Тъжна тенденция: В Доспат – 84 българчета. В далечно Чикаго още 22!

Родопският град бавно, но сигурно обезлюдява
8 мар 2017 10:45,
66
Тъжна тенденция: В Доспат – 84 българчета. В далечно Чикаго още 22!
Снимка: Facebook, община Доспат

Сред малко над 2000-ното население на град Доспат децата в детска градина са едва 84, твърди директорката на единствената забавачница в града Анелия Хаджиева.

На хиляди километри от Доспат, във ветровито Чикаго, хлапетата от Доспат са 22.

"Ние знаем за всяко дете къде е и освен в Чикаго, където са най-много, някои отиват на други места. Тук остават възрастни хора, тези, които имат дребен бизнес и сигурна работа", разказва Хаджиева пред "24 часа".

Тези 22 деца са само от Доспат, но тенденцията е за цялата община. За следващите години прогнозите за броя на децата са още по-тревожни и поставят под въпрос цели групи в детската градина, тъй като броят на родените намалява, а около половината от тях вече са в чужбина.

"Две внучета имам в Чикаго - Дейвид, на 3 г., и Анджела, на 6", казва учителката Мариана Дилова. Дъщеря ѝ Румяна и зетят Валентин заминали за САЩ преди 8 г. Оженили се в Доспат и заминали със зелена карта. И двете внучета знаят перфектно български, въпреки че посещават американска детска градина.

В началото Румяна, която е завършила консерваторията, е била учителка, но след това заедно с Валентин работят във фирмата на братята Павел и Румен Вълневи, които са родом от Доспат и развиват многомилионен бизнес в областта на транспорта, търговията.

"Почти всеки от Доспат, попаднал в Чикаго, по някакъв начин е свързан с братя Вълневи. Техният успех е синоним на американската мечта", казва Дилова. Тя е била 2 пъти в Чикаго за раждането на внучетата.

Хората от Доспат, живеещи в Чикаго, си купуват къщи и са устроени добре, добавя детската учителка. Нито един от българите там обаче не се жени или омъжва за американец.

"Живеят задружно, голяма общност са. Събират се през уикендите големи компании от българи, снимат се и ги пускат в социалните мрежи. Стават все повече хората, които искат да си пробват късмета", обяснява Мариана.

"Моите бяха първо в Чикаго, но вече са в Ню Йорк", казва друга детска учителка с деца в САЩ.

Зетят Вергил работил като наемен работник, но си основал собствена строителна фирма. Дъщеря ѝ е учителка в американско училище, а внукът й е в VII клас.

"Справят се добре. Тук в никакъв случай няма да постигнат това, което правят там", казва Елена Савова.

"Там заплатата, която ще вземат тук, я вземат за 2-3 дни. Нямат случаи някой да не плаща заплати или осигуровки. С много неща, с които тук се бориш, там просто не подлежат на съмнение, че ще станат", обясняват и други майки с деца и внуци зад океана от родопския град.

Никой не вярва те да се върнат да работят и живеят обратно в Доспат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: ДоспатЧикагодеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименУправлявало ни ЦРУ?Абе товариш, ти нещо си прекалил с лусиона от рано сабахлем.Какво ЦРУ, какви летящи, жълти слонове.Всеки втори български политил е ***, на путинска копаня, ти ми говориш за ЦРУ...
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме най-простият народ, за да си разрушим така сами държавата
25
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо тогава гоним млади и здрави хора, които ни идват на крака?Хора, носещи близки на нашите ориенталски гени.Вместо да ги заселваме и да се сливаме с тях.
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
демокрация до послдения останал българин
23
14
 
3
 
! Отговори
Tr преди 7 години
Помаците са голяма сила, задружни са, повече и от нас, турците. И са запазили патриархалните си ценности. Да са живи и здрави и да се държат за правата вяра. Само защо някой не кръщават децата си с мюслюлмански имена. Сигурно да се интегрират ли, какво. То пък Дейвид, голямото име. А си имаме мнго хубави имена, да избират и от модерните турски, ако не искат арабските.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей сламени фуражки, вие след малко ще твърдите, че ЕС е комунистически бе ахахахах
21
2
 
16
 
! Отговори
Самата истина преди 7 години
До ИстинатаДемократът Бойко ли? Дето боготвори Тодор Живков.Демократката Пръмова - Кунева? Партийната снаха.Демократът Иван Костов? Преподавател по марксизъм-ленинизъм?Всички са "наши другаре" - изчадия на партията - кучкка.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстинатаДемократи в България може и да е имало преди.Сега има само пребоядисани комунисти, намерили нова "хранилка".Кажи ми един демократ да не е комунист или ченге от ДС.
19
11
 
8
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че 27 години ни управляват само демократи, което доведе до бягство на хората от България и демографска катастрофа. Да, демократи и никакви други.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
демокрацията казва: българите трябва да изчезнати който не вярва - да отвори киселите си очички и да погледне фактите
17
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото ни спасение е заселване и интегриране на бежанци.Майка България ще се спаси само така.Българите сме мртъв етнос, само вливане на живи и качествени гени ще ни спаси от пълно демографско изчезване.
16
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Проблемът е в демокрацията и пазарната икономика, която я има в България след 1989-та година, окончателно затвърдени с приемането на Конституцията на РБ през 1991 година. В другите бивши соц.страни бързо спряха да викат "Долу" и успяха да изградят нещо по-нормално. Само в България все още се вика "Долу" и се руши и съответно такава ни е и демокрацията и пазарната икономика. Затова народа масово се изнася от България отвратен от демокрацията и пазарната икономика, на демократите в България.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пркаженото ни племе вече изчезва.
14
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 77777Да скачахме и рипахме за демокрация. Лошото е че ретроградни елементи като тебе само плюят. Като е лоша демокрацията и пазарната икономика тези хора защо живеят добре в САЩ ? Може би защото там няма закоравели комунисти свикнали само да крадат и лъжат. А тук демокрацията и пазарната икономика все още не са изградени защото през повечето време от 89 та насам ни управляват комунисти.Всичките страни които сега сочим че са ни изпреварили се отърваха от комунистите и дръпнаха напред - ние не
13
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като бягаш за Русия, вземи с теб *** и останалата сволачь, ние без вас ще се оправим. ;)
12
5
 
26
 
! Отговори
свободен преди 7 години
ей като чета коментарите все повече се обеждавам, че няма по-големи *** от червените метастази ... подарихте Македония - създавайки македноската нация, сега се опитвате да подарите и Родопите на Турция - създаваайки впечатлние, че там живеят турци и т.н. ... алооо това са български граждани, стига сте се догаждали на Кремъл, имайте поне малко чувство на родоплюбие, а не на слугинаж ....
11
0
 
21
 
! Отговори
икономист преди 7 години
То не само от Доспат българчетата са 1/4 в чужбина.
10
14
 
18
 
! Отговори
свободен преди 7 години
та няма да избягат в Русия ... там да гладуват!
9
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
такива не ни трябват тука , да се омитат и останалите 84
8
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!Решили-заминали,трудили се,и получили,да са живи и здрави,и не се връщайте,не се подлъгвайте от носталгия,много хора го направихме и сега си скубем косите,и се питаме-Къде попаднахме..?Да те е стРах да се разболееш,че ще те уморят,да се хващаш за главата когато ти кажат каква ще ти е заплатата и Каква ще е работата!!!Хората намръщени,злобни,завистливи..Браво хора,че сте задружни и се подкрепяте!