Тъжна тенденция: В Доспат – 84 българчета. В далечно Чикаго още 22!

Родопският град бавно, но сигурно обезлюдява
8 мар 2017 10:45,
66
Тъжна тенденция: В Доспат – 84 българчета. В далечно Чикаго още 22!
Снимка: Facebook, община Доспат

Сред малко над 2000-ното население на град Доспат децата в детска градина са едва 84, твърди директорката на единствената забавачница в града Анелия Хаджиева.

На хиляди километри от Доспат, във ветровито Чикаго, хлапетата от Доспат са 22.

"Ние знаем за всяко дете къде е и освен в Чикаго, където са най-много, някои отиват на други места. Тук остават възрастни хора, тези, които имат дребен бизнес и сигурна работа", разказва Хаджиева пред "24 часа".

Тези 22 деца са само от Доспат, но тенденцията е за цялата община. За следващите години прогнозите за броя на децата са още по-тревожни и поставят под въпрос цели групи в детската градина, тъй като броят на родените намалява, а около половината от тях вече са в чужбина.

"Две внучета имам в Чикаго - Дейвид, на 3 г., и Анджела, на 6", казва учителката Мариана Дилова. Дъщеря ѝ Румяна и зетят Валентин заминали за САЩ преди 8 г. Оженили се в Доспат и заминали със зелена карта. И двете внучета знаят перфектно български, въпреки че посещават американска детска градина.

В началото Румяна, която е завършила консерваторията, е била учителка, но след това заедно с Валентин работят във фирмата на братята Павел и Румен Вълневи, които са родом от Доспат и развиват многомилионен бизнес в областта на транспорта, търговията.

"Почти всеки от Доспат, попаднал в Чикаго, по някакъв начин е свързан с братя Вълневи. Техният успех е синоним на американската мечта", казва Дилова. Тя е била 2 пъти в Чикаго за раждането на внучетата.

Хората от Доспат, живеещи в Чикаго, си купуват къщи и са устроени добре, добавя детската учителка. Нито един от българите там обаче не се жени или омъжва за американец.

"Живеят задружно, голяма общност са. Събират се през уикендите големи компании от българи, снимат се и ги пускат в социалните мрежи. Стават все повече хората, които искат да си пробват късмета", обяснява Мариана.

"Моите бяха първо в Чикаго, но вече са в Ню Йорк", казва друга детска учителка с деца в САЩ.

Зетят Вергил работил като наемен работник, но си основал собствена строителна фирма. Дъщеря ѝ е учителка в американско училище, а внукът й е в VII клас.

"Справят се добре. Тук в никакъв случай няма да постигнат това, което правят там", казва Елена Савова.

"Там заплатата, която ще вземат тук, я вземат за 2-3 дни. Нямат случаи някой да не плаща заплати или осигуровки. С много неща, с които тук се бориш, там просто не подлежат на съмнение, че ще станат", обясняват и други майки с деца и внуци зад океана от родопския град.

Никой не вярва те да се върнат да работят и живеят обратно в Доспат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: ДоспатЧикагодеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен до 43 преди 7 години
Не живеят в Русия, защото там е гадно.Живеят в САЩ и Европа, защото там животът е по-лесен и приятен.Толкова е просто.Какви заложници какви 5 лева.над 1 млн. българи са на запад заложници така ли...само глупости пишете по тия форуми.Знаете истината и лъжете като дърти...да не казвам кви.
46
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Значи в Чикаго може,в Доспат не може.А тук защо не може всеки сам да преценява.
45
19
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Стига глупости и нихилизъм.Който е отишъл там е предателни родоотстъпник!!! Няма американска мечта.Работят като луди и плащат заеми и ипотеки ,нямат почивен ден.А и там е сбирщина на ***,наркомани ,психари и пропадняци.Стойте в България и гласувайтенза БСП за едно по- добро бъдеще.Червено бъдеще!!!!
44
4
 
5
 
! Отговори
до Бай Иван преди 7 години
Ако ще най-живописното място в света да е ... хората там са като затворници без една стотинка ... хората не бягат от хубаво :)
43
2
 
