По Великденски: Прекупвачи надуват цените на агнешкото

Експерт: Пак ще се предлага месо от Австралия и Нова Зеландия
9 мар 2017 08:57, Василия Пейчева
20
По Великденски: Прекупвачи надуват цените на агнешкото
Снимка: Архив, Булфото

Прекупвачи надуват цената на агнешкото за Великден. Бусове обикалят селата и изкупуват животните, след което ги продават на преработвателните предприятия и магазините, съобщи Бисер Чилингиров, производител и бивш председател на Асоциация на овцевъдите в България, пред "Труд".

В момента цената на агнетата е около 4,30 -5 лв. за кг живо тегло. Прекупвачите слагат надценка до 1 лв. на кг, обясни той.

По думите му някои от търговците лъжат и в кантара, за да платят по-малко на производителите. Така на практика те печелят повече от животновъдите. Решението е фермерите да се обединят в сдружения, за да могат да предлагат по-големи количества на по-добра цена на преработвателите и големите вериги, посочи Чилингиров.

Той е категоричен, че цената на агнешкото ще се покачва за Великден. Поскъпването вече е факт и в края на февруари средните цени на едро на различните разфасовки са се повишили от 0,2% до 2,6% в сравнение с януари, показват данните на Министерство на земеделието  и храните. Най-чувствително е покачването при агнешкия бут, който вече се продава от 13,20 лв./кг в Смолян до 17,20 лв./кг в Добрич и Шумен. Агнешката плешка върви от 12,50 лв./кг в Смолян до 15,84 лв./кг във Варна.

И тази година ще има внос на агнешко за празниците, коментира и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация. По думите му някои от големите вериги у нас предлагат основно месо от Австралия и Нова Зеландия. Преработватели пък купуват румънски агнета, които предлагат после на пазара като български.

Вече има и засилен внос на яйца и пилешко месо от Полша, каза Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. Насипното месо, което се продава е основно оттам, допълни той.


20
Още по темата: Великденагнешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
А Н Т И преди 1 година
я кажи ми агънце ле бяло,
на поляни де си ти забляло ?!
Прекупвача да те договори,
и джамбаза да те натовари.
17
1
 
3
 
! Отговори
Чиек преди 1 година
До чоека

Абе чоек от тези 5лв живо тегло знаеш ли колко остава като се одере и изкорми агнето?НАПОЛОВИНА и то пак с костите!13лв е абсолютно реална цена.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е кой по селата ще гледа добитък, след като той самият няма право да си пази собствеността с оръжие и полицията я няма - а големите черни гарвани ? ония дето "летят" на ята и берат добитък? Кой ги спира?
15
2
 
3
 
! Отговори
чоека преди 1 година
Добре де 5 лв живо тегло + 1 лв качвали прекупвачите и на пазара е 13 лв примерно. Кой чепка вълната? Къде е мякото? Кво става?
14
3
 
4
 
! Отговори
Спасете живот! преди 1 година
Агнето е живо същество. Има чувства, емоции, страда. Не участвайте в тази касапница!
Ако е странно да си веган, погледнете очите му и ако можете го убийте с чиста съвест - това е наистина странно. Не бива да се правим, че не виждаме страданието на нещо невинно и живо! Толкова не може ли да ядете спанак, ориз, салати... определено е и по-полезно!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганьо е всеки, който нарича българите Ганьо. Факт!
12
0
 
2
 
! Отговори
Ганьопознавач преди 1 година
До Анонимен 1

Същност и сега сме износители, главно за Катар.Там имат пари да платят за родното качество.Разбира се и Ганьо иска българско, но за стотинки иначе не.По принцип и Ганьо може да плати за хубава българска стока, но ако го направи няма да му останат пари за телефонните измамници.
11
0
 
2
 
! Отговори
francuzoika преди 1 година
az 6te gotwq pile6ko
10
0
 
5
 
! Отговори
Ганьопознавач преди 1 година
Българско за 12,60лв/лг?Ама моля ви се!Много е скъпо.По принцип Ганьо иска родно производство, но да струва стотинки(като едно време)качествено и за без пари.Иначе не е проблем да хвърли 10000лв през балкона, но ако трябва да плати за нещо качествено му е скъпо понеже нали умира от глад.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим тази година на кого ще се падне кучето :D
8
0
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Знаете ли какво е рандеман на агне, прасе и т.н. или не сте чули думичката. Всяка година еднакви теми еднакви писания явно се пише поръчково за отвличане на вниманието от истинските проблеми. Защо българските агнета изчезват - по същата причина както и българите. За съжаление ако не изпълняваш поръчки също изчезваш.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една дума не може да напише без правописна грешка ама цифрите ги умее ... маа ви балканска аз...
6
0
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 1 година
Едно време на такива *** им викаха "Джамбази " и бяха от виолетовите. Сега са "бизнесмени " и това се формулира като "бизнес" То всичкото му "бизнес" и бизнесмените в България в момента е това. А позабогателите бизнесмени си наемат хора да им аргатуват и на тези се казва "работодатели " А дали всичко това е законно или не ?!?! Държавата подкрепя бизнеса и бизнесмените в България , като явно не регламентирано се включва в целия този процес наречен тук "БИЗНЕС"
5
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Не знам какво по произход агне ям на Великден,но вкуса му е уникален вече не знам колко години.Важно е да е добре изпечено,с дроб-сарма гарнитура,пресен чесън да има и бол бира.
4
2
 
12
 
! Отговори
Оногондур преди 1 година
Но за това пък цените на бананите са си сравнително постоянни.И ги има целогодишно.Ликувай,народе.
3
0
 
13
 
! Отговори
Иванушка преди 1 година
Истината е, че всяка година има толкова огромна и грозна спекулация с този продукт. Идва празникът, започва се - кой надувал цени, кой правил внос на старо месо и хиляди глупости. А реалността е, че цената за самия производител в България е нищожна и никак нестимулираща добитъкопроизводителите. По веригата се почват едни надценки, то е ужас направо. Накрая в магазина го намирате за 20лв. килото, а вероятно е тръгнало от производителя на 3-4лв. за кило.
Затова няма как да върви икономиката!
2
1
 
5
 
! Отговори
Стар комунист преди 1 година
С ей такива навремето хранехме прасетата в Белене
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От износители станахме вносители! Благодарим ти Бай !