и са определяли "зестрата"!Възраста на младоженката не е надхвърляла 15-16 годишна възраст.Момиче над 18г се е считала за.... стара мома!псВ никакъв случай не одобрявам подобни "обичай", но ромите са доста закрита и консервативна общност.... традиции, кво да ги правиш!
13
2
 
19
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Или, ако обобщим става дума за "добрата ромска традиция" чрез създаване на неграмотни семейства да се точат средства от фиска, която ние всички трябва да прегърнем и да и се възхитим. Отделно на това, тези усмихнати "булки" утре ще хванете с ръка в чантите Ви в градския транспорт, и познайте какво? Нищо. Отново ще има "защитници" на ромските "обичаи". Та, как беше приказката за баницата?
12
1
 
19
 
! Отговори
Изумихте ме преди 7 години
КЪДЕ Е ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО, СОЦИАЛНИТЕ И ПОЛИЦИЯТА??? КАКВО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ СЕ СЛУЧВА НА ПОДОБЕН "ПАЗАР" ТЪРГОВИЯ С ДЕЦА, ПЕДОФИЛИЯ, РОБИЯ, ЗАВИСИМОСТ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ... КАК СЕ ПРИЕМА КАТО ТРАДИЦИЯ НЕЩО ТЕНДЕНЦИОЗНО???
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как можахме така да си изтървеме държавата...
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпленията ги наричат "Традиция", всяка година се пишат такива статии и се правят предавания. Приема се за нещо много редно - продажба на жени и деца. И ние трябва да се умиляваме на голямата любов и "хубави" традиции.
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става ли въпрос за престъпна дейност тук, продажби, капариране за непълнолетни момичета?
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След сватбите стават самотни майки и кандидатстват за помощи.