8
 
! Отговори
Ставри преди 7 години
До това доведе "българския преход". Сега същите дават мило и драго да са пак в парламента. Гласувайте и викайте ура. Страната се изнася. Щем нещем ще се натанят бежанци. Ни референдуми правят пари, ни правосъдие има. Власт, власт и пак власт. Субсидии, парламентарен кеф на народна софра, Европейски пари, присвояванв, това е в Б-я. Не гледайте чехите , словаците, маджарите и др. европейци те нямат ПРС - писал преди пвече от 100 год, "Не сме народ а....."
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Ми хващай си шапката и дим да те няма!Ходи да си псуваш навън, какво ми седиш тук, като си некадърен и не можеш да си изкарах хляб тук, изчезвай!
41
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гениално, да отидеш на хиляди километри и да си създадеш там една България, да общуваш само с Българи и да се тупаш по гърдите, че си в Чикаго! Парлелни общества се нарича това и е отвратително, бля драйфа ми се
40
1
 
5
 
! Отговори
До Бай Иван преди 7 години
Ако живописта се ядеше, щях да те разбера. Иначе пошло изказване.
39
4
 
10
 
! Отговори
ок преди 7 години
Колко са в Москва?
38
5
 
11
 
! Отговори
Лора преди 7 години
Така е, когато политиката на държавата е фокусирана върху пенсионерите. Ето и днес са обявени надбавки над пенсиите за Великден. Да сте чули някога за Великден или Коледа да се дават надбавки на децата. Поне на най-бедните? Ами не. Защото децата не гласуват. За това родителите им ще го водят в държави, в коит децата са ценност и приоритет на държавната политика. А у нас бедните пенсинери ще продължат да мятат пачки с хилядарки на лао измамниците.
37
0
 
3
 
! Отговори
До бай Иван преди 7 години
Ти не си бил и на двете места, но какво ли не прави ЦАР ДОЛАР?
36
2
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
НИ рИветИ УФСе !Така ще е, щом сте просто стадо !Интелектуално проституираща в полза на БКП-ДС олигархията журналистика, наивни до глупост пенсионери, които хвърлят пачки през балкона, заделени от мизерните пенсии и помощ от деца и внуци, работещи на запад, долни селски чалгари, мислещи се за големи тарикати, раздаващи мъдрост на простия мат'риал от телевизионния екран, полиция на "издръжка" при бандитите.Бият ви, стрижат ви, доят ви, колят ви и пак избирате на ви управляват същите - БСП,ГЕРБ,ДПС(все БКП/ДС)
35
7
 
2
 
! Отговори
jjjjjdd преди 7 години
До Анонимен Помачите преди си кръщаваха децата Сергей Андрей Алексей а сега Брат Пит Дейвид ,може да им се налага а може и не но е факт че де що има българи в саш са помачи и ги пускат без проблемно има некаква връзка помачите с цро -то
34
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Доспат да беше...
33
14
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Да зарежеш най-живописното село в България и да отидеш в най-мръсния американски град....
32
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен ти луд ли си, кой нормален човек ще се върне като знае каква корупция е тук свестен човек не би се върнал ако искаш тук с познанията от чужбина да живееш трябва да се върнеш към първичното грубото т.е. да буташ под масата да лижеш полит.*** да не ти прецакат бизнеса.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Анонимен 34Да, само че ние самите сме с преобладаващо ориенталски гени.
30
5
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 7 години
"А защо тогава гоним млади и здрави хора, които ни идват на крака?Хора, носещи близки на нашите ориенталски гени.Вместо да ги заселваме и да се сливаме с тях."--------------------------------------------------Ми как да не ги гоним! Малко ли *** с ориенталски гени си имаме вече, та и други ла*нари да храним! Айде стига вече!
29
7
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
това е резултат на тъка наречената демокрация.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстинатаИ преди 89-а, и след нея, България я управляват вашите хора, червените. Съсипаха соца, сега се опитват да съсипят и демокрацията. ***, гледам, напоследък нещо не им се получава и затова изнервеността нараства....Съчувствам ;)