Епидемиолог успокои: Грипът си отива!

Експертът обясни, че не се очакват нови епидемии
8 мар 2017 08:46, Петя Славова
1
Епидемиолог успокои: Грипът си отива!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова опроверга появилите се информации, че се задава епидемия от Балкански грип. В "България сутрин" тя успокои, че заболяването не е ново, не е грип, не върлува и няма да върлува.

"Става дума за Ку-треска - заболяване, от което боледуват животните и могат да се заразят хора. Това е професионално заболяване, което се среща рядко. Има три случая от началото на годината", обясни проф. Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че заболяването възниква в определен регион и не се развива в цялата страна. Мира Кожухарова настоя, че Ку-треската не бива да се смесва с грипа и подчерта, че няма място за паника.

От думите й стана ясно още, че сезонът на заболяването е между януари и май. Застрашени са хората, които отглеждат животни, а симптомите са свързани с белите дробове. Заболяването се лекува с антибиотици. Обикновено боледуват възрастни хора, мъже.

"В последните години няма починали в България, но пневмонията протича тежко", отбеляза проф. Кожухарова.

Тя успокои, че зимният грип си отива и постоянно намалява броят на заболелите. Предупреди обаче, че по това време се разпространява варицелата и започват ентеровирусните заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: грипепидемиолог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да дойде Балкански грип - ще го преживеем. Дано само не дойде отново Банкянски грип!!